Ezt jobb, ha letisztázod a pároddal: csak utána rohanj babaváróért a bankba

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt jobb, ha letisztázod a pároddal: csak utána rohanj babaváróért a bankba

A gyermekáldás az egyik legcsodálatosabb dolog az életben, azonban azt sem árt elfelejteni, hogy rengeteg munkával, lemondással jár. Érdemes ezért megbeszélni a partnerrel még néhány dolgot, mielőtt belevágnátok, hogy minél kevesebb meglepetés érjen és minél tudatosabban tudjatok készülni a nehézségekre.

A legtöbb kapcsolat a jól működő kommunikáció miatt működik. Nagyon fontos megbeszélni, hogy a pár két felének milyen elképzelései vannak az életről, házasságról, gyermekvállalásról, milyen céljaik vannak. Amennyiben ezek a célok eltérőek, az problémát jelenthet a későbbiekben.

A gyermekvállalással egy egészen más korszak köszönt be: búcsút kell venni a korábbi életstílustól, átalakulnak a preferenciák, fel kell nőni a feladathoz. Éppen ezért a gyermekvállalásnak jó esetben egy felelős döntésnek kell lennie, ugyanis gyökeresen megváltoztat mindent, beleértve akár a kapcsolatotokat is. Dr. Candice Cooper-Lovett amerikai házassági és családi terapeuta meghatározta azt a 4 legfontosabb teendőt, amin minden párnak át kell esnie még azelőtt, hogy gyermeket vállalnának.

1. Sziklaszilárd legyen a kapcsolatotok

A gyerekvállalásnál már elengedhetetlen, hogy a kapcsolat szilárd talajon álljon. Ha nehezen bízol meg a partnereddel, sokat veszekedtek, próbáljátok meg rendezni ezeket a problémákat a szülői válás előtt. Cooper-Lovett szerint rendkívül erősnek kellenie az elkötelezettségnek és az egymásba vetett bizalomnak, ez lehet az alapja a családalapításnak. Győződj meg róla, hogy képesek vagytok a sérelmek és a kényesebb témák megbeszélésére is. Fontos, hogy a partnerek között egészséges és hatékony kommunikáció folyjon. A gyerekek érkezése nem rontja a kapcsolatot, hanem megváltoztatja, így ha a kapcsolat erős, nem lehet probléma. A terapeuta azt is hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a gyerekvállalás nem jelentheti a kapcsolat alapját sem. Ha a kapcsolat nem elég erős, akkor a gyermek érkezése akár még rosszabbá teheti azt.

2. Beszéljétek meg a pénzügyi célokat

Ha gyerekkel bővül a család, meglehet, hogy újra kell beszélnetek a pénzügyeiteket. Sok pár külön kasszán van még sok év együttélés után is, a gyermeket viszont közösen kell nevelni, így lehet, hogy új stratégiát kell bevezetnek a pénzügyek rendezésére. Azt is meg kell fontolni, hogy valóban olyan anyagi biztonságban éltek-e, amivel megengedhetitek azt, hogy bővüljön a család. Készítsetek költségvetést, mennyi bevételt és kiadást jelent az új jövevény érkezése, hogy ne érjen meglepetés! Amennyiben szükség van rá, nézzétek meg, milyen költségeken tudtok lefaragni!

3. A nevelési stílusról se feledkezzetek meg

Gyermeknevelésnél rendkívül fontos, hogy a szülők következetesek legyenek, ugyanis könnyen meglehet, hogy a cseperedő apróságok felismerik, ha a szülők eltérő elveket vallanak, és megkezdődik a játszmázás a két szülő között. Még ha a nevelési stílusotok el is tér, ez nem azt jelenti, hogy nem tudtok egy csapatként együttdolgozni a gyermeknevelés során. Hasznos azonban előre tudni, miként fogjátok kezelni a felmerülő nehézségeket, milyen véleménnyel vagytok a fegyelmezés vagy a táplálkozás kérdéseit illetően. Cooper-Lovett szerint a pároknak meg kell vitatniuk egymás elvárásait, illetve nem árt átbeszélni a napi rutint sem.

4. Első legyen a kapcsolat

Cooper-Lovett rendkívül fontos, hogy a pároknak először a kapcsolatukat kell kiélvezniük, mielőtt jön a baba. Később már a gyermekek élvezik a prioritást, első körben azonban nagyon lényeges, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű időt töltsünk a partnerünkkel, illetve szánjunk időt az „énidőre” is. Gyűjtsetek együtt élményeket, utazzatok, járjatok társaságba! Még gyermekvállalás előtt érdemes megismerni egymás családját, különösen azokat a családtagokat, akik nagy szerepet játszhatnak a kis jövevény életében. Ne feledjétek, hogy teljesen természetes, ha később már nem lesz ilyen könnyű összehozni az utazásokat és a találkozásokat. Be kell látni, hogy a családalapításkor átrendeződik a fontossági sorrend, és nem szabad hagyni, hogy csökkenjen a kapcsolattal való elégedettség.

Via Real Simple

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

család

kapcsolat

pár

csecsemő

újszülött

gyermekvállalás

gyerek

gyermek

gyermeknevelés