Íme, a sztárkertészek sokat érő titka: ezek a növények igazi túlélők, bírják a szárazságot, virulnak a temetőkben is

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Íme, a sztárkertészek sokat érő titka: ezek a növények igazi túlélők, bírják a szárazságot, virulnak a temetőkben is

Hazánk változó klímájában, ahol a nyarak egyre szárazabbak és melegebbek, fontos, hogy olyan növényeket válasszunk a temetőkertekbe, vagy olyan helyekre, ahová ritkábban jutunk el, amelyek jól tűrik a szélsőséges körülményeket. De mit ültethetünk olyan helyekre, ahová tényleg csak ritkán jutunk el? Kósa Dániel kertészmérnöknek nem egy tippje van ezekre is.


 

Ültetésnél mindig fő szempont, hogy milyen adottságokkal rendelkezik az a hely, legyen szó kertről vagy a balkontól, amelyet szeretnénk benépesíteni. Hiszen, ha nem találkozik a növények igénye a hely adottságaival, jó eséllyel nem lesz nagy sikerünk. Akár napos vagy félárnyékos helyre keresgélünk növényeket, ahogy korábbi cikkeinkben is láthattátok, rengetegfélét választhatunk. Egy a lényeg, mielőtt eldöntenénk, mit és hova ültetünk, érdemes tisztába lenni a kiválasztott növények talaj-, fény- és vízigényével. De mit ültethetünk olyan helyekre, ahová tényleg csak ritkán jutunk el, például a temetőkertekbe, a sírra, vagy akár a nyaralók virágoskertjébe? Kósa Dániel kertészmérnöknek nem egy tippje van ezekre is.

Akinek nincs lehetősége locsolni, sem kell lemondanunk a szép virágokról

Abban az esetben, ha nem tudunk gyakran öntözni, sem kell lemondanunk az ültetésről. Csak olyan növényeket kell választani, amelyek nemcsak bírják a napfényt, de jól tűrik és túl is élik a vízhiányosabb időszakot. Ezeknek a növényeknek a telepítésével csökkentjük a kert vízhasználatát is.

A szárazságtűrő növények nem csak a kaktuszok és pozsgások, vannak más lehetőségek is, például a muskátli, a levendula, a porcsinrózsa, díszhagyma vagy a kasvirág. Ezek a növények kevés vízigényükkel és napfény iránti szeretetükkel tökéletes választás lehetnek a napos kertekbe vagy balkonokra, vagy akár a hétvégi házunk kertjébe is.

Sok olyan hely van, ahová nem tudunk nap mint nap eljárni és öntözni. Ilyenek a nyaralók, üdülők, vagy a kegyeleti helyek, a sírok. Ezek a helyeken számításba kell venni azt is, hogy szélsőségesebbek az ökológiai tényezők, legalábbis nem feltétlen tudjuk enyhíteni őket – közölte Kósa Dániel is. A kertészmérnök szerint mindenféleképpen célszerű szárazságtűrő növényeket választani, amelyek mélyebben gyökereznek.

Válogathatunk a cserjék esetében is bőségesen, a napos helyre való, lombhullató, vagy örökzöld cserjék mind jó választások lehetnek. Esetükben ügyeljünk arra, hogy amikor látogatjuk a helyet, ahová ültettük, szükség lesz egy alakító metszésre, hogy ne burjánzzon el. Cserjék között keressük a kecskerágókat, rózsaloncokat, ciprusokat, borókákat, loncokat, hortenziákat.

Ügyeljünk, hogy determinált növekedésű növényekből álljon a többség, így minimalizálhatjuk a gondozásra fordított időt. Ha van lehetőség gyűjteni az esővizet, akkor könnyebb a dolgunk, ugyanis gravitációs elven csepegtető öntözőt tudunk kialakítani.

- tette hozzá Kósa Dániel.

Tápanyagutánpótlás is szintén időszakos lehet, így válasszuk a lassan lebomló műtrágyákat, vagy a granulátum formátumú marhatrágyát. Ezeket évente kétszer-háromszor célszerű kijuttatni. Mivel nem tudunk hetente gyomlálni, így jó ötlet lehet valamilyen féle mulcs, amivel a talaj felszínét takarjuk. Ezzel a párologtatást is csökkentjük, így kisebb lesz a talaj vízvesztesége.

