Sikeresen törlesztenek a diákhitelesek: már kétszázezren visszafizették tartozásukat

MTI   
  Megosztom
Sikeresen törlesztenek a diákhitelesek: már kétszázezren visszafizették tartozásukat

Közel kétszázezren fizették már vissza diák¬hitelüket, a törlesztési idő pedig átlagosan hét és fél évet vesz igénybe. A Diákhitel1 még kedvezőbb, 2,2 százalékos kamattal kínál segítséget a diá¬koknak, míg a Diákhitel2 nulla százalékos kamattal igényelhető.

A Diákhitel1 keretében felvehető összeg a tavalyi évben emelkedett, így akár havi hetvenezer forintot is igényelhetnek a hallgatók, tanulmányi félévenként pedig egy összegben háromszázötvenezer forinthoz juthatnak hozzá, írja a Magyar Hírlap.

A 2018/19-es tanév első félévére vonatkozó adatok szerint a Diákhitel1 új hitelfelvevői 2738 szerződést kötöttek 837 millió forint értékben, így jelenleg 12 794 szerződés van érvényben, a Diákhitel2 új hitelfelvevői 4670 szerződést kötöttek 1314 millió forint értékben, ezzel összesen 13 985 szerződésre folyósítottunk, mondta el Bednárik András, a Diákhitel Központ munkatársa. Mindkét hitelt jellemzően a 18-25 éves korosztály veszi igénybe. Bednárik András szerint az érintett adósok igen fegyelmezett törlesztők, ennek is köszönhetően csökken évek óta és jelenleg rekord alacsony, 2,2 százalékos a Diákhitel1 kamata.

Már közel kétszázezren fizették vissza hitelüket, átlagosan hét és fél év alatt. A gyes, gyed, csed időszaka alatt a Diákhitel1 kamatát átvállalja az állam, illetve mindkét diákhitelre törlesztőrészlet-szüneteltetés vonatkozik. Két gyermek vállalása esetén az anya meglévő diákhitelének felét, három gyermek vállalása esetén pedig a teljes tartozást törlik.

A külföldi képzésre (például Erasmus félévek, AIESEC) készülő tanulóknak is kedvező feltételeket biztosítanak. Két félévig terjedő időre, a normál Diákhitel1 kétszeresét lehet igényelni, amely egy félévre akár 700 000 forintot, egy teljes tanévre 1 400 000 forintot is jelenthet. Negyvenöt éves korig lehet kérni és folyósítani a Diákhitelt. Az igénylési folyamatnál lehetőség van elektronikus aláírással történő szerződéskötésre, így nincs szükség személyes jelenlétre és papír alapú dokumentumok használatára, ennek azonban előfeltétele az ügyfélkapus hozzáférés, illetve az igénylés Neptun rendszeren keresztül történő indítása. Az e-szerződés mellett az eddigi hiteligénylési módok is rendelkezésre állnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

diákhitel

oktatás

iskola