Nyári fejlesztések a Balatonon: ennyi jó strandból már nehéz lesz választani!

MTI   
  Megosztom
Nyári fejlesztések a Balatonon: ennyi jó strandból már nehéz lesz választani!

A délnyugat Balaton öt települése 1,4 milliárd forintot támogatást nyert szabad strandjai fejlesztésére a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) pályázatán, amiből családbarát fejlesztések, vizesblokk- és világítás felújítások, utcabútor cserék valósulhatnak meg, és játszóterek mellett futó- és sportpálya is épül június végéig - hangzott el egy balatonboglári sajtótájékoztatón csütörtökön.

Az MTÜ szabadstrand-fejlesztésekre szánt keretének csaknem felét sikerült elnyernie az érintett önkormányzatoknak. A szabad strandok komfortosabbak, modernebbek, biztonságosabbak lesznek, amelytől a térség még vonzóbbá válik. A beruházásoknak a nyári szezonra el kell készülniük, amit remélhetőleg az építőipari kapacitáshiány nem fog hátráltatni, mondta el Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője.

A település két szabad strandját összesen 90 millió forintból fejleszthetik, amelynek már meg is kezdték a műszaki előkészületeit. Strandonként további 20-25 millió forintos fejlesztési forrásért pályázhat a település családbarát szolgáltatások kialakításához, nyilatkozta Galácz György Balatonmáriafürdő polgármestere.

Kenéz István, Balatonlelle polgármesterének tájékoztatása szerint 200 millió forintos támogatást nyert a település a hosszú partszakasszal rendelkező szabad strandja fejlesztésére, amiből többek között 4 ezer négyzetméternyi térburkolatot helyeznek el, 30 napelemes lámpát, padokat, szemeteskukákat, vízi-bejárókat telepítenek, vizesblokkokat újítanak fel.

Mind a hat szabad strandjukat megújítják: a két nagyobb 100-100 millió, a négy kisebb 50-50 millió forintos támogatásban részesült, mondta el Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere. A kisgyerekeseknek lídós partszakaszt alakítanak ki kisebb töltéssel, valamint utcabútorok, vizesblokkok újulnak meg, kandelábereket helyeznek ki, és a gyermek mellett felnőtt játszótereket létesítenek.

A város 10 szabad fürdőhelyéből 5 minősül szabad strandnak, ezek fejlesztésére nyertek 450 millió forint támogatást, közölte Hidvégi József, Fonyód polgármestere. Egyebek közt gyermekbarát vizesblokkokat és újabb vizes élményparkot alakítanak ki. Épülnek gyermek és felnőtt játszóterek, és lesz baba-mama szoba is. Az 1,2 kilométer hosszú Árpád-parti szakaszt, amelynek sétányát sokan használják futásra, kocogásra, rekortán burkolatú futópályává alakítják.

A polgármester hiányolta, hogy kikerült a pályázható célok közül a partvédőművek felújítása, reméli azonban, később lesz forrás a probléma megoldására. Addig, a most létrejövő értékek megóvása érdekében is, az önkormányzat saját forrásokból biztosítja a kellő partvédelmet.

A település egy kilométernyi partszakasszal rendelkező központi strandját 200 millió forintból, egy másikat 50 millió forintból fejleszthetik, mondta Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere. A sétányfelújítás, utcabútor és közvilágítás csere, illemhely felújítás mellett lesznek fenyvesi sajátosságok. Tobozjátszótér épül a nagystrandon, az öltözőkabinokat pedig a településen összeszedett tűlevelekből készült műgyantás lapokból gyártják le. A nagystrandon kialakítanak egy strandfoci-pályát, amit kézilabda és strandröplabda pályákként is lehet majd használni, októbertől pedig műjégpályaként szeretnék üzemeltetni. A szezonhosszabbítás másik eleme lesz, ha sikerül rá forrást találni, tíz fafűtéses székelydézsa telepítésre a pálya köré, tette hozzá a polgármester.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

strand

fejlesztés