Jó hír a diákoknak: felfüggesztették a diákhitelek törlesztését

MTI   
  Megosztom
Jó hír a diákoknak: felfüggesztették a diákhitelek törlesztését

A Diákhitel Központ (DK) a csütörtökön hatályba lépett kormányrendeletben foglaltaknak megfelelően - törlesztési moratóriumot hirdetett a diákhitelek 207,4 milliárd forintnyi tőke- és kamattartozására mind a 166 ezer ügyfele számára december 31-ig - közölte a társaság.

A törlesztési moratórium a közlemény szerint kiterjed a már törlesztési szakban lévő és a moratórium alatt törlesztési szakba kerülő ügyfelekre is. A törlesztési kötelezettség felfüggesztése március 19-én automatikusan hatályba lép, ehhez nincs szükség külön nyilatkozatra az ügyfelek részéről. A jogszabályban előírt moratórium lejártáig a DK a fennálló tartozásokra nem számol fel késedelmi kamatot, illetve a március 18-ig felmondott szerződéseken túl december 31-ig nem mond fel szerződéseket.

A társaság felhívta az ügyfelek figyelmét arra, hogy önkéntesen a moratórium ideje alatt is törleszthetik fennálló tőke- és kamattartozásukat, a beérkező törlesztéseket a DK a szokott rendnek megfelelően elszámolja. A Diákhitel Központ az önkéntes teljesítéshez sem vár el ügyfeleitől külön nyilatkozatot. Az önkéntes törlesztéseket a moratórium ideje alatt bármikor egyoldalúan fel lehet függeszteni.

A hiteltörlesztési moratóriummal kapcsolatban a DK telefonos és online ügyfélszolgálatán lehet további információt kérni, illetve a www.diakhitel.hu honlapon és a DK Facebook oldalán is rendszeresen tájékoztatják az ügyfeleket.

Tekintettel arra, hogy a koronavírus-járvány okozta helyzet egyre több család pénzügyi lehetőségét érinti hátrányosan, illetve egyre több diák számára lehetetlenül el a tanulmányok melletti munkavégzés, a DK a hiteltörlesztési moratóriumot kiterjeszti azon leendő ügyfeleire is, akik március 18. és december 31. között igényelnek diákhitelt, és válnak törlesztővé.

További rendkívüli intézkedésként a DK meghosszabbítja a szabad felhasználású Diákhitel1 2020. március 16-án lejárt igénylési határidejét. Így azon hallgatók, akik március 27-ig - Neptun rendszeren keresztül, ügyfélkapus azonosítással - igénylik elektronikus formában a szabad felhasználású Diákhitel1-et, már április 15-én megkapják az igényelt, maximum 350 ezer forintos összeget.

A hitelbírálat és fedezet nélkül igényelhető Diákhitel1 kamata továbbra is történelmi mélyponton, 1,99 százalékon áll, igényléséhez csak magyar állampolgárságra és élő hallgatói jogviszonyra van szükség.

A Diákhitel Központ bízik abban, hogy a kormányzati intézkedések pontos, szigorú betartásával a nemzetgazdaság néhány hónapon belül túljut a kritikus időszakon. A DK az elrendelt törlesztési moratóriumon túl is mindent elkövet annak érdekében, hogy segítse ügyfeleit a járványhelyzet okozta pénzügyi nehézségek leküzdésében, minden munkatársa azon dolgozik, hogy a veszélyhelyzet lezárultát követően a felsőoktatási hallgatók a megszokott módon és színvonalon folytathassák tanulmányaikat

- hangsúlyozzák.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

diákhitel

diákhitel központ

diákok

törlesztés

hitel