Megszólalt a szakértő: ez lehet a siker kulcsa az agráriumban

Agrárszektor   
  Megosztom
Megszólalt a szakértő: ez lehet a siker kulcsa az agráriumban

A szakemberek szerint tekintettel arra, hogy a magyar villamosenergia-hálózat további bővítése nélkül további csatlakozási pontok kiosztására egyelőre nincs lehetőség, ebben ma már nem érdemes napelemparkokban a gondolkozni.

Mormer Miklós, a Solar Markt Csoport projektigazgatója az Agrárszektornak elmondta korábban szívesen vásárolták fel beruházók naperőműépítés céljából azokat a termőföldeket, amelyek az átlagosnál alacsonyabb minőségűek voltak és a közelben meglévő alállomás vagy nagyfeszültségű vezeték volt található.

Mivel azonban egy ilyen erőmű engedélyezési folyamata évekig is eltarthat, így a ma látható erőművekhez a szükséges földterületet nagyrészt már évekkel korábban leszerződtek. A négyméretű erőművek teljesítménye elérheti egyébként akár az 50MW-ot, és a területi igényük a kb. 90 hektárt. Ezekből a nagy erőművekből ma már mintegy 3500MW-nyi működik az országban

- fogalmazott Mormer Miklós.

Mint mondta, a megújuló energia használatára úgy érdemes tekinteni, hogy lehet, hogy ma még drágább, mint a több százéves infrastruktúrával rendelkező, hagyományos módon kitermelt energia, de a többlettel egy fenntarthatóbb világot hozunk közelebb a jövő nemzedékei számára.

A naperőművek működésével kapcsolatban elmondta, hogy a napfényből előállított zöld áramot egy alállomáson keresztül a villamos energia hálózatba táplálják. Az áramnak egy nagy problémája, hogy jelenleg a tárolása csak elég drágán oldható meg, így az lenne a céljuk, hogy a megtermelt áramot - legyen az zöld vagy fosszilis eredetű - azonnal fel lehessen használni.

A korábbi évekre jellemző volt a termőföldek értékesítése naperőmű fejlesztés céljából, azonban tekintettel arra, hogy a magyar villamosenergia-hálózat további bővítése nélkül további csatlakozási pontok kiosztására egyelőre nincs lehetőség - ezért ebben ma már nem érdemes gondolkozni.

Jelenleg azt látjuk, hogy 2030 előtt új hálózati kapacitások befogadására nem igazán van lehetőség, csak a meglévő csatlakozási pontok fejlesztésében érdemes gondolkodni. Tehát a termőföldek további nagymértékű bevonására vélhetően nem kerül sor a következő években

- tette hozzá.

Ha kíváncsi vagy a teljes cikkre KATT az alábbi linkre.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

energia

megújuló energia

erőmű