Szomorú látlelet: így szigetelődnek el a gyes-es anyukák Magyarországon

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Szomorú látlelet: így szigetelődnek el a gyes-es anyukák Magyarországon

A legmagasabb szintű szakmai minőséget képviselik országszerte a Biztos Kezdet Gyerekházak. A hátrányos helyzetűek korai fejlesztését segítő, háromévesnél kisebb gyermekek ellátását biztosító kezdeményezés szó szerint sikertörténet, amely a hároméves kortól kötelező óvodáztatással együtt segíti a nehéz sorsú családokat. A Biztos Kezdet gyerekházak szolgáltatásait a gyermekek egyedül is igénybe vehetik, de a szülők bevonása fontos cél. Az intézmények biztosítják többek között a gyermekek korai képességgondozását, a korai fejlesztéshez kapcsolódó speciális szolgáltatásokat, valamint a szülői kompetenciák elsajátítására is lehetőséget nyújtanak, és támogatást biztosítanak a szülői munkavállalás elősegítéséhez. A HelloVidék most két vidéki gyerekházat látogatott meg, hogy saját maga is megtapasztalhassa a gyerekházak sikerét a hátrányos helyzetű térségekben. A baranyai Mozsgón és a somogyi Csokonyavisontán hiánypótló, felzárkózást segítő prevenciós szolgáltatást jelentenek.

A Biztos Kezdet Gyerekház Program uniós pályázat keretében 2009-ben indult, és az első két évben negyvenhárom gyerekház épült országszerte (köztük néhány modellkísérlet), majd 2015-ig hazai források bevonásával további hetvenkettő, aztán 2018 első felében további kilencven. Jelenleg több mint kétszáz Biztos Kezdet Gyerekház működik, ahol a leghátrányosabb helyzetű kisgyermekek és szüleik is hozzáférnek a korai gyerekkori képességgondozáshoz. De ezek a házak ennél jóval többet jelentenek a vidéken élőknek:

A Mozsgói Biztos Kezdet Gyerekház meseszerű, idilli környezetben fekszik a baranyai dombok tetején. A kilátás szemet gyönyörködtető, és az ember már az udvarba lépve is úgy érzi, hogy hazaérkezett. Látszik, hogy itt folyton zajlik az élet: játékok és fejlesztő eszközök tucatjai várják a gyereket, a mosodai szolgáltatás révén pöröghet a mosógép dobja, a sarokban az Internetes számítógépeken valaki épp elmélyült álláskeresésben van, miközben az idősek is napi szinten kérnek alapvető segítséget a mindennapi életvitelükhöz.

A jelenlegi helyen 2015 októberében nyitották meg a kapuikat, bár közösségi ház a faluban már korábban is működött egy ideiglenes helyszínen. A Biztos Kezdet Gyerekház végül pályázati segítséggel épült egy teljesen új helyszínen, Mozsgó-Alsóhegyen, tehát szó szerint a hegyen. A vonzáskörzetébe azonban nem csak az itt élők, hanem a Zsibót-Szőlőhegyen élők is beletartoznak, miközben a mikrotérség többi települését sem zárják ki a szolgáltatás használata alól. Az új épületben játszószoba, közösségi tér, konyha, iroda, fejlesztő szoba, vizesblokk is található, emellett hatalmas udvarral rendelkezik, játszótérrel és kerttel.

Bár a Biztos Kezdet Gyerekházak elsősorban a háromévesnél kisebb gyermekek ellátását biztosítják, mi úgy döntöttünk, hogy a helyi igényekre reagálva szombatonként is nyitva vagyunk és várjuk az ennél idősebb gyerekeket, szüleiket és a körzetünkbe tartozókat. A helyben élő idősek előtt mindig tárva áll az ajtónk, bármikor bejöhetnek hozzánk és mindenben segítünk nekik az ügyintézéstől, álláskereséstől kezdve, a mosáson és Internet használaton át az adminisztrációs, fénymásolási, nyomtatási feladatokig

– mondta Baka Dorisz, a gyerekház gyógypedagógus, tanító vezetője a HelloVidék kérdésére.

A mozsgói gyerekház több szempontból is hiánypótló a helyiek számára. Egyfajta érzékenyítő szerepéből fakadóan a nagyon szegény és a gazdag társadalmi réteg egyaránt megtalálja egymással a közös hangot. Utóbbiak révén rengeteg adomány érkezik a gyerekházba, amelynek mindig megvan az új otthona. Így ha valaki segítséget kér, akkor garantáltan megkapja. Egy szegényebb sorsú családnak például néhány megbeszéléssel, egy kis szervezéssel máris találnak kiságyat, babakocsit, ruhákat és játékokat is.

Úgy gondolom, hogy az anyukák gyakran nagyon elszigetelődnek, amíg otthon vannak a GYED és GYES alatt. Mi azonban egy olyan teret biztosítunk nekik, ahol a kisgyerekes anyukák megtalálhatják egymást, beszélgethetnek és megoszthatják egymással az örömeiket, problémáikat. Közösséget tudunk építeni, ahol igazán összetartó a társaság, és közösen megkeressük a megoldásokat

– tette hozzá Baka Dorisz.

A gyerekházban számos programmal is várják a családokat: a hurci babaklub a babahordozás rejtelmeibe nyújt bepillantást, kéthavonta egy gyerekorvos tart tanácsadást és interaktív beszélgetést, de a pszichológus is rendszeres vendég, akivel a résztvevők mindig körbejárhatnak egy-egy témát több szemszögből, majd az egyéni tanácsadás sem marad el. A mozsgói komplexumban rendszeresen tartanak az igen nagy népszerűségnek örvendő zenebölcső foglalkozást, ahol közösen énekelnek, mondókáznak a gyerekekkel. Minden hónapban megünneplik a hozzájuk rendszeresen járó gyerekek születésnapját, és a varróklubban az újrahasznosításra törekednek. Idén indult új kezdeményezésként a sütiklub is, ahol a legutóbb sütött házi rétes igazán nagy sikert aratott.

A Biztos Kezdet Gyerekházaknak a közösségépítésben van a legnagyobb szerepe, ami elengedhetetlenül fontos a hátrányos helyzetben élők számára. Nálunk a lehető legkorábban felismerjük azt is, ha valamelyik babával gond lehet, akkor máris a megfelelő helyre tudjuk irányítani, legyen szó egyéni fejlesztésről, képességfejlesztésről, védőnői szolgáltatásról vagy épp a jelzésről a gyermekjóléti szolgálat felé. Azt tapasztaljuk, hogy azok a gyerekek és szülők, akik gyerekházasak voltak, sokkal jobban tudják a saját érdekeiket képviselni később az óvodában, iskolában. Sokkal aktívabbak a szülők, a gyerekekkel is sokkal könnyebb, mert ismerik a szokásrendszert, és sikeresen beilleszkedtek már egy közösségbe is. Emellett könnyebb lesz a leválás is a szülőről

– hangsúlyozta a szakember.

Az egyik úgymond legfiatalabb Biztos Kezdet Gyerekház a Somogy megyei Csokonyavisontán nyílt meg több hónapos előkészítés után, 2018. augusztus 27-én. A Biztos Kezdet program alapgondolata az esélyek megteremtése, illetve a képességek kibontakoztatásának biztosítása. Prevenciós program, amelynek segítségével reális lehetőség nyílik az eltérő élethelyzetből induló gyermekek számára a lehető legkorábban történő probléma-felismerésre, a korai, célzott képesség fejlesztésre, a nagyon korán jelentkező hátrányok mérséklésére, a lemaradás, kirekesztődés elkerülésére. A helyi Biztos Kezdet programok a helyi szükségletektől függően, a helyi szakemberek és szülők együttműködésével szervezik meg a szolgáltatásokat.

Először nem nagyon tudták a szülők, hogy mi is ez, hiszen nem volt még ehhez hasonló kezdeményezés ezen a környéken. Tisztázni kellett, hogy nem bölcsőde, és nem is óvodai előkészítő, de nem is gyerekmegőrző. Ide a gyerek a szülővel együtt jöhet és vele is kell itt maradni. Igyekszünk minden felmerülő problémára megoldást találni szerveztünk ruhaosztást és a családsegítő szolgálat munkatársa is kihelyezett ügyfélfogadást, tanácsadást tart, bízva abban, hogy nem hivatali környezetben jobban tudunk segítséget nyújtani vagy bátrabban fordulnak hozzájuk. Közösséget szeretnénk formálni és a település életéből aktívan kivenni a részünket, valamint a leszakadó rétegeknek segítséget nyújtani abban, hogy a gyerekeik minél kevesebbet érzékeljenek a hátrányokból. Ilyen például, ha nincs otthon megfelelő számú fejlesztőjáték, vagy az anyuka nem tud annyi mondókát, akkor ezeket nálunk megtanulhatja

– mondta Harasztia Judit, a csokonyavisontai Tulipán Biztos Kezdet Gyerekház vezetője.

A gyerekház biztosít napi egyszer étkezési lehetőséget is és náluk is lehet mosni, ha valakinek ez otthonában nehézséget okoz. Rendszeres programjaik között igen népszerű a babamama klub, a játékos foglalkozások, a baba-mama torna és a babamasszázs, az időszakos rendezvényeket pedig az aktuális évszakhoz, ünnepekhez igazítják.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mozsgói biztos kezdet gyerekház

biztos kezdet gyerekház program

gyerek

gyerekek

mozsgó-alsóhegy

baka dorisz

gyed

gyes