50 fős csapat dolgozott a jósvafői barlangnál: felszínre hozták az elhunyt búvár holttestét

MTI   
  Megosztom
50 fős csapat dolgozott a jósvafői barlangnál: felszínre hozták az elhunyt búvár holttestét

Felszínre hozták a jósvafői Kossuth-barlangban elhunyt búvár holttestét. A Terrorelhárítási Központ (TEK) azt közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.

A TEK azt írta, a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

A művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen

- jelezte a TEK.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt. A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat közleménye szerint a balesetet omlás okozhatta, ami miatt a barlang járata eltömődött agyaggal, a vezetőkötél ez alá került. Az eltűnt búvár holtteste kedden a merülés kezdőpontjától, a Reménytelen-szifon bejáratától jelentős, 250 méteres távolságban és 30 méteres mélységben került elő.

A barlangi búvárok merüléseit rendkívüli módon megnehezítette, hogy komoly mélységekben hosszú időn át dolgoztak, rettenetesen szűk és kanyargós járatokban, néha értékelhető látótávolság nélküli vízben

- olvasható a közleményben.

A három szervezet barlangi mentőiből álló 50 fős csapat vasárnap délelőtt szűk 3 óra alatt hozta ki speciális hordágyon az elhunyt búvárt a száraz lábbal járható végponttól. Ahhoz, hogy a hordágy kíméletesen és gyorsan a felszínre érhessen, a Kossuth-barlang 50 méter hosszúságú tavának vízszintjét egy kövekből rakott mesterséges kőgáttal ideiglenesen felduzzasztották, így a hordágy a víz felszínén, úsztatva haladhatott

- írták.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

jósvafő

barlang

kossuth-barlang

terrorelhárítási központ

tek

baleset

búvár