Gyász: elhunyt Szilvássy Judit, a Debreceni Klinika igazgatója

HelloVidék   
  Megosztom
Gyász: elhunyt Szilvássy Judit, a Debreceni Klinika igazgatója

Fájdalommal megtört szívvel tudatjuk, hogy életének 62. évében elhunyt Szilvássy Judit egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Tanszék vezetője - közölte a Debreceni Egyetem honlapján.

Szilvássy Judit életútja 1960. december 31. napján, Veszprémben kezdődött. Egyetemi diplomáját 1986-ban, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán szerezte meg. A végzést követően két évig a budapesti Honvédkórházban, majd 1998-ig a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Fül-Orr-Gége Klinikáján dolgozott. 1999-től kezdődően a Debreceni Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján folytatta gyógyító tevékenységét. Három szakvizsgát szerzett: 1997-ben fül-orr gégészetből, 1998-ban audiológiából, 2011-ben pedig klinikai farmakológiából. Tudásának, ismereteinek gazdagítása céljából számos külföldi tanulmányúton vett részt, kutatási eredményeit megannyi tanulmányban publikálta. PhD-fokozatát 1999-ben szerezte meg, 2013-ban habilitált. 2018-tól kezdődőden tanszékvezető egyetemi docensként irányította a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Tanszéket. 2020-ban megbízást kapott a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatói teendőinek ellátására.

Az elmúlt évtizedekben elért kutatói eredményeinek átfogó, tudományos koncepciója a szenzoros effektor működésének feltárásán, illetve farmakológiai és gyógyászati felhasználásának kidolgozásán alapult. 1994-ben megalapította az immáron országos hálózattá fejlődött cochleáris implantációs kutatócsoportot. A Debreceni Egyetem több intézetének bevonásával létrejött a tinnitus (fülzúgás) pathogenezisének és terápiás lehetőségeinek tanulmányozását szolgáló munkacsoport, s ennek eredményeként az egyetemi Tinnitus Klinika, melynek szakmai vezetését 2020-tól látta el.

Szilvássy Judit tudományos eredményei közül kiemelendő, hogy elsőként írta le a cochleába ültetett elektród rendszer működésének téringerlés koncepcióját. Munkatársaival elsőként számolt be egyidejű siketségben és vakságban, osteogenesis imperfectában, illetve epilepsziában szenvedő betegen végzett cochleáris implantáció eredményéről. A hazai gyakorlatban ugyancsak elsőként vett részt agytörzsi implantáció elvégzésében, illetve egy innovatív diagnosztikai módszer, az ún. ASSR technika hazai audiológiai gyakorlatba történő bevezetésében. A cochleáris implantáció terén elért kimagasló tudományos és klinikai eredményeiért 1997-ben a Cochlear AG nemzetközi tudományos különdíjban részesítette.

A gyógyítás-oktatás-kutatás egységét tiszteletben tartva rendkívüli odaadással és precizitással, kiemelkedő szakértelemmel végezte munkáját. Áldozatos tevékenységét mindvégig a betegek szeretete és tisztelete jellemezte. Hivatását magas szinten művelte, kimagasló teljesítményével, példaértékű szakmai és emberi hozzáállásával a Debreceni Egyetem, a Klinikai Központ és az Általános Orvostudományi Kar hírnevét méltán öregbítette. Empátiájával, segítőkészségével, szerénységével példát mutatott munkatársainak és tanítványainak. Halálával betölthetetlen űrt hagyott maga után családjában, továbbá a szakmai és a tudományos életben egyaránt. Emlékét tisztelettel és szeretettel mindörökké megőrizzük

- írták róla az egyetem honlapján.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

debrecen

debreceni egyetem

fül-ott-gégész

fej-nyaksebészet

klinika

debreceni egyetem általános orvostudományi kar

szilvássy judit