Sorra nyitnak a gyerekházak vidéken: ez várja idén nyáron a magyar családokat

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Sorra nyitnak a gyerekházak vidéken: ez várja idén nyáron a magyar családokat

Szinte teljesen új küldetéssel nyitottak újra júniusban a Biztos Kezdet Gyerekházak az országban. Bár alapvető céljuk továbbra is az, hogy a hátrányos helyzetű településeken, településrészeken olyan szolgáltatásokat biztosítsanak a nehéz körülmények között élő családok gyermekei számára, amelyek hozzájárulnak a későbbi iskolai sikerességükhöz; az új koronavírus-járványhoz igazodva mégis átalakították a működésüket. A HelloVidék most arról kérdezte őket, hogy hogyan funkcionáltak a pandémia alatt és hogy milyenek az újranyitás friss tapasztalatai.

A Biztos Kezdet Gyerekházak országszerte rugalmasan és segítőkészen reagáltak az új koronavírus-járványra, a nyomában járó korlátozásokra, a folyamatosan változó jogi környezetre és a rendeletekre. Nem véletlen, hiszen működésük kiemelt célja az, hogy a gyermek életének már legkorábbi időszakában, minden körülmény között hozzájáruljanak az ő testi, értelmi, érzelmi és szociális fejlődéséhez. Ehhez adnak teret a gyerekházak, amelyek a hátrányos helyzetű településeken és településrészeken töltik be küldetésüket: a gyerekeknek már pici korban biztosítják a közös játék lehetőségét, a szülőknek pedig tálcán kínálják a módot a tapasztalat-cseréhez és a beszélgetésekhez más szülőkkel, illetve sokféle szakemberrel.

A pandémia azonban jelentősen felborította a családok hétköznapjait és az óvodákhoz, iskolákhoz hasonlóan több Biztos Kezdet Gyerekház is a bezárásra kényszerült. Működésükkel kapcsolatban több kérdés is felmerült. Hogyan tudtak üzemelni a koronavírus pandémia ideje alatt? Milyen járványügyi szabályokat kellett betartani? Hogyan tudtak segíteni az édesanyáknak, gyerekeknek, amikor az ebben a helyzetben minden eddiginél kiemeltebb szerephez jutott? Mit tudtak adni a többi, a szolgálatatásukat igénybe vevő embereknek, például mosás, fénymásolás vagy önéletrajzírás tekintetében? Mi változott az újranyitással? A HelloVidék most két vidéki Biztos Kezdet Gyerekházat kérdezett ezekről, akik más és más aspektusból válaszoltak.

Mi szinte ugyanúgy dolgoztunk a zárva tartás ideje alatt is, hiszen rengeteg volt a feladat. Az időseknek segítettünk bevásárolni vagy gyógyszertárba menni, az anyukákat pedig támogattuk a mindennapi feladatok elvégzésében, a kihívások leküzdésében. A közösségi oldalukon, illetve egy zárt csoportban is folyamatos volt a kapcsolattartás az édesanyákkal. A Gyerekház körüli munkákat is ugyanúgy folytattuk: veteményes kertet hoztunk létre, virágokat ültettünk, az épületekben festettünk. Elvégeztük azokat a munkákat, amiket csak egy leállás ideje alatt lehet megoldani. Kihasználtuk a lehetőségeinket. Június elején aztán újraindultunk, de egyelőre még csak óvatosan kezeljük a dolgokat. Úgy tervezzük, hogy az állandó programjaink júliusban elindulnak, már gyűlnek az adományok a ruha- és játékosztáshoz is. A tervek szerint decemberben átköltöztünk a végleges helyünkre, ezért bőven akadt még munkák a ház körül. Nyáron emellett még képzésekre is fogunk járni a munkatársaimmal, mivel az is félbemaradt a vírus miatt

– mondta el a HelloVidék kérdésére Harasztia Judit, a Somogy megyei csokonyavisontai Tulipán Biztos Kezdet Gyerekház szakmai vezetője.

