Kéretlenül dózerolták le a nyaralót: most benyújtották érte a sokmilliós számlát

HelloVidék   
  Megosztom
Kéretlenül dózerolták le a nyaralót: most benyújtották érte a sokmilliós számlát

Hiába dózerolták le az épületeket, nincs még vége a Fertő tavi (ex)cölöpházasok kálváriájának: a napokban az ügyet jogi útra terelő család megkapta a számlát a beruházótól nyaralójának „bontási költségéről”, ami több mint 20 millió forintra rúg – értesült a Telex az érintettek jogi képviselőjétől.

Több mint 20 millió forintos bontási költségről kapott számlát az a család, amelynek a Fertő tónál található cölöpházát ledózerolták – értesítette a Telexet a család jogi képviselője, számolt be róla a 24.hu is.

A cölöpházak tulajdonosai papíron csak bérlők, mert a tómedrek állami tulajdonba tartoznak, de a ráépült cölöpházak a bérlők tulajdona: 99 évre kötöttek szerződést, lényegében örökbérletre, ezért sokan rengeteget költöttek is az ingatlanokra. Ezen felül komoly bérleti díjat is fizettek a cölöpházak használói, félévente 400 ezer forint körül. 2016-ban azonban egyoldalúan szerződést módosított az állam: a kvázi örökbérletet kihúzták belőle, a helyére azonnali felmondási lehetőséget írtak.

A Telex cikkében szereplő család tudta előre, hogy ez várható, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. (SFTFN) ugyanis már korábban közölte velük, hogy amennyiben nem bontják el maguk a házat, ezt ők fogják megtenni, a költségét pedig behajtják rajtuk. Ők azonban már a bontási kötelezettség jogosságát is vitatták, és perre akartak menni az állami beruházóval, ezért nem kezdtek el bontani. Miközben azonban a bíróságon bent állt az ügyük, ledózerolták a házat.

A cikk szerint a „kiürítési kötelezettség megszegése miatti kártérítési igény” tárggyal kiküldött levélben az STFN Zrt. 20,177 millió forintot követel, melyet a cég az Államkincstárnál vezetett számlájára kérnek elutalni. Ebből 156 ezer forint a házban található ingóságok elszállítása és őrzése miatt merült fel, a többi pedig maga a bontás díja. Stelli-Kis Sándor, Somék ügyvédje a Telexnek azt mondta, továbbra sem tartják jogosnak azt, ami történt, jogi úton fogják megtámadni a fizetési felszólítást, sőt, 170 millió forintos kártérítést is igényelni fognak.

A Telex megjegyzi, hogy az ügyben a jogvita alapját az adja, hogy a cölöpházasok és az STFTN más-más időponttól és jogalaptól eredeztetik a mederhasználati jogviszonyt, és mást gondolnak arról is, minek minősültek a mólókon található fölépítmények.

Címlapkép: Getty Images

KÖLTÖZNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? KERESS EGY OLCSÓ HITELT!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 4,73 százalékos THM-el, és havi 96 143 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCreditnél. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 5,49% a THM; a Budapest Banknál 5,68%; a Sopron Banknál 5,72%, a MagNet Banknál pedig 5,73%; míg az Takarékbanknál 5,78%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nyaraló

cölöpházak

ledózerolás

bérlők

tulajdonosok

fertő

fertő tó