Ilyen az élő Tinder: meglepő helyen ismerkednek újabban a Békés megyeiek

Steiner Petra   
  Megosztom
Ilyen az élő Tinder: meglepő helyen ismerkednek újabban a Békés megyeiek

Sokan nem is gondoljuk, naponta hány óra figyelmet szentelünk a mindig karnyújtásnyira lévő telefonunknak. Noha úgy tűnik, hogy időnként csak lopva rá-rápillantunk, a vele töltött „romantikus” percek valójában több órára rúgnak. A mindennapos kapcsolattartással egyetemben a társkeresés is a kibertérbe száműzetett, de a személyes benyomás és a fizikai kontaktus híján sokan hamar visszavonulót fújnak az online randi oldalakról. A szinglik örökbecsű kérdése így továbbra is adott: hol lehet face to face ismerkedni? Egy Békés megyei város meglepő válasszal rukkolt elő: akár a könyvtárban is. A szokatlan rapid randi helyszínről a szarvasi intézmény munkatársa és egyben a kezdeményezés ötletgazdája beszélt.

A XXI. századdal új korszak vette kezdetét, amiben a könyvtár nemcsak a múlt és a jelen szellemi örökségének gyűjtőhelye, hanem komplex felhasználói igényekre, elvárásokra reagáló intézmény, amelynek célja, hogy a már aktív könyvtárba járó közönség mellett a, csúnya szóval élve, „könyvtárkerülőket” is képes legyen megszólítani, összegezhető Kovácsné Koreny Ágnes, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgató-helyettes tanulmányának esszenciája. Az úgynevezett közösségvezérelt könyvtár működése során igyekszik az utóbbi csoportba tartozók igényeit kielégíteni, így a máskor a csend és nyugalom szigeteként aposztrofált helyiség alkalomadtán mértékletes italozással és étkezéssel egybekötött rendezvényeknek ad helyet.

Norvégiában az új könyvtári törvény szellemiségében ezek az épületek nyilvános társadalmi találkozóhellyé váltak, mert a skandinávok felismerték, hogy hiába van számos applikáció és közösségi oldal a modern kapcsolattartásra, attól még a személyes, valódi találkozásokra ugyanúgy szükség van. Ez a skandináv modell fogta meg a szarvasi Városi Könyvtár munkatársát, Szloszjár Editet, aki az északiak ötletét megirigyelve vitt új színt a településen elérhető ismerkedési lehetőségekbe.

Már Kovácsné Koreny Ágnes előadását hallgatva megfogalmazódott bennem, hogy ez egy olyan program, amit a mi könyvtárunkban is megvalósíthatnánk. Különösebb eszköz- és forrásigénye nincsen, csak szervezési munka kell hozzá, és egy olyan programot tudunk nyújtani, ami a településünkön nincsen, és olyan embereket érhetünk el vele, akik nehezen ismerkednek szórakozóhelyeken, nehezen kezdeményeznek, de a könyvtár légköre, szellemisége ezt a gátat áttöri. Bár Szarvas nem szűkölködik kulturális, szórakoztató programokban, mégis kevés az olyan lehetőség, ahol egy férfi és egy nő megismerkedhetne kulturált körülmények között. Minden korosztálynál megvannak azok a nehezítő tények, akadályok, amelyek gátolják az ismerkedést, egy párkapcsolat kialakulását. Ezekkel a tényekkel, akadályokkal nekünk is szembe kellett néznünk a szervezés során

– idézte fel 2019 év végének tervezéssel töltött időszakát Szloszjár Edit.

A konkrét megvalósítási munkálatokat megelőzően tartottak egy gyors igényfelmérést a közösségi médiafelületükön, lévén Magyarországon eddig jobbára csak vendéglátó egységekben szerveztek hasonló alkalmakat, azok többsége pedig jellemzően a fővárosra koncentrálódott. A fogadtatás abszolút pozitívnak bizonyult, ezért januárra és februárra meg is szervezték a 36-55 és 18-35 éves korcsoportnak az első ismerkedős esteket, amihez a „módszertant” saját tapasztalatokra alapozták.