A Biztos Kezdet program alapgondolata az esélyek megteremtése, illetve a képességek kibontakoztatásának biztosítása. Prevenciós program, amelynek segítségével reális lehetőség nyílik:

  • az eltérő élethelyzetből induló gyermekek számára a lehető legkorábban történő probléma-felismerésre,
  • a korai, célzott képesség fejlesztésre,
  • a nagyon korán jelentkező hátrányok mérséklésére,
  • a lemaradás, illetve kirekesztődés elkerülésére.

A helyi Biztos Kezdet programok a fenti célok elérése érdekében szervezik meg a helyi szükségletektől függően, a helyi szakemberek és szülők együttműködésével a szolgáltatásokat, illetve azokat a feltételeket, amelyek lehetővé teszik a szolgáltatásokhoz való hozzáférést.

A Belügyminisztérium a fenntartóra, esetünkben a mozsgói önkormányzatra bízta az újranyitás kérdését, így június elején nyitottuk ki újra a kapuinkat a családok előtt a régi, megszokott rendszerben, ám számos újdonság bevezetésével. Először értesítettük a pandémia alatt jól bevált, online módon a családokat, majd egy hatalmas takarítással kezdtünk; olyan illat van most nálunk, mint egy orvosi rendelőben. Újra kellett gondolni, hogy melyek azok a játékok, amiket napi szinten fertőtleníteni tudunk, mert csak azok maradhattak. Meg kellett alkotni az új működési szabályokat, ezeket továbbítottuk a szülők felé. Jelenleg a nagy programjainkat nem tarthatjuk meg, csak a kisebbeket, például a zenés-mondókás foglalkozásokat és megpróbálunk minél több időt a teraszon és a kertben tölteni. Eközben a higiéniára és a kézmosás fontosságára minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektetünk. A tervek azonban az aktuális kormányrendeletek függvényében, hétről-hétre változnak. De mindenképpen azt látom, hogy óriási az igény arra, hogy a gyerekek ismét egy közösségben legyenek

– mesélte a kérdésünkre Baka Dorisz, a mozsgói Biztos Kezdet Gyerekház gyógypedagógusa, tanító vezetője.

A Biztos Kezdet Gyerekházak még március 16-án kaptak egy levelet a Belügyminisztériumtól, amiben pontosították az eljárásrendet a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, majd a fenntartók hozhatták meg a döntést a nyitás-zárás kérdésében. Ekkor zárt be a legtöbb gyerekház az országban.

A pandémia ideje alatt nagyon jól működtek az online csoportok, ezen keresztül tartottuk a kapcsolatot a családokkal. Mozsgón azt is jól megszervezték, hogy az otthon maradt gyerekeknek a falugondoki szolgálat vigye házhoz az ebédet, amiben mi is besegítettünk, így velük szinte napi kapcsolatban tudtunk maradni. Folyamatosan figyeltük a rendeleteket és ezeket kommunikáltuk a családok felé. Bár megváltoztak a munkaterületek, de közben növeltük az aktivitásunkat a közösségi oldalakon, ahol nem csak hasznos cikkeket, hanem saját magunk által készített videókat is megosztottunk. Rengeteg otthoni fejlesztéssel kapcsolatos tartalmat publikáltunk és ügyeltem rá, hogy ezeknek a feladatoknak ne legyen eszközigénye. Folyamatosan kapcsolatban voltunk a szakembereinkkel: a pszichológus online is elbeszélgetett bármilyen témában, a gyerekorvos ajánlott ingyen letölthető könyveket, de elérhető volt a védőnő, illetve a család- és gyermekjóléti szolgálat is

– tette hozzá Baka Dorisz.

A mozsgóiak a mobil wifi eszközüket is „szolgálatra fogták”: a hordozható technológia kézről-kézre vándorolt az elmúlt hónapokban az benyújtott igényeknek megfelelően és segítette azokat, akiknek online problémái voltak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

család

biztos kezdet gyerekház program

vidék