Jövőbeli technológia a magyar földeken: így spórolnak a haladó gazdák 2024-ben

Agrárszektor   
  Megosztom
Jövőbeli technológia a magyar földeken: így spórolnak a haladó gazdák 2024-ben

A modern mezőgazdaságban egyre nagyobb szerep jut a pilóta nélküli légi járműveknek, más néven a drónoknak. Bár ezeknek a gépeknek, illetve a szabályos használatukhoz szükséges képesítéseknek és engedélyeknek a beszerzését sokan komoly kiadásnak tarthatják, a drónok a sokat hangoztatott előnyökön - gyors állományfelmérés, csökkentett vegyszerhasználat, zéró taposási kár - túl még egy fontos pozitívummal rendelkeznek: rendkívül gyorsan behozhatják az árukat. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Milyen kiadásokkal, és milyen megtérüléssel kell számolnia annak, aki drónozásban gondolkodik? Az Agrárszektor ennek járt utána.

A pilóta nélküli légi járművek, vagy más néven drónok, a mindennapi élet egyre több területét hódítják meg. Legyen szó a kulturális eseményeken, közéleti vagy politikai rendezvényeken készült tudósításokról, a dokumentum- és a játékfilmekről, vagy éppen az iparról, azt tapasztalhatjuk, hogy ezek a gépek mind nagyobb és nagyobb szerepet játszanak abban, ahogy a körülöttünk levő világot érzékeljük. Nincs ez másképp a mezőgazdaságban sem, ahol az utóbbi években a drónok és a drónhasználat robbanásszerű elterjedése volt megfigyelhető. És itt nem csak a földek felmérésére és az állományok megfigyelésére alkalmas, különféle kamerákkal és érzékelőkkel felszerelt monitoring drónokra, vagy épp a növényvédelem egyik legújabb nagy dobásának számító permetező drónokra kell gondolni, hanem olyan - elsőre meghökkentőnek tűnő - ötletekre is, mint például az állattartásban a terelőkutyák kiváltására, a vadállomány monitorozására, illetve az erdősítésben a nehezen megközelíthető helyek újrafásítására.

A magyar mezőgazdaságban is nagyot mennek a drónok

A 2022-2023-as évek nagyon fontosak voltak a mezőgazdasági drónhasználat szempontjából Magyarországon, ugyanis ekkor gördült el a legtöbb akadály a pilóta nélküli légi járművek növényvédelemben történő felhasználása elől. Erről korábban Filler Zsófia, az ABZ Drone Kft. értékesítési igazgatója beszélt az Agrárszektornak, aki azt is elmondta, hogy 2022-ben született meg a mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 4/2022 AM rendelet, amely a növényvédő szerek drónos kijuttatásának feltételeit szabályozza. Ez három nagyon fontos feltételt határoz meg, amelyek közül az egyik az, hogy Magyarországon csak olyan személy végezhet növényvédelmi kezelést, aki bekerült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih) elérhető növényvédelmi drónpilóták névsorába. A másik feltétel a permetezésre vonatkozik, ennek értelmében a permetezési műveletet kizárólag típusminősített légi járművekkel lehet végezni. A harmadik pedig arra, hogy jelenleg csak olyan növényvédő szerek juttathatók ki drónnal, melyeket erre külön engedélyeznek.

A 2022-esnél már csak a 2023-as év volt produktívabb, ugyanis ebben az évben már rendelkezésre állt minden olyan képzés, amelyet a rendelet előírt, a Nébih közzétette a növényvédelmi drónpilóták nyilvántartását, és megtörtént az első engedélyokirat-bővítés, ami lehetővé teszi a Mospilan 20 SG rovarölő szer drónnal történő kijuttatását, a meggy, a cseresznye és a dió kultúrákban

- ismertette Filler Zsófia.

A szakember arra is rámutatott, hogy bár a drónokkal kijuttatható szerek köre egyelőre még korlátozott, ez a későbbiekben várhatóan tovább fog bővülni, még ha nem is olyan tempóban, mint a németeknél, ahol egyik napról a másikra több mint negyven szert engedélyeztek. Filler Zsófia ugyanakkor azt remélte, hogy a magyar hatóságok is jó ütemben fognak dönteni az engedélyokirat-bővítésekről.

De milyen költségei vannak a drónozásnak?

