Súlyos a helyzet Szabolcsban: döntött a kormány, megkezdték a toborzást

Nagy Boglárka   
  Megosztom
Súlyos a helyzet Szabolcsban: döntött a kormány, megkezdték a toborzást

Országos szinten és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is egyre kevesebb a nevelőszülő, miközben egyre több gyermeknek lenne rá szüksége. A kormány hosszútávú tervei között is szerepel, hogy minden tizenkét éven aluli gyermeket családban helyeznek el. A nevelőszülői hivatás nehéz feladat, egyszerre kell ugyanis befogadni és elengedni is a gyermekeket.

Folyamatban van a nevelőszülők toborzása Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és a környékén, az evangélikus egyház fenntartásában az Oltalom Szeretetszolgálat még idén tavasszal szeretné benyújtani a működési engedélyét. A kormányzati, állami hatóságok keresték meg a szervezetet, mivel kevés a nevelőszülő.

Sajnos elég sok az a gyerek, aki vagy születése után családi háttér nélkül maradt vagy a családtól, családból kiesőként el kell helyezni nevelőszülőknél. Ez az egyik része nyilvánvalóan, a másik része az, ahogy mi a különlegesen nehéz élethelyzetben lévő embertársainkkal az Oltalom Szeretetszolgálatnál folyamatosan találkozunk, családok átmeneti otthonában ezzel a problémával és ettől függetlenül is azt gondoltuk, hogy nekünk ezen a területen is feladatunk, küldetésünk van. Egy kicsit preventív jelleggel is, hogy minél kevesebb sérült ember legyen ebben az országban és ebben a régióban

- közölte Laborczi Géza, evangélikus lelkész. Az Oltalom Szeretetszolgálat intézményvezetője kiemelte, ahogy a hajléktalanellátásban is állami feladatot vállal át a Szeretetszolgálat, a nevelőszülői hálózattal is így tenné, hogy egy gyermeknek se kelljen a család közössége nélkül felnőni.

Ők ebből a szempontból, nagyon óvatosan mondom, idézőjelben, hogy félreértés ne essék, ők áldozatok, valamilyen formában, egy helyzetnek a foglyai. Ők minél kisebb sérüléssel vészeljék át ezt a helyzetet, mert a nevelőszülőségnek a fontos feladata az, hogy erre az átmeneti időre biztosítsa a gyermek számára a családszerű, szerető közeget, hogy később vagy vissza tudjon menni a vérszerinti családjába vagy örökbefogadó családhoz megy és a saját életkorának, képességeinek megfelelő szinten tudjon maradni. Tehát egy nevelőszülőnek ez egy nagyon fontos küldetése, hogy ebbe a helyzetbe, amibe egy gyermek belekerült, ebbe ne rokkanjon bele és ne sérüljön

- tette hozzá Laborczi Géza.

A nevelőszülők küldetése egy átmeneti feladat, egyszerre kell biztosítani a szerető légkört miközben mindenkiben tudatosítani kell, hogy ez az élethelyzet nem tart örökké és a gyermeket majd el kell engedni. Bár a nevelőszülői hálózat lenne a legoptimálisabb ellátási forma, mégsem elég népszerű hivatás. Az országos átlaghoz viszonyítva Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több az állami gondozásba kerülő gyermek, egyre több gyermek vár a kihelyezésre.

A megyében magas a születések száma és a felbomló családok is eredményezhetik azt, hogy egyre több gyermek kerül kihelyezésre. Természetesen a nevelőszülőségnek is vannak feltételei, elsősorban megfelelő környezettel kell rendelkezni, ezt egy környezettanulmány keretében vizsgálják. Vannak személyi feltételek is, ezek közé tartozik például egy alapfokú iskolai végzettség, az egészségügyi és pszichológiai alkalmasság és egy erkölcsi bizonyítvány.

Volt korábban egy időszak, amikor sok nevelőszülő volt és ezek most már kiöregedtek és egy újabb hullám nem indult el. Az állam egyébként éppen ezért elindított egy kampányt is és pénzt is tett erre félre, hogy a nevelőszülői hálózatok kiépítését erősítse és azt gondolom, hogy ez egy komoly társadalmi feladat és szerepvállalás

- mondta az intézményvezető.

A nevelőszülőség foglalkoztatási jogviszonynak is megfelel, ezt végezhetik már meglévő munkaviszony mellett vagy pedig önálló jövedelemforrás is lehet. Gyermeklétszámtól függetlenül kapnak munkabért, illetve gyermekenként is fizet a nevelőszülőknek az állam, többletdíjat pedig tartós beteg vagy fogyatékkal élő gyermek után kaphatnak.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára idén januárban bejelentette, jövő évtől kezdve már a nevelőszülőknek is jár a gyed. Ezt azok kaphatják majd meg, akik kétévesnél fiatalabb gyereket nevelnek. Ahhoz, hogy valaki csatlakozzon a hálózatba, egy tanfolyamot is el kell végezni, ehhez az Oltalom Szeretetszolgálat ingyen képzést biztosít.

Az egyik legfontosabb kompetencia, amivel egy nevelőszülőnek rendelkezni kell, hogy fel tudja azt mérni, hogy képes egy gyermeknek egy adott életszakaszban úgy segítséget adni, hogy közben nem magához láncolja, ez egy nagyon fontos. Ahogy az én munkatársaim járták a jelentkezőket, elég sok emberrel találkoztak, akik úgy tűnik, képesek ezt megcsinálni. Nyilván kell a gyerekeknek a befogadásra való hajlam, de hogy leegyszerűsítsem, hogy úgy szeresse azt a gyereket, hogy nem magához láncolja, hanem kvázi egy ilyen felszállópályát épít a gyereknek, hogy ő az önálló életre alkalmas legyen

- tette hozzá Laborczi Géza.

Bár a nevelőszülők átmeneti időszakra gondoskodnak a gyermekekről, sok esetben előfordul, hogy nem kerülnek örökbefogadó családokhoz, így 18 éves korukig a nevelőszülőknél maradnak. Ez annak is köszönhető, hogy az örökbefogadó családok minél fiatalabb gyermeket szeretnének a családjukba fogadni, a statisztika is azt mutatja, hogy a tíz évnél idősebb gyermekek nagy része már nevelőszülői hálózatban ragad.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szabolcs

szabolcs-szatmár-bereg megye

oltalom szeretetszolgálat

nevelőszülő

nevelőszülők

árva

árvaság

laborczi géza

fülöp attila

emberi erőforrások minisztériumának