Gyász: elhunyt Szilvássy Judit, a Debreceni Klinika igazgatója

HelloVidék   
  Megosztom
Gyász: elhunyt Szilvássy Judit, a Debreceni Klinika igazgatója

Fájdalommal megtört szívvel tudatjuk, hogy életének 62. évében elhunyt Szilvássy Judit egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Tanszék vezetője - közölte a Debreceni Egyetem honlapján.

Szilvássy Judit életútja 1960. december 31. napján, Veszprémben kezdődött. Egyetemi diplomáját 1986-ban, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán szerezte meg. A végzést követően két évig a budapesti Honvédkórházban, majd 1998-ig a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Fül-Orr-Gége Klinikáján dolgozott. 1999-től kezdődően a Debreceni Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján folytatta gyógyító tevékenységét. Három szakvizsgát szerzett: 1997-ben fül-orr gégészetből, 1998-ban audiológiából, 2011-ben pedig klinikai farmakológiából. Tudásának, ismereteinek gazdagítása céljából számos külföldi tanulmányúton vett részt, kutatási eredményeit megannyi tanulmányban publikálta. PhD-fokozatát 1999-ben szerezte meg, 2013-ban habilitált. 2018-tól kezdődőden tanszékvezető egyetemi docensként irányította a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Tanszéket. 2020-ban megbízást kapott a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatói teendőinek ellátására.

Az elmúlt évtizedekben elért kutatói eredményeinek átfogó, tudományos koncepciója a szenzoros effektor működésének feltárásán, illetve farmakológiai és gyógyászati felhasználásának kidolgozásán alapult. 1994-ben megalapította az immáron országos hálózattá fejlődött cochleáris implantációs kutatócsoportot. A Debreceni Egyetem több intézetének bevonásával létrejött a tinnitus (fülzúgás) pathogenezisének és terápiás lehetőségeinek tanulmányozását szolgáló munkacsoport, s ennek eredményeként az egyetemi Tinnitus Klinika, melynek szakmai vezetését 2020-tól látta el.

Szilvássy Judit tudományos eredményei közül kiemelendő, hogy elsőként írta le a cochleába ültetett elektród rendszer működésének téringerlés koncepcióját. Munkatársaival elsőként számolt be egyidejű siketségben és vakságban, osteogenesis imperfectában, illetve epilepsziában szenvedő betegen végzett cochleáris implantáció eredményéről. A hazai gyakorlatban ugyancsak elsőként vett részt agytörzsi implantáció elvégzésében, illetve egy innovatív diagnosztikai módszer, az ún. ASSR technika hazai audiológiai gyakorlatba történő bevezetésében. A cochleáris implantáció terén elért kimagasló tudományos és klinikai eredményeiért 1997-ben a Cochlear AG nemzetközi tudományos különdíjban részesítette.

A gyógyítás-oktatás-kutatás egységét tiszteletben tartva rendkívüli odaadással és precizitással, kiemelkedő szakértelemmel végezte munkáját. Áldozatos tevékenységét mindvégig a betegek szeretete és tisztelete jellemezte. Hivatását magas szinten művelte, kimagasló teljesítményével, példaértékű szakmai és emberi hozzáállásával a Debreceni Egyetem, a Klinikai Központ és az Általános Orvostudományi Kar hírnevét méltán öregbítette. Empátiájával, segítőkészségével, szerénységével példát mutatott munkatársainak és tanítványainak. Halálával betölthetetlen űrt hagyott maga után családjában, továbbá a szakmai és a tudományos életben egyaránt. Emlékét tisztelettel és szeretettel mindörökké megőrizzük

- írták róla az egyetem honlapján.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

debrecen

debreceni egyetem

fül-ott-gégész

fej-nyaksebészet

klinika

debreceni egyetem általános orvostudományi kar

szilvássy judit