A tökéletes bejgli nyomába eredtünk: ami nemcsak mennyeien finom, de soha nem reped meg

HelloVidék   
  Megosztom
A tökéletes bejgli nyomába eredtünk: ami nemcsak mennyeien finom, de soha nem reped meg

Ez leggyakrabban mákos vagy diós töltelékkel készített süti elmaradhatatlan tartozéka az ünnepnek, viszont az is tagadhatatlan, hogy jókora bosszúságot okoz, ha minden óvintézkedés ellenére nem sikerül tökéletesen.

A bejglit készítő országok háziasszonyainak nagy versenye már elkezdődött, de a karácsony előtti utolsó pillanatokban még sokan versengenek a tökéletes bejgli címért. A Gasztromesék legutóbbi részében a családi bejgli receptek különböző verzióival ismertette meg az olvasókat Szarka Zsófi és Wurmbrandt András, ráadásként pedig a saját jól bevált praktikáikat is megosztották.

Mert ahány ház, annyiféle bejglire esküszünk

Mindenki más receptet tart a legtökéletesebbnek, a családokban gyakran anyáról lányára száll a tudomány, de ahogy a Gasztromesékből is kiderül: legyen bármilyen jó is a recept leírása, legalább 7-8 év kell hozzá, mire „kézreáll”, és szép bejglik készülnek belőle.

Az emberek nagy részét az is megosztja, hogy mákos vagy diós bejglit szeretik-e, legalábbis nem találkoztunk olyasvalakivel, aki egyformán mind a kettőt.Van aki a diósra esküszik, jó sok reszelt citromhéjjal, mazsolával, csepp fahéjjal, mások viszont a gesztenyés töltelékest tartják igazi karácsonyi kuriózumnak.

Szarka Zsófi és Wurmbrandt András bejgli receptje egyvelege a sok receptnek

A legjobb tulajdonsága: hogy külalakra is gyönyörű a végeredmény, de csak akkor, ha betartjuk minden lépését, és nem „rövidítünk”. A másik, hogy hihetetlen könnyű a tésztájával bánni, és nagyon hálás. Nem ragad, nem málik, és könnyedén összeáll. Éppen ezért lehet tölteni bármivel, mert elbírja. Készülhet aztán narancsos-csokoládés, gesztenyés-meggyes, mandulás-pisztáciás és a klasszikus diós, mákos kivitelben.

A klasszikus diós-mákos bejgli receptje

Hozzávalók (3 rúd bejglihez):

Tészta hozzávalói:

  • 45 dkg liszt
  • 12.5 dkg vaj vagy margarin
  • 6.2 dkg zsír
  • 5 dkg porcukor
  • 1.25 dkg élesztő (egy csomag száraz élesztőt használtam)
  • 1db tojássárgája
  • 1 dkg só
  • 0.5 dl hideg tejszín
  • 1- 1.3 dl hideg víz és fél citrom leve
  • + 1 tojás a lekenéshez

Töltelék hozzávalói:

  • 35 dkg mák vagy dió
  • 25 dkg kristálycukor (+1-1 csomag vaníliás cukor)
  • 7.5 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg kandírozott narancs kocka
  • 2 ek rum
  • 2 dl víz
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • mazsola beáztatva (kb 150 g)
  • 2 kiskanál őrölt fahéj
  • késhegynyi őrölt szegfűszeg

Elkészítés:

A két legfontosabb szabály: A tölteléknek ugyanannyi grammnak kell lennie, mint a tésztának (pl. 22 g tésztához pontosan 22g töltelék)! A másik pedig, hogy a bejglit egész éjjel pihentetni, száradni kell hagyni, majd megszurkálni! A tésztából 3 db bejgli jön ki, kb 27 dkg-s tésztával. Nagy családok duplázzák az adagot, mert pehelykönnyű omlós tészta lesz belőle! Akkor most jöhet a menete, ami egyszerűbb, mint gonolnánk:

A tészta készítése

A lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt alaposan elkeverjük. Elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt, majd hozzáadjuk a tejszínt, a tojás sárgáját és a vizet. Összegyúrjuk gyors mozdulatokkal, én egy késes robotgéppel tettem mindezt, majd a tésztát nem kelesztjük, hanem hűvös, száraz helyen pihentetjük. Egy óra pihentetés után 3 felé osztjuk, kinyújtjuk egyesével téglalap alakúra, amihez sem a tésztát, sem a deszkát nem lisztezzük.

A töltelék

A pihentetés alatt elkészítjük: amennyiben diós is és mákos is lesz, akkor harmadoljuk a töltelékhez megadott mennyiségeket! A száraz hozzávalókat egy tálba szórjuk a cukron kívül, hiszen azt felforraljuk a citromos vízzel, majd ezt öntjük a mákhoz/dióhoz, alaposan kikeverjük, és teljesen hidegre hűtjük. A mákoshoz forró vízben áztatott mazsolát és 1 vagy akár 2 citrom reszelt héját adjuk, a dióshoz pedig a rumot és a kandírozott narancsot.

Lemérjük a tölteléket és a tésztát is, mikor megegyezik, akkor megkenjük a töltelékkel, két rövidebb széleit felhajtjuk és a hosszabb oldalánál feltekerjük. Összetétellel lefelé, tesszük egy sütőpapíros tepsire. Lekenjük tojássárgájával, hagyjuk 2 órán át száradni, majd lekenjük a tojás fehérjével is. Egész éjszakán át hűvös helyen, kb 12 fokos helyen hagyjuk száradni, ha hűtőbe tudjuk csak tenni, akkor reggel sütés előtt a szobában újabb 2 órán át hagyjuk pihenni (ne kapjon sokkot a forró sütéstől).

Mielőtt sütnénk, hurkapálcával szépen sorjában megszúrjuk egészen az aljáig, majd előmelegített, 150 fokos sütőben 30-35 percig sütjük, szép pirosra.

Maradjatok velünk legközelebb is, és ismerj meg még több titkot a magyar gasztronómiából!

A Gasztromesék következő részében már a szerencsét hozó szilveszteri falatok lesznek terítéken. Ízelítőül pár fogás: lencseleves, virsli-saláta, képviselőfánk és hozzá az elmaradhatatlan pezsgő! Kövesd a pénteken megjelenő új részeket, és készítsd el velünk te is a vidék legrégibb és legfinomabb ételeit!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gasztroangyal

bejgli

karácsonyi menü

dió

mák