Változás a felvételinél: egyes szakokon tolódhat a kötelező nyelvvizsga

HelloVidék   
  Megosztom
Változás a felvételinél: egyes szakokon tolódhat a kötelező nyelvvizsga

Egyes szakokon nem követelhető meg a középfokú nyelvvizsga a felvételizőktől, mert túl sokan esnének el a bejutás lehetőségétől — jelentette ki a Magyar Nemzetnek Murai László. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke szerint érdemes lenne ezért azon elgondolkodni, hogy a nemzetstratégiailag fontos képzések esetében némi haladékot kaphassanak a fiatalok.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elkötelezett a felsőoktatáshoz való minél szélesebb körű hozzáférés biztosítása mellett, ugyanakkor fontosnak találja az idegennyelv-tudás fejlesztését.

A két elv szembemegy egymással, így kompromisszumok nélkül nehéz lesz jó megoldást találni

– állapította meg a Magyar Nemzet kérdésére Murai László, a HÖOK elnöke annak kapcsán, hogy a kormány minden alap- és osztatlan képzés felvételi követelményeként bevezetné a középszintű, komplex nyelvvizsgát 2020-tól. Murai László szerint

Hozzátette, hogy a gazdaságtudományi, orvosi és jogi képzésekre a felvételizők nagy része már most is rendelkezik nyelvvizsgával, ugyanis a magas pontszámok miatt ezen pluszpontok nélkül nem lenne esélyük bekerülni. A pszichológia szakon a jelentkezők 96 százaléka rendelkezett középfokú nyelvvizsgával, azonban vannak olyan képzések, ahol a jelentkezők 60-70 százaléka nem tudná teljesíteni ezt a feltételt. Országos átlagban 30 százalék körül van a nyelvvizsga nélkül felvételizők aránya.

A probléma főként a műszaki, pedagógiai és agrárképzési területet érinti, amik nemzetstratégiailag is kiemelt fontosságúak. Hozzáfűzte, hogy mindenképp fejleszteni kellene a nyelvoktatást, ls a HÖOK ennek szellemében "folyamatosan dolgozik azon, hogy kitolják a kötelező nyelvvizsga bevezetésének 2020-as időpontját, vagy egyéb kompromisszumos megoldás szülessen."

A portál információi szerint már felmerült, hogy bizonyos kiemelt szakokon egy éves haladékot kapjanak a jelentkezők, ez azonban komoly vitákat szülhet. Murai László szerint a pluszpontok kérdése is fontos, ugyanis a szigorítás bevezetésével elesnének a hallgatók az eddig járó 28 ponttól. Az is kérdéses, hogy a felsőfokú nyelvvizsgáért, vagy a második középfokúért mennyi pluszpont járna.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nyelvvizsga

felsőoktatás

továbbtanulás