Ezt jobb, ha letisztázod a pároddal: csak utána rohanj babaváróért a bankba

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt jobb, ha letisztázod a pároddal: csak utána rohanj babaváróért a bankba

A gyermekáldás az egyik legcsodálatosabb dolog az életben, azonban azt sem árt elfelejteni, hogy rengeteg munkával, lemondással jár. Érdemes ezért megbeszélni a partnerrel még néhány dolgot, mielőtt belevágnátok, hogy minél kevesebb meglepetés érjen és minél tudatosabban tudjatok készülni a nehézségekre.

A legtöbb kapcsolat a jól működő kommunikáció miatt működik. Nagyon fontos megbeszélni, hogy a pár két felének milyen elképzelései vannak az életről, házasságról, gyermekvállalásról, milyen céljaik vannak. Amennyiben ezek a célok eltérőek, az problémát jelenthet a későbbiekben.

A gyermekvállalással egy egészen más korszak köszönt be: búcsút kell venni a korábbi életstílustól, átalakulnak a preferenciák, fel kell nőni a feladathoz. Éppen ezért a gyermekvállalásnak jó esetben egy felelős döntésnek kell lennie, ugyanis gyökeresen megváltoztat mindent, beleértve akár a kapcsolatotokat is. Dr. Candice Cooper-Lovett amerikai házassági és családi terapeuta meghatározta azt a 4 legfontosabb teendőt, amin minden párnak át kell esnie még azelőtt, hogy gyermeket vállalnának.

1. Sziklaszilárd legyen a kapcsolatotok

A gyerekvállalásnál már elengedhetetlen, hogy a kapcsolat szilárd talajon álljon. Ha nehezen bízol meg a partnereddel, sokat veszekedtek, próbáljátok meg rendezni ezeket a problémákat a szülői válás előtt. Cooper-Lovett szerint rendkívül erősnek kellenie az elkötelezettségnek és az egymásba vetett bizalomnak, ez lehet az alapja a családalapításnak. Győződj meg róla, hogy képesek vagytok a sérelmek és a kényesebb témák megbeszélésére is. Fontos, hogy a partnerek között egészséges és hatékony kommunikáció folyjon. A gyerekek érkezése nem rontja a kapcsolatot, hanem megváltoztatja, így ha a kapcsolat erős, nem lehet probléma. A terapeuta azt is hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a gyerekvállalás nem jelentheti a kapcsolat alapját sem. Ha a kapcsolat nem elég erős, akkor a gyermek érkezése akár még rosszabbá teheti azt.

2. Beszéljétek meg a pénzügyi célokat

Ha gyerekkel bővül a család, meglehet, hogy újra kell beszélnetek a pénzügyeiteket. Sok pár külön kasszán van még sok év együttélés után is, a gyermeket viszont közösen kell nevelni, így lehet, hogy új stratégiát kell bevezetnek a pénzügyek rendezésére. Azt is meg kell fontolni, hogy valóban olyan anyagi biztonságban éltek-e, amivel megengedhetitek azt, hogy bővüljön a család. Készítsetek költségvetést, mennyi bevételt és kiadást jelent az új jövevény érkezése, hogy ne érjen meglepetés! Amennyiben szükség van rá, nézzétek meg, milyen költségeken tudtok lefaragni!

3. A nevelési stílusról se feledkezzetek meg

Gyermeknevelésnél rendkívül fontos, hogy a szülők következetesek legyenek, ugyanis könnyen meglehet, hogy a cseperedő apróságok felismerik, ha a szülők eltérő elveket vallanak, és megkezdődik a játszmázás a két szülő között. Még ha a nevelési stílusotok el is tér, ez nem azt jelenti, hogy nem tudtok egy csapatként együttdolgozni a gyermeknevelés során. Hasznos azonban előre tudni, miként fogjátok kezelni a felmerülő nehézségeket, milyen véleménnyel vagytok a fegyelmezés vagy a táplálkozás kérdéseit illetően. Cooper-Lovett szerint a pároknak meg kell vitatniuk egymás elvárásait, illetve nem árt átbeszélni a napi rutint sem.

4. Első legyen a kapcsolat

Cooper-Lovett rendkívül fontos, hogy a pároknak először a kapcsolatukat kell kiélvezniük, mielőtt jön a baba. Később már a gyermekek élvezik a prioritást, első körben azonban nagyon lényeges, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű időt töltsünk a partnerünkkel, illetve szánjunk időt az „énidőre” is. Gyűjtsetek együtt élményeket, utazzatok, járjatok társaságba! Még gyermekvállalás előtt érdemes megismerni egymás családját, különösen azokat a családtagokat, akik nagy szerepet játszhatnak a kis jövevény életében. Ne feledjétek, hogy teljesen természetes, ha később már nem lesz ilyen könnyű összehozni az utazásokat és a találkozásokat. Be kell látni, hogy a családalapításkor átrendeződik a fontossági sorrend, és nem szabad hagyni, hogy csökkenjen a kapcsolattal való elégedettség.

Via Real Simple

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

család

kapcsolat

pár

csecsemő

újszülött

gyermekvállalás

gyerek

gyermek

gyermeknevelés