Tanulmányoztam a magyarországi és külföldi rapid randit szervező oldalakat, mivel én magam még nem vettem ilyenen részt, saját tapasztalatom nem volt. Hozzáteszem, nagyban inspirált a program megszervezésére az a tény is, hogy akkor még én is a párkeresők táborába tartoztam

– avatta be a HelloVidéket személyes érintettségébe Szloszjár Edit. Az ismerősi körben végzett tesztalkalmakkal kikristályosodott, hogy 5 perc túl kevés, 10 viszont túl sok, ezért egy-egy minirandi időtartamát 7 percben fixálták. Ez az az időtartam, ami mindenki rendelkezésére, hogy felkeltse a másik félben a szimpátiát.

A recept pedig innentől kezdve már az amerikai filmekből jól ismert metódust követi. Egy-egy ismerkedős estre mindenki csak kereszt- vagy becenévvel érkezik, és csak kölcsönös vonzalom esetén adják ki a feleknek 48 órán belül a másik személyes elérhetőségét. Egyszerre 6 férfi és 6 nő találkozik a könyvtár olvasótermében, ahol a csengő vezényszavára ülnek át az urak újabb és újabb asztalokhoz, ahol a nagy izgalmak leküzdésében előre bekészített kártyák segítik továbbgördíteni a beszélgetéseket. Szloszjár Edit munkáját kollégája, Molnárné Pető Beáta és Tusjak Bea mentálhigiénés szakember segítette a megvalósult programokon, hogy az estek gördülékenysége biztosított legyen, illetve az egyéni beszélgetések során felmerült esetleges problémákat kezelni tudják.

Mindkét este után egy jó hangulatú beszélgetés alakult ki a résztvevők között. Még órákat töltöttük el együtt, és kettesben vagy csoportokban volt mód az eszmecserére. A 36-55 éves korosztálynál a nemek aránya pont megfelelő volt. Érdekes módon a 18-35 éveseknél a férfiak voltak bátrabbak és elszántabbak. Itt az utolsó pillanatban mondták le a nők közül többen, így rögtönöznünk kellett, és az üres köröket játékkal töltöttük ki. Az 55 év feletti korosztálynak szóló rapid randis programunkat már külső megkeresésekre kezdtük el szervezni. Itt ez előzőekhez (18-35 éves) képest a hölgyek voltak lelkesebbek. Ők nagy számmal is jelentkeztek, viszont megfelelő korú urakat nehezen találtunk, így ez a programunk elmaradt

– számolt be eddigi tapasztalataikról a szarvasi könyvtár munkatársa.

És hogy milyen eredménnyel zajlottak le ezek az ismerkedős estek? A két program alkalmával összesen 4 pár közt ébredt kölcsönös szimpátia, de mivel a további találkozókat már a könyvtár falain kívül bonyolították le, így további sikerekről egyelőre nem tudnak beszámolni.

Egyértelműen az idősebb korosztály pártolja a személyes találkozást. Ez adódhat az életkori tapasztalatokból, illetve, hogy kevésbé vagy egyáltalán nem jártasak a digitális kompetenciákban, az online társkeresésben. Érdekesebb tapasztalat volt a 18-35 éves korosztály személyes ismerkedési igénye. Ez a generáció már könnyen használja a digitális világ által nyújtott lehetőségeket, de túl felszínesnek tartják és sokszor csalódnak a lányokban, akik lazábbak, könnyelműbbek, viszont nehezen lehet őket kirobbantani a telefonjuk mellől, hogy programokon vegyenek részt, ahol lehetőség lenne a megszólításra

– összegezte a rapid randikból levonható tanulságokat Szloszjár Edit.

Bár a koronavírus miatt kialakult helyzet miatt a további rapid randi estek szervezése átmenetileg szünetel, a könyvtár munkatársai később is folytatni szeretnék a munkát. Hiszen hiába áll rendelkezésünkre ezeregy változatos preferenciákra építő társkereső applikáció, az igazi kapcsolatok minden esetben a való életben köttetnek, és amíg társra vágyó egyedülállók vannak a világban, a rapid randi alkalmak sosem kopnak ki a divatból. Csak legyen, aki megszervezi őket a nyüzsgő fővárosi közegen kívül, mert a magány és a szingliség a vidékiek körében sem ismeretlen jelenség.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szarvas

rapid-randi

ismerkedés

párkeresés

szerelem