Íme még néhány növény, amelyek ideálisak lehetnek temetőkertekben

A temetőkertek különleges helyszínek, ahol a növényeknek nem csak a klímát, hanem az emlékezés és a méltóság légkörét is meg kell őrizniük. A temetőkertbe kiültethető temetővirágok és növények négy nagyobb csoportba sorolhatók:

  1. Egynyári temetővirágok: Ezeket a növényeket általában tavasszal vetik, és részben szaporíthatók üvegházi anyanövényekről vágott dugványokkal is. Áprilisban palántázzák őket a temetőkertekben, nyáron virágoznak, és kora ősszel, magérlelés után befejezik vegetációjukat. Néhány fajtát takarással át lehet teleltetni még egy évig. Például a rozsameténg.
  2. Kétnyári temetővirágok: Ezeket a növényeket nyáron vetik, ősszel már helyükre kerülnek, és téli takarás után kora tavasztól nyár elejéig virágoznak. Magérés után elpusztulnak.
  3. Évelők: Ezeknek a növényeknek a töve évről évre áttelel, tavasszal hajtásuk és levélzete kifejlődik, virágzanak százféle változatban, majd ősszel visszahúzódnak. Néhány évelő örökzöld is lehet.
  4. Cserjék: Ezeknek a növényeknek a föld feletti hajtása elfásodik, és az évi növekedés az előző évinek folytatása, gyarapodása. Az örökzöld cserjék és fák hasonló természetűek, levelük azonban tűszerű vagy bőrnemű, és télen is megmarad. Például a fehér fűz, a harsfa és a nyarfa is ide tartoznak.

Ajánlunk azért még néhány konkrét növény is, amelyek tökéletesek választások lehetnek a sírokra:

  • Izsóp (Hyssopus officinalis) Ez a gyógynövény nem csak gyönyörű lila virágokkal büszkélkedhet, hanem rendkívül szárazságtűrő is. Az izsóp illatos, dekoratív és könnyen gondozható, így tökéletes választás lehet.
  • Cickafark (Achillea) A cickafark szintén jól viseli a száraz körülményeket, és széles színválasztékban érhető el, így változatos megjelenést biztosít a temetőkerteknek.
  • Kokárdavirág (Gaillardia) A kokárdavirág színes, napfényt szerető növény, amely hosszú virágzási időszakkal rendelkezik. Szárazságtűrő képessége miatt kiválóan alkalmas temetőkertekbe.
  • Varjúháj (Sedum) Különböző varjúháj fajták léteznek, amelyek közül sokan jól tűrik a szárazságot és a kevés gondozást. Dús, zöld leveleikkel és apró virágaikkal díszíthetik a sírokat.
  • Sudárzsálya (Salvia nemorosa) A sudárzsálya magas, lila virágzataival nem csak szemet gyönyörködtető, hanem a szárazságot is jól tűri. Illatos levelei miatt kellemes aromát áraszt.
  • Levendula (Lavandula) A levendula nem csak a szárazságot, hanem a hideget is jól viseli, így a magyar telek sem jelentenek számára problémát. Nyugtató illata és lila virágai miatt kedvelt választás.

Ezek a növények nem csak a szárazságot tűrik jól, hanem kevés gondozást igényelnek, ami ideálissá teszi őket a temetőkertek számára, ahol nem mindig van lehetőség a rendszeres öntözésre. Fontos megjegyezni, hogy a temetőkertekben a növények választékánál figyelembe kell venni a helyi szabályozásokat és a kert karbantartásának lehetőségeit is. A fent említett növények mellett érdemes megfontolni az olyan helyi, őshonos fajokat is, amelyek természetesen alkalmazkodtak a magyar klímához és talajviszonyokhoz.

A temetői virágok színeinek kiválasztása és elrendezése is fontos szempont

Felvetődhet a kérdés, ha a temetőbe virágot ültetünk, életkor szerint milyen virágszínek domináljanak a sírokon. A szakértők szerint - olvasható a temetkezesivallalat.hu-n:

az érzelmi szempontok — egy kedvelt virágfajta, pl. fekete kála, macifű, kristály virág — figyelembevételén túl, általánosságban gyermek-sírokra fehér, rózsaszín vagy halványkék egynyáriak illenek. Felnőttek és középkorúak sírjára sárga, narancs, sötét rózsaszín, vörös vagy kék változatok. Idős elhunytakat sötét-bordó, lila színekkel tiszteljünk, esetleg örökzöld keretkiültetéssel, De a fehér szín használata bármelyik korcsoport sírjára bármilyen alkalomkar odaillő.

A virágfolt tervezésénél megszívlelendő: a világos meleg színeket középre, a sötét színeket alacsony szegélyként ültessük. Nem mutatós a kék virág gyepszegély mellett. Magasabb egynyáriak ugyancsak középre kerüljenek, különösen hant nélküli sírfelületeken, alacsony szegélynövénnyel - tanácsolják a kertészek.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kertész

sírkert

temető

sír

öntözés

szárazság

szárazságtűrő növény