Pályázaton keresi új lakóit Alsómocsolád, a jövő faluja: mutatjuk, mit ígérnek

MTI   
  Megosztom
Pályázaton keresi új lakóit Alsómocsolád, a jövő faluja: mutatjuk, mit ígérnek

Magyarország első új típusú közössége jön létre Alsómocsoládon: a község önkormányzata pályázatot hirdetett azoknak, akik jövőjüket egészségesebb környezetben, egy élhető, saját, helyi gazdaságából is gyarapodó kistelepülésen képzelik el. Az otthonteremtésben és a beilleszkedésben az önkormányzat, és egy mentor-csapat is segít. A letelepedők elhelyezkedhetnek a már meglevő több mint 450 megélhetést biztosító munkahely valamelyikében, vagy részt vehetnek közösségi vállalkozásban. A pályázat 2019. január 15-én zárul - derül ki Alsómocsolád önkormányzatának közleményéből.

Egészségesebb környezet, jobb levegő, csend és nyugalom, a természet közelsége – leggyakrabban ezen okok miatt költöznének egyre többen a nagyvárosokból kistelepülésekre. A megélhetési bizonytalanság és a kevés munkahely azonban sokakat visszariaszt. Alsómocsolád Jövő-Szövő Programja erre a két problémára egyszerre kíván megoldást nyújtani. A pályázók egy komplex fejlesztési – ezen belül közösségi vállalkozásfejlesztési – folyamatban vehetnek részt, ahol megélhetésük megteremtéséhez kapnak segítséget Alsómocsoládon.

A pályázat nyertesei több napos műhelymunka során kidolgozhatják személyes terveiket, miközben megismerhetik egymást, és akár társakat is találhatnak vállalkozásuk létrehozásához, majd megvalósíthatják azokat a faluban rejlő fejlesztési lehetőségek kihasználásával.

Az Alsómocsoládra települni vágyóknak az önkormányzat segít az otthonteremtésben, illetve – igény esetén – az elhelyezkedésben, a mentorokkal közösen pedig a beilleszkedésben, és a kezdeti nehézségek leküzdésében.

A mintegy 300 lelket számláló település Baranya megye északi szegletében, Pécstől 55 km-re északra, a Mecsek hegység lankáin, az úgynevezett Hegyhát tájegységben fekszik. A program részletei itt olvashatók.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

költözés

pályázat

alsómocsolád

otthonteremtés