Nappali a kórházi szobában: ilyen egy családbarát szülészet

MTI   
  Megosztom
Nappali a kórházi szobában: ilyen egy családbarát szülészet

A szülőszobák és a kórtermek felújításával és átalakításával családbarát szülészetet alakítanak ki a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban, hogy az anyák, a gyerekek és a családtagok is emberibb, természetesebb és biztonságos környezetben tartózkodhassanak - közölte a kórház főigazgatója.

Halász Gabriella, főigazgató elmondta, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumától csaknem 161 millió forintot nyertek a gyermekágyas - benne a koraszülött - részleg és a szülőszobák felújítására, új eszközök beszerzésére.

Az intézmény Magyarországon az elsők között lett bababarát kórház, de ehhez képest is jelentős ugrás jövő év júniusára befejezni a tervezett átalakítást. "Emberibb, a 21. századnak megfelelő" körülmények között lehetnek majd együtt az anyák és a csecsemők, valamint akár a családtagjaik is.

Vajda György, a szülészet-nőgyógyászat osztályvezető főorvosa elmondta, hogy évente mintegy 1300 gyermek születik a zalaegerszegi kórházban. A szülések többségében komplikációmentesen jönnek világra a csecsemők, de az esetek egy részében szükség van a kórházi környezetre, amit ezzel a beruházással szeretnének úgy átalakítani, hogy az családbarát legyen.

Gárdos László, a gyermekosztály főorvosa ehhez azt is hozzáfűzte, hogy a zalaegerszegi már most is azon kevés kórházak egyike, ahol a koraszülött, 1500 grammnál kisebb súlyú csecsemőkkel is egy szobában lehetnek az édesanyák.

Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke azt emelte ki, hogy az aprófalvas, elöregedő megyében nagy kihívás, hogy növekedjen a születések száma, ehhez pedig szükség van arra a környezetre, ahol anyagilag és egészségügyi szempontból is biztonságban érezhetik magukat az emberek.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere elmondása szerint a zalai megyeszékhelyen 2016-ban volt egy forduló, azóta kisebb mértékben ugyan, de újra folyamatosan növekszik az újszülöttek száma.

Fotó: MTI/Varga György

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

zalaegerszeg

szülészet

családbarát

bababarát

kórház

baba

mama