Egyre kedvezőbb a CSOK: eddig csaknem százezer család igényelte

MTI   
  Megosztom
Egyre kedvezőbb a CSOK: eddig csaknem százezer család igényelte

A családi otthonteremtési kedvezményt négy éve vezették be. Az intézkedés azóta csaknem százezer család igényelte a támogatást, az állam eddig 219 milliárd forintot fizetett ki, s az igénylők közt volt csaknem ötszáz olyan házaspár, amely úgy vette fel a három gyerek után járó 10 millió forintos támogatást, hogy még egy gyerekük sem született.

2015. július 1-je óta lehet igényelni a családi otthonteremtési kedvezményt. A CSOK bevezetése óta eltelt majdnem négy év során valamivel több mint 97 ezer igénylést fogadtak be a bankok, ami 281 milliárd forintnyi támogatási kérelmet jelent, írja a 24.hu.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a 97 ezer kérelmezőből 85 ezerrel kötöttek már támogatási szerződést, több mint 250 milliárd forint összegben, ebből a kifizetett állami támogatások összege meghaladta a 219 milliárd forintot.

Az adatok arra utalnak, hogy míg a támogatás népszerűsége az elmúlt években folyamatosan nőtt, tavaly megtorpant a növekedés.

  • 2015 második felében valamivel több mint 10 ezer kérelmet fogadtak be a pénzintézetek,
  • 2016-ban csaknem 26 ezret,
  • 2017-ben pedig megközelítette a 30 ezret az igénylők száma.
  • 2018-ban körülbelül ugyanennyi, alig kevesebb mint 30 ezer kérelmet adtak be a családok, nagyjából 90 milliárd forint értékben.

Van egy olyan lehetőség is a szabályok közt, hogy úgyis felvehető előre a három gyerek után járó, eredetileg 10 millió forintos támogatás, hogy az igénylőknek még egyetlen gyermekük sem született. Ez persze kockázatos, mert nincs garancia a gyerekek születésére.

Az derül ki a Pénzügyminisztérium tájékoztatásából, hogy akadnak olyan házaspárok, amelyek vállalták a rizikót. 2016. január 1-jétől kezdődően 482 azoknak a házaspároknak száma, amelyek még nem rendelkeztek gyermekkel, de három gyermek megszületését vállalták.

Nagyon pórul járhat az a család, amelynek nem sikerül „teljesíteni” a három gyereket. Korábban a Bankmonitor járta körbe, mit kockáztatnak: ha nem jön össze a három gyerek – akár válás miatt –, vagy éppen eladná a család az ingatlant, akkor arra számíthatnak, hogy a támogatást teljes egészében, ráadásul a polgári törvénykönyv szerinti késedelmi kamattal kell visszafizetni. A 10 millió forintos CSOK esetén a jegybanki alapkamat ötszöröse a büntetés.

Eddig majdnem százezren igényelték a CSOK-ot, a támogatási lehetőségeket két ütemben is kiterjesztette a kormány. 2018 októberében derült ki, hogy a CSOK mellett igénybe vehető 10 millió forintos kedvezményes hitelt kétgyermekes családok is igényelhetik, illetve a háromgyerekeseknek ez az összeg 15 millió forintra emelkedik új lakás vásárlása esetén.

Idén február eleji évértékelőjén Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány hétpontos családvédelmi akciótervet dolgozott ki. Ennek részeként a családi otthonteremtési kedvezmény minden korábbinál kedvezőbb feltételekkel lesz elérhető, így bővül a CSOK kedvezményes hitele is, a két- vagy többgyerekesek pedig már használt lakás vásárlására is igénybe vehetik azt. A szakértők szerint a bejelentés hatására sokan kivárnak majd, az ingatlanpiacon visszaesés várható a következő hónapokban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

csok

család

támogatás