Ahhoz, hogy valaki valamennyi előírásnak megfelelően használhasson drónt a földjein, rendelkeznie kell a megfelelő képesítésekkel. Ez a monitoring drónok esetében az A1-A3 kompetenciatanúsítványt jelenti, amely mellé bizonyos területeknél eseti légtér engedélyt kell igényelni, ami plusz költségeket jelent. És természetesen rendelkezni kell egy, a célra megfelelő drónnal is, valamint a szükséges szoftverekkel és licenszekkel. Ezek Filler Zsófia szerint a drón árán felül körülbelül 1 millió forintot tehetnek ki.

A permetező drónok esetében már bonyolultabb a helyzet, ugyanis azoknak, akik ilyen gépeket szeretnének alkalmazni a gazdaságukban, vagy szolgáltatni szeretnének, azoknak azonos kritériumoknak kell megfelelniük. Két fontos képzést kell elvégezni: az egyik a pilóta nélküli légi jármű irányítói igazolvány megszerzésére felkészítő tanfolyam, másik pedig a Nébih által akkreditált növényvédelmi drónpilóta szakképzés - mondta el a szakember, aki arról is beszélt, hogy a pilóta nélküli légi jármű irányítói igazolvány megszerzésére felkészítő tanfolyam bemeneti feltétele az A2 kompetenciatanúsítvány, míg a növényvédelmi drónpilóta képzést csak a légijármű-irányító igazolványt, a 80 órás növényvédelmi alaptanfolyam, a B kategóriás jogosítvány és az érettségi bizonyítvány, vagy az előírtaknak megfelelő középfokú szakmai végzettség birtokában lehet elkezdeni. A képzéseken felül szükség van még egy speciális engedélyre, amit a legtöbbször a LUC, vagy műveleti engedély nevet viseli. A szakember szerint ezek a költségek is 1 millió forint alatt vannak.

Filler Zsófia ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy növényvédelmi kezelést csak olyan eszközzel lehet végezni, ami a forgalomba hozatalra engedélyezett növényvédelmi gépek jegyzékében már szerepel. Az egyébként is borsosabb árú permetező drónok mellett rendelkezni kell aggregátorral, keverőtartállyal és keverőeszközzel, valamint a drón műveleti területre történő szállítására alkalmas gépjárművel is. Ezek elsőre komoly kiadásoknak tűnhetnek, ám nem szabad megfeledkezni a beruházás megtérüléséről sem.

Akár hetek alatt is megtérülhet a beruházás

A mezőgazdasági drónok mellett az egyik leggyakrabban felmerülő érv, hogy a rájuk felszerelt szenzorok, kamerák segítségével a gazdák pontos képet kaphatnak a teljes termőterületről, illetve a vegetációról, amivel jelentősen növelhetik a termelés hatékonyságát. A monitoring drónok, a felszerelt payload-ok tekintetében alkalmasak lehetnek például vadkárfelmérésre és multispektrális mérésekre, de differenciált anyagkijuttatási térképek készítésére is. A permetező drónok segítségével a termelők lényegesen kevesebb vegyszert és vízmennyiség juttatnak ki a célterületre. A taposási kár nullára redukálódik, annak köszönhetően pedig, hogy talajállapottól függetlenül el lehet végezni a kezeléseket, a gazdák időben beavatkozhatnak a károsítók ellen. Filler Zsófia a megtérülést illető kérdésünkre elmondta, hogy

Sok még a kérdőjel

Sokszor elhangzott már, hogy 2025-re a magyar gazdaságok 80%-ában fel fognak bukkanni a drónok, sok szakember is osztja ezt a véleményt. Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) növény-, talaj- és agrárkörnyezet-védelmi igazgatója azonban szkeptikusabb hangot ütött meg, mint mondta, a drónok nem tudják felváltani a jelenlegi permetezőgépeket. A szakember szerint a mostani permetező drónok munkaminőségét figyelembe véve ugyanaz a helyzet áll fenn, mint a repülőgépes növényvédelem megjelenésével történt. Akkor a gyakorlati élet gyorsan eldöntötte: csak a legnagyobb gazdaságok tartottak fent saját repülőgépet vagy helikoptert, általánosan a szolgáltatás terjedt el. Jordán László úgy vélte, hogy a drónok esetében is hasonló lesz a történet végkimenetele.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

mezőgazdaság

drón

permetezés

jövő

fejlődés