Változás a felvételinél: egyes szakokon tolódhat a kötelező nyelvvizsga

HelloVidék   
  Megosztom
Változás a felvételinél: egyes szakokon tolódhat a kötelező nyelvvizsga

Egyes szakokon nem követelhető meg a középfokú nyelvvizsga a felvételizőktől, mert túl sokan esnének el a bejutás lehetőségétől — jelentette ki a Magyar Nemzetnek Murai László. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke szerint érdemes lenne ezért azon elgondolkodni, hogy a nemzetstratégiailag fontos képzések esetében némi haladékot kaphassanak a fiatalok.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elkötelezett a felsőoktatáshoz való minél szélesebb körű hozzáférés biztosítása mellett, ugyanakkor fontosnak találja az idegennyelv-tudás fejlesztését.

A két elv szembemegy egymással, így kompromisszumok nélkül nehéz lesz jó megoldást találni

– állapította meg a Magyar Nemzet kérdésére Murai László, a HÖOK elnöke annak kapcsán, hogy a kormány minden alap- és osztatlan képzés felvételi követelményeként bevezetné a középszintű, komplex nyelvvizsgát 2020-tól. Murai László szerint

Hozzátette, hogy a gazdaságtudományi, orvosi és jogi képzésekre a felvételizők nagy része már most is rendelkezik nyelvvizsgával, ugyanis a magas pontszámok miatt ezen pluszpontok nélkül nem lenne esélyük bekerülni. A pszichológia szakon a jelentkezők 96 százaléka rendelkezett középfokú nyelvvizsgával, azonban vannak olyan képzések, ahol a jelentkezők 60-70 százaléka nem tudná teljesíteni ezt a feltételt. Országos átlagban 30 százalék körül van a nyelvvizsga nélkül felvételizők aránya.

A probléma főként a műszaki, pedagógiai és agrárképzési területet érinti, amik nemzetstratégiailag is kiemelt fontosságúak. Hozzáfűzte, hogy mindenképp fejleszteni kellene a nyelvoktatást, ls a HÖOK ennek szellemében "folyamatosan dolgozik azon, hogy kitolják a kötelező nyelvvizsga bevezetésének 2020-as időpontját, vagy egyéb kompromisszumos megoldás szülessen."

A portál információi szerint már felmerült, hogy bizonyos kiemelt szakokon egy éves haladékot kapjanak a jelentkezők, ez azonban komoly vitákat szülhet. Murai László szerint a pluszpontok kérdése is fontos, ugyanis a szigorítás bevezetésével elesnének a hallgatók az eddig járó 28 ponttól. Az is kérdéses, hogy a felsőfokú nyelvvizsgáért, vagy a második középfokúért mennyi pluszpont járna.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nyelvvizsga

felsőoktatás

továbbtanulás