Vissza nem térő lehetőség a magyar bankokban: ezt a hitelt még a nyugdíjasok is felvehetik

Pénzcentrum   
  Megosztom
Vissza nem térő lehetőség a magyar bankokban: ezt a hitelt még a nyugdíjasok is felvehetik

Egy hét múlva elindulhatnak az igénylések az új otthonfelújítási támogatásra. A kifejezetten energetikai korszerűsítést célzó program azért is különleges, mert a korábbi évek támogatásaival ellentétben nem csak családosok vagy családot tervezők számára elérhető. Akár még nyugdíjasok is igényelhetik, ha megfelelnek a feltételeknek - idősek számára pedig rég nem kínálkozott ilyen lehetőség. A Pénzcentrum most megkérdezte a bankokat, jelenleg milyen feltételekkel nyújtanak hitelt a 65 év feletti korosztálynak, ez pedig irányadó lehet azok számára is, akik az otthonfelújítási támogatásra pályáznának.

Június 3-án indul az új otthonfelújítási támogatások igénylése. A 2,5–3,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kamattámogatott hitellel lehet kiegészíteni maximum 6 millió forintig. Maximális összeg igénylése esetén az önerőnek el kell érnie az egymillió forintot. Az 1990. december 31. előtt épült, életvitelszerűen lakott, egy-és többlakásos családi házak energetikai korszerűsítésére igényelhető otthonfelújítási támogatás alapfeltétele, hogy a kiinduló állapothoz képest legalább 30 százalékos mértékű fajlagos primer energiafogyasztás csökkenést eredményezzen az elvégzett beruházás. Ezt a támogatást pedig nem csak családosok, gyermekvállalás előtt állók, házasok vehetik igénybe, hanem akár nyugdíjasok is.

A nyugdíjkorhatár felett járók közül rengetegen lehetnek, akik 1991 előtt épült családi házban él, melyre ráférne az energetikai korszerűsítés. Az idősödő korosztály tagjai közül azonban sokan ódzkodnak a hiteltől, illetve úgy hiszik, a bankok nem is adnának számukra hitelt. Pedig a legtöbb lakáscélú támogatásból az idősödő korosztály végképp kimarad, így érdemes megragadni a lehetőséget, amikor adódik. A lakástakarék jó lehetőség volt idősek számára is, hogy félretegyenek felújításra, amihez az állam is hozzájárult, ennek a megtakarítási formának a támogatása azonban megszűnt 2018-ban.

Az új otthonfelújítási támogatást MFB pontokon lehet igényelni, a hitelbírálat is itt történik majd. Ami eddig biztos: az életkor nem kizáró ok. A jelenleg ismert információk szerint az életkor akkor lehet befolyásoló tényező, ha az igénylő a futamidő végéig betöltené a 75. életévét. A kölcsönigénylő ugyanis olyan természetes személy lehet, aki nagykorú, cselekvőképes, a futamidő végén pedig maximum 75. éves. Ettől azonban még beadhatja az igénylést, viszont ha az adós a futamidő lejáratáig betölti a 75. életévét, a kölcsönügyletbe be kell vonni egy olyan adóstársat, aki az életkori korlátnak és a jövedelmi elvárásoknak is együttesen megfelel. Ebben az esetben a bevont adóstárs a kölcsönkérelem benyújtásakor be kell töltse a 20. életévet - erősítették meg lapunk kérdésére a hazai bankok.

Nem álom a hitelképesség?

Mivel az otthonfelújítási támogatás mellé hitel is jár - pontosabban az igényelt összeget hitelként fizeti ki a pénzintézet, melybe később az állam beletörleszti a támogatási összeget, ha az energiahatékonyság javulásának igazolása megtörtént -, az igénylőknek hitelképesnek is kell lenniük. A nyugdíjas korúak gyakran úgy hiszik, hogy felesleges is hitelért folyamodniuk a bankokhoz, mert életkoruk okán úgysem igényelhetnek hitelt. Ez azonban tévedés.

A Pénzcentrumnak nyilatkozó bankok közül egynél sem kizáró ok önmagában a 65 év feletti életkor. Lehetséges, hogy néhány plusz kritériumnak meg kell felelni, de attól, hogy valaki elérte a jelenlegi nyugdíjkorhatárt, még nyitva állnak a bankok kapui előtte. Arról nincsenek pontos információink, hogy az otthonfelújítási támogatáshoz járó hitel esetében melyek a hitelképesség feltételei - viszont a piaci lakáshitelek esetében a hazai pénzintézetek feltételei irányadóak lehetnek ebben.

Továbbá, ha valaki lemarad, lecsúszik az otthonfelújítási támogatásról, vagy esetleg nem tud megfelelni bizonyos feltételeknek - mint pl. az ingatlan építési ideje, vagy a 30%-os energetikai hatékonyság-javulás igazolása -, még mindig igényelhet piaci lakáshitelt felújításra. Ezeknek a kamatai jelenleg 7% felett mozognak.

Hány éves korig nyújtanak lakáshitelt a bankok?

Lapunk kérdésére a CIB Bank azt írta: lakáskölcsön igénylése esetén a hitel lejáratakor 75 év feletti személyek esetén a bank további biztosítékot kérhet. További biztosítékként a bank előírhatja a banki feltételeknek megfelelő adóstárs bevonását, vagy a kölcsön összegére és futamidejére szóló hitelfedezeti életbiztosítás megkötését, illetve a bank által elfogadható más biztosítékot is kérhet.

Személyi kölcsönnél ahhoz, hogy az adós egyedüli szereplőként igényeljen, a hitel lejáratakor nem töltheti be a 72. életévét, vagy 1,5 millió forintnál kisebb összeg igénylése esetén a 75. életévét. Egyéb esetben adóstárs bevonására van szükség, aki az igényléskor betöltötte a 20. életévét, és a hitel futamidejének lejáratakor nem tölti be a 72. életévét, továbbá a személyi kölcsön további igénylési feltételeinek megfelel - írta a CIB.

Az Erste Banknál lakáshitelt 18. életévét betöltött cselekvőképes természetes személyek igényelhetnek, akik a futamidő végéig nem töltik be a 70. életévüket. Személyi kölcsönre ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint a lakáshitelre, 18. életévét betöltött cselekvőképes természetes személyek igényelhetnek, akik a futamidő végéig nem töltik be a 70. életévüket.

A K&H Banknál a lakáshitelezésben nincs egyértelmű felső életkori korlát, de a futamidő alatt, bizonyos életkor betöltése esetén a bank további feltételeket írhat elő, mint például adóstárs bevonása. A személyi kölcsön hitelezésben sincs felső életkori korlát, de bizonyos életkor felett a bank ebben az esetben is további feltételeket írhat elő, mint például adóstárs bevonása - közölték lapunkkal.

A MBH azt nyilatkozta, hogy 75 éves korig nyújtanak lakáshitelt, azaz a lejárat nem haladhatja meg az adós ezen életkorát. Amennyiben az igénylő a kölcsönigényléskor már betöltötte, vagy a kölcsön futamidejének lejáratáig betölti a 75. életévét, akkor a kölcsönügyletbe be kell vonni egy olyan adóstársat, aki az életkori korlátnak (<75 év) és a jövedelmi elvárásoknak is együttesen megfelel. A bevont adóstárs a kölcsönkérelem benyújtásakor be kell töltse a 20. életévet.

Az OTP Bank által nyújtott lakáshitelek esetén a szerződéses kötelemben szerepelnie kell legalább egy olyan adósnak/adóstársnak, aki a hitel futamideje alatt nem tölti be a 75. életévét. Személyi hitelek esetében nincs felső korhatár. Azonban, ha az igénylő már elmúlt 70 éves az igénylés időpontjában, vagy elmúlik 70, mire lejár a kölcsön futamideje, adóstárs bevonása szükséges.

Az UniCredit Bank válasza szerint az életkor szempontjából a bank elsősorban azoknak az ügyfeleknek és érdeklődőknek kínálja jelzáloghiteleit, akik annak lejáratakor nem lesznek idősebbek 65 évesnél. Ha egy jelzáloghitelt igénylő ügyfél életkora a lejáratkor meghaladná a 65 évet, akkor hitelfedezeti életbiztosítás megkötése mellett igényelhető a jelzáloghitel oly módon, hogy ebben az esetben a maximális életkor lejáratkor 71 év. Az UniCreditnél a személyi kölcsönök úgy igényelhetők, hogy az adós (és adóstárs) a kölcsön lejáratának évében még ne töltse be 71. életévét.

A teljes cikk a Pénzcentrumon olvasható.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

nyugdíj

nyugdíjas

hitel

gazdaság

otthonfelújítási támogatás

lakáshitel