Minden, amit tudni lehet az új CSOK Pluszról: mennyit adnak, kik vehetik fel?

HelloVidék   
  Megosztom
Minden, amit tudni lehet az új CSOK Pluszról: mennyit adnak, kik vehetik fel?

A szerda esti Kormányinfón Csák János miniszter több részletet is elárult a 2024-től induló, ötezer főnél nagyobb lélekszámú településeken bevezetendő CSOK Pluszról. Ez alapján a Bankmonitor szakértői szerint az első lakásukat vásárlók a CSOK Plusz és a babaváró hitel kombinálásával önerő nélkül vehetnek majd meg akár egy 60 millió forintos ingatlant.

A 2024-ben induló CSOK Plusz egy kedvezményes, legfeljebb 3 százalékos fix kamatú hitelkonstrukció lesz, ahol egy vállalt gyereknél 15 millió, kettőnél 30 millió, míg három gyereknél 50 millió forint igényelhető majd. Mivel az első lakásukat vásárlók esetében a jövő évtől 20 százalék helyett 10 százalékos lesz a minimálisan elvárt önerő, a Bankmonitor szakértői szerint ez azt jelenti, hogy a babaváró hitel és a CSOK Plusz kombinálásával akár saját megtakarítás nélkül is megvásárolható lesz egy 60 millió forintos ingatlan. A 60 millió forint vételárú ingatlan esetében ugyanis 6 millió forint lesz számukra a minimálisan elvárt önerő összege, a lakáshitellel együtt igényelt babaváró hitelnek pedig a 75 százalékát veszik önerőként figyelembe a bankok, ami 7,5 millió forintot jelent.

Hogyan alakulnak a törlesztők?

25 éves futamidőre egy 15, 30 és 50 millió forint összegű CSOK Plusz hitelnek 71 500 forint, 143 ezer forint, illetve 237 500 forint lesz a havi törