Tényleg butábbak a kistermetű kutyák, mint a nagytestűek? Itt a válasz

HelloVidék   
  Megosztom
Tényleg butábbak a kistermetű kutyák, mint a nagytestűek? Itt a válasz

Rengeteg kutyafajta létezik, melyek különböznek színükben, bundájukban és méretükben, mégis végső soron egy fajtához tartoznak. Gyakran hallani, hogy a kis testű kutyák butábbak, mint nagyobb társaik, egy friss kutatás erre a kérdésre kereste a választ.

A nagytestű kutyáknak a fejük, és így az agyuk térfogata is nagyobb, mint a kisebb fajtáknak. Felmerül a kérdés, hogy ez kihatással van-e a különböző egyedek intelligenciájára. Egy friss, arizónai kutatás szerint néhány feladat megoldásában a nagy kutyák jobban teljesítenek, ez pedig agyuk méretének köszönhető, azonban vannak olyan intelligencia-tesztek, melyeken nem mutatható ki méretből adódó különbség, olvasható a ScienceDaily cikkében.

A nagyobb aggyal rendelkező kutyák teljesítményükben felülmúlják a kiskutyákat, ha egy parancsot kell végrehajtaniuk, mivel fejlettebbek a kognitív képességeik. Az Animal Cognition-ben megjelent tanulmány szerint a nagytestű kutyáknak jobb a rövidtávú memóriájuk, mint az ölebeknek.

A kutyák agymérete nem kapcsolható össze mindenféle intelligenciával: Daniel Horschler, egy antropológiai doktor hallgató teszteket végzett a kérdéskörben, melyek során különböző méretű kutyáknak kellett reagálniuk emberi gesztusokra. A kutató arra jutott, hogy az agy mérete nem befolyásolja a szociális intelligenciát, a következtetési képességeket és a mozgásért felelős funkciókat.

A jelenlegi tanulmány egyetért azzal, amit régebbi kutatások megalapoztak az főemlősöknél: az agyméretnek köze van a végrehajtó funkciókhoz, azonban Horschler szerint másféle intelligenciához nem köthető az agy térfogata.

Az eddigi tanulmányok többsége a főemlősök agyi funkcióinak evolúcióját vizsgálta, így arról keveset tudunk, hogy az azonos fajhoz tartozó egyedek közt mivel is jár konkrétan az agy méretbeli különbsége. A kutyák rendkívül jó alanyok ennek a kérdésnek a tanulmányozásához, mivel nagyon sokfélék, különböző méretű aggyal. Az ebek ilyen szempontból egyedülállóak a szárazföldi emlősök között: van köztük apró csivava és hatalmas dán dog, sőt a kettő között is rengeteg további variáció megtalálható.

- mondta el Daniel Horschler.

Horschler tanulmánya több mint hétezer fajta tiszta házi kutyát vizsgált meg, 74 különböző fajtából. Az agyméreteket az adott fajták átlagos értékeihez mérték. A Dognition.com weboldalon közzétettek egy cikket, melynek segítségével a kutyatartók le tudják tesztelni kedvencük kognitív képességeit többféle játékos feladaton keresztül. Azok, akik beküldik kutyájuk eredményeit a weboldalra, segítik a kutatók munkáját.

A rövidtávú memóriát például úgy tesztelték, hogy a gazdik két műanyag pohár közé egy kis finomságot rejtettek el. Ezután vártak egy, másfél, két, vagy két és fél percet, mielőtt elengedték a kutyájukat, hogy az megszerezze a csemegét. A kutatás szerint a kisebb kutyák nehezebben emlékeztek vissza arra, hogy hol várja őket a finomság.

Az önuralom tesztelésére a kutyatulajdonosok csemegét helyeztek el leültetett kutyájuk elé, és megtiltották kedvencüknek, hogy megegye azt. Ezután kipróbálták azt is, hogy folyamatosan figyelték a kutyájukat és azt, is hogy elfordultak tőlük. A nagytestű fajták tovább tudtak uralkodni magukon: hosszabb idő után vetették csak rá magukat az eledelre.

Horschler és munkatársai azt is tanulmányozták, hogy a vizsgált kutyák közt melyik járt kutyaiskolába és melyik nem. Arra jutottak, hogy a nagyobb testű fajtáknak jobb a rövidtávú memóriájuk és nagyobb az önuralmuk, mint a kis testű kutyáknak, attól függetlenül, hogy képezték-e őket vagy sem.

A jövőben Horschler azt fogja kutatni, hogy mik a különbségek a törpe uszkárok és a náluk jóval nagyobb uszkárok agyi folyamatai között. Ez a kutatás azért érdekes, mert a két fajta mindenben megegyezik egymással, csupán méretük különböző.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kutya

kutatás

tanulmány

intelligencia

kognitív képességek