10 legendás mesehős, akit Csukás Istvánnak köszönhetnek a magyarok

HelloVidék   
  Megosztom
10 legendás mesehős, akit Csukás Istvánnak köszönhetnek a magyarok

A napokban hunyt el Csukás István, a legnagyobb magyar mesemondónak tartott író, aki olyan csodálatos karakterekkel ajándékozta meg a gyerekeket, mint Süsü, a sárkány, Mirr-Murr kandúr, Pom Pom vagy a Nagy Ho-ho-ho-horgász. Most összegyűjtöttük a legismertebb karaktereket és meséket, amiket az olvasóknak adományozott a csodálatos meseíró.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, az Újszínház tudatta Facebook-posztban, hogy elhunyt az ország mesemondójaként is emlegetett Csukás István. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas költő, író 83 éves volt.

... mindig mosolygott, mindenkihez volt egy kedves szava és sohasem fogyott ki az ő semmihez sem fogható történeteiből

- írták róla kollégái, barátai.

Hogy a történetekből kifogyhatatlan volt, azt az is igazolja, hogy legtöbb szereplőjét gyermekkorából hozta. Saját élményre vagy emlékre alapozta olykor történetei főhőseit.

Meséim sok szereplőjét hoztam a gyerekkoromból. Ilyen volt például Bagaméri, a hajdani kisújszállási fagylaltos. Alakjához már csak a verset kellett kitalálnom: „Itt van, megjött Bagaméri, a fagylaltját maga méri!” Ami a horgászt illeti: annak is régi emlék az alapja. Gyerekként magam is sokat pecáztam, igaz, sanyarú eszközzel: fűzfa bot, madzag, azon az anyámtól elcsent varrótű. Mégis fogtam vele halat

- mesélte egy korábbi interjúban.

A felejthetetlen karakterek, a humoros szövegek mindenki gyerekkorát átitatták. Nem is beszélve a történetekből készült mesék főcímzenéjéről és legendás mondatairól. A HelloVidék most összegyűjtötte Csukás István legismertebb meséit, valamint azok leghíresebb mondatait.

A legkedvesebb sárkány: Süsü

Süsüt kitagadja az apa, mert csak egy feje van. Ráadásul ez a sárkány, ahelyett, hogy felfalná az embereket, barátkozik velük. Mi több, érzékeny lelkű, szereti a virágokat, imádja a pillangókat és gyűlöli az erőszakot. Kell ennél szebb példa az elfogadásról? A történetben számos emlékezetes mondat elhangzik, de ki ne ismételgette volna gyermekkorában, hogy

Üdvözöllek dicső lovag, szép a ruhád, szép a lovad! Mi szél hozott mondca' erre? És mi vajon a szíved terve? Szép vagy, mint a rózsaszál, ó, te kedves királylány!

Pom-pom, a fura figura

Amikor Pom-pom megjelent a képernyőn, sokan furcsán néztek a különös karakterre, de aztán mindenkinek a szívébe lopta magát, társaival Festéktüsszentő Hapcibenővel, a Bátor Tintanyúllal, az Órarugógerincű Felpattanóval, a Radírpókkal és persze Gombóc Artúrral együtt. A sorozat legkedvesebb mondata máig a Pom Pom által rendszeresen feltett kérdés:

Picúr, megvárhatlak?

Gombóc Artúr

Ugyan ez a karakter a Pom Pom meséhez köthető, de ki ne szeretné a csokifaló lényt, akinek mindig van tartalék csokija, amit bármikor felfalhat. Nem csoda, hogy legendássá vált Gombóc Artúr csokoládékról folytatott értekezése:

Ha megkérdezték tőle, hogy milyen csokoládét szeret a legjobban, habozás nélkül fújta: a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a csöves csokoládét, a mogyorós csokoládét, a tejcsokoládét, a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét, és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon

Mirr Murr, a kandúr

Ez a történek Mirr-Murr és Oriza Triznyák, a két kíváncsi kóbor macska kalandjairól szól. Na meg persze arró, hogyan ismerkednek meg a többi szereplővel: Paprikajancsival, Bóbicével és Csinnadrattával.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

csukás istván

mese

mesemondó

halál

halálhír