50 fős csapat dolgozott a jósvafői barlangnál: felszínre hozták az elhunyt búvár holttestét

MTI   
  Megosztom
50 fős csapat dolgozott a jósvafői barlangnál: felszínre hozták az elhunyt búvár holttestét

Felszínre hozták a jósvafői Kossuth-barlangban elhunyt búvár holttestét. A Terrorelhárítási Központ (TEK) azt közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.

A TEK azt írta, a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

A művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen

- jelezte a TEK.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt. A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat közleménye szerint a balesetet omlás okozhatta, ami miatt a barlang járata eltömődött agyaggal, a vezetőkötél ez alá került. Az eltűnt búvár holtteste kedden a merülés kezdőpontjától, a Reménytelen-szifon bejáratától jelentős, 250 méteres távolságban és 30 méteres mélységben került elő.

A barlangi búvárok merüléseit rendkívüli módon megnehezítette, hogy komoly mélységekben hosszú időn át dolgoztak, rettenetesen szűk és kanyargós járatokban, néha értékelhető látótávolság nélküli vízben

- olvasható a közleményben.

A három szervezet barlangi mentőiből álló 50 fős csapat vasárnap délelőtt szűk 3 óra alatt hozta ki speciális hordágyon az elhunyt búvárt a száraz lábbal járható végponttól. Ahhoz, hogy a hordágy kíméletesen és gyorsan a felszínre érhessen, a Kossuth-barlang 50 méter hosszúságú tavának vízszintjét egy kövekből rakott mesterséges kőgáttal ideiglenesen felduzzasztották, így a hordágy a víz felszínén, úsztatva haladhatott

- írták.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

jósvafő

barlang

kossuth-barlang

terrorelhárítási központ

tek

baleset

búvár