Megjelent a törvényjavaslat: ilyen lesz a 10 milliós babaváró támogatás

Portfolio   
  Megosztom
Megjelent a törvényjavaslat: ilyen lesz a 10 milliós babaváró támogatás

Állami készfizető kezességvállalással, hitelintézeti biztosíték nélkül lesz felvehető július 1-jétől a fiatal házasok maximum 10 millió forintos kamatmentes kölcsöne, amelyet "babaváró támogatással nyújtott kölcsönnek" nevez Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ma benyújtott törvénymódosítási javaslata.

A parlament honlapján szereplő dokumentum valószínűleg csak az első, amit az új kamatmentes hitelről benyújtott a kormány, pontosabban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Lényege:

  • 2019. július 1-je és 2022. december 31-e között hitelszerződés alapján folyósított, "babaváró támogatással" nyújtott kölcsönről van szó.
  • Az állami kezességvállalás mértéke a babaváró támogatással nyújtott kölcsön tőkeösszegének és az erre felszámított ügyleti kamatnak a 100%-a (kérdés, milyen kamatról van itt szó, ha a kölcsön kamatmentes lesz, ahogy korábban jelezték).
  • A babaváró támogatással nyújtott kölcsön biztosítékaként az állami készfizető kezességvállaláson túl a hitelintézet további biztosíték előírására nem jogosult.
  • Felhatalmazást kapott a kormány arra, hogy rendeletben szabályozza a babaváró támogatással nyújtott kölcsönhöz kapcsolódó állami kezességvállalás részletes szabályait.

A Portfolio szakértői véleménye szerint eldőlt tehát, hogy nem jelzáloghitel lesz a fiatal házasok új kölcsöne, hiszen további biztosítékot nem írhatnak rá elő a hitelintézetek. Ezt a készfizető állami kezességvállalással igyekszik a kormány helyettesíteni. A friss törvényjavaslattal azonban még nem dőlt el egy sor kérdés (pl. az, hogy Gulyás Gergely miniszter korábbi szavainak megfelelően, valóban hitelbírálat és jövedelemvizsgálat nélkül fogják-e folyósítani a hitel), várjuk tehát a további jogszabályokat és jogszabály-javaslatokat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

orbán csomag

kamatmentes kölcsön

kamatmentes hitel

babaváró támogatás