Magyar techguruk álmodták újra a temetkezést: már így is lehet emlékezni

Nagy Boglárka   
  Megosztom
Magyar techguruk álmodták újra a temetkezést: már így is lehet emlékezni

A 21. században már az elhunytakra is modern technológia segítségével emlékezhetünk. Erre kínál egy újfajta lehetőséget a Lapidaris. A high-tech megemlékezés két fő részből áll, az elhunyt síremlékén elhelyezendő kőből és az ehhez kapcsolt, személyre szabott online emlékoldalból. Az emélékkő tartalmaz egy NFC chipet, amely teljes mértékben vízálló, ellenáll az időjárási körülményeknek. Az NFC kommunikációra alkalmas készülékeken, ami lehet mobiltelefon vagy tablet, a Kőhöz érintve azonnal megnyílik a hozzá tartozó online emlékoldal. A rendszer akkor is teljes mértékben használható, ha valakinek nincs NFC-vel ellátott készüléke, ekkor a Kőről leolvasható link beírásával nyitható meg a felület.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdáról indult egy jelenleg még világszinten is egyedülállónak számító kegyeleti szolgáltatás. A Lapidaris nevet viselő kő a Hollóházi Porcelángyárban készült, egy elegáns, visszafogott, valódi arannyal keretezett fekete porcelánlapot jelent. Ez belehelyezhető a sírkőbe, az urna fedőlapjára, vagy őrizhető egyfajta virtuális emlékhelyként otthon is.

Volt egy hasonló elképzelésünk és hát természetesen nagyon sok beszélgetés, ötletelgetés eredménye ez a fejlesztés. A megemlékezés ilyen formájának, aminek ilyen informatikai háttere van, nem tudjuk, hogy lenne még egy a világon, ezért is merjük azt állítani, hogy ilyen háttérrel ellátott rendszer az a miénk az első és a jelenleg egyedüli az online térben

- meséli Szilágyi Norbert informatikus, a Lapidaris munkatársa.

Maga a rendszer két részből áll, egyrészt a emlékkőnek nevezett porcelánból, amit az elhunyt síremlékén helyeznek el, ez tartalmazza az NFC chipet, ez szolgálja a kommunikációt. Minden kőhöz egy online emléklap is tartozik, ahová a hozzátartozók az elhunytról tölthetnek fel fotókat vagy akár a kedvenc verseit, egy megemlékező szöveget vagy akár egy gyertyát is gyújthat. Maga a kő és a webes szolgálatás egy közösségi oldalhoz hasonlítható. Ha sétálunk a temetőben és meglátunk egy Lapidaris követ, akkor bárkinek az oldalát megnézhetjük a telefonunk vagy a tabletünk segítségével. De ennek a fajta megemlékezésnek épp az a lényege, hogy földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül, bármikor elérhető az emlék honlap.

Mivel az emlékoldalra fel lehet tölteni a sírhelyről fotókat és a telefonunk képes arra, hogy az ott elkészített fotó GPS adatait tárolja, a Lapidaris rendszere pedig alkalmas ezeket az adatokat feldolgozni. Így gyakorlatilag a telefonnal készített fotó adataiból kinyert adatokkal tudjuk a telefon által készített fotó helyszínét, így pontos GPS koordinátákkal rendelkezünk arról, hogy hol helyezkedik el a sír. Így, ha tudunk egy hozzátartozónkról, akinek másik városban vagy országban található a síremléke, de nem tudjuk, hogy pontosan hol, akkor a telefonunkkal ezt meg tudjuk keresni és egy útvonaltervező oda vihet minket a nem ismert sírhelyhez

- magyarázza Szilágyi Norbert.

A megemlékezésnek jelenleg két formája van. Magát a honalapot az a hozzátartozó szerkesztheti, aki megvette a Lapidaris követ, de bejegyzéseket, megemlékezéséket bárki írhat az elhunyt adatlapjára, de ha ezt nem szeretne szöveges formában szeretné megtenni, akkor online módon egy virtuális gyertyát bárki gyújthat. A rendszer nyári bemutatását több hónap munka előzte meg, egy kétéves fejlesztési időszak alatt dolgozták ki az emlékkövet, az érdeklődés pedig egyre szélesebb. Visszaélni nem lehet vele, hiszen csak halotti anyakönyvi kivonat birtokában készítik el az adatlapot.

Nem használunk semmilyen adatbázist, csak olyan információk kerülnek fel az elhunyt adatlapjára, amit a hozzátartozó tölt fel. A legfontosabb a születési és elhalálozási adatok, családi fotók, családi emlékek, családi történetek, idézetek, amelyeket a család tölt fel

- tette hozzá a munkatárs.

Az egész projekt célja és szellemisége a békés megemlékezés egy modernkori köntösben, ezért minden hozzátartozó, aki adminisztrátora egy Lapidaris kőnek, ő értesítést kap minden egyes tevékenységről. Így ha bármikor egy olyan információ kerülne fel egy emlékoldalra, amit a hozzátartozó nem szeretne látni vagy kegyeletsértés történne, akkor az adminisztrátor a moderátor szerepét is megkapja és bármit törölhet az oldalról.

Az időbeliség is egy fontos tényező az emlékkő életében, akkor lesz majd még nagyobb értéke, amikor a következő generációk már egy hatalmas adatbázissal rendelkeznek és saját családjaikról is sokkal többet tudhatnak meg, akár családfájukat is kutathatják. A tervező csapat szükségesnek tartotta az egyházi szereplők véleményének megkérdezését, ez ugyanis egy kikerülhetetlen tényező, ha elhunytakról van szó. Szilágyi Norbert azt is elmesélte, hogy azok az egyházi szereplők, akikkel ők beszéltek, mind támogatták a kezdeményezést és pozitív visszacsatolást kaptok erről az oldalról is.

A rendszer jelenleg még teljesen nyílt, tehát amilyen információt az emlékoldalaknak a szerkesztői feltöltenek, az bárki számára elérhető, de a fejlesztési terveink között van az is, hogy akár egy ilyen privát vagy belső körnek használható csoportokat hoznánk létre.

- vázolta elképzeléseiket Szilágyi Norbert.

A Lapidaris kő megvásárlásával egy emlékoldalt vásárolnak meg a hozzátartozók, ehhez azonban két adatlap is csatlakoztatható, ugyanis a számtalan síremlék van, ahol nem csak egy elhunyt nyugszik. A fejlesztőcsapatának rengeteg terve van a jövőre nézve is, természetesen a számos újdonság és egyedi terv miatt nem szerettek volna elárulni konkrétumokat, de akár egy levéltári kutatás szintjén működhet majd a jövőben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

lapidaris

kegyelet

temetés

sírkő

temető

emlékkő

lapidaris emlékkő