Lift is van az esztergomi elitiskolában: gyönyörű épületben kezdhetik a tanévet a diákok

MTI   
  Megosztom
Lift is van az esztergomi elitiskolában: gyönyörű épületben kezdhetik a tanévet a diákok

Felújították Esztergomban az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium, Óvoda és Általános Iskola épületeit, amelyekben csaknem 1200 gyerek és fiatal kezdheti meg a tanévet - közölte az intézmény igazgatója.

Valkó Miklós elmondta, idén csaknem 200 millió forintos állami támogatás segítségével megtörtént az épület energetikai korszerűsítése, liftet építettek be, valamint a tetőtérben öt új tantermet alakítottak ki. Önerős beruházással a földszinten és az alagsorban teljes gépészeti és elektromos felújítást végeztek, 170 millió forint ráfordításával. Az intézmény a jövőben az iskolával egy tömbben lévő zárdának visszaad egy épületrészt, hogy a nővérek jobb körülmények között végezhessék a szociális ellátást. Az iskola tetőterében ezért 2020 nyarára további öt új tantermet alakítanak ki - ismertette az igazgató.

Az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium, Óvoda és Általános Iskola fenntartója a Szent Vincéről Nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek rendje. Jelenleg 1160 gyerek nevelkedik, tanul az intézményben az óvodától az érettségiig, csaknem száz pedagógus segítségével. A rend - amelynek fő tevékenységi területe a betegápolás, a szegénygondozás és a tanítás - az 1920-as években vásárolta meg az iskola telkét, az intézményt pedig 1930-ban adták át. Az 1948-as államosításkor a nővéreknek el kellett hagyniuk az iskolát és a zárdát. A rend 1989 után újraszerveződött és visszatért Esztergomba.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

esztergom

iskola

tanév

diák

valkó miklós

Árpád-házi szent erzsébet gimnázium Óvoda és Általános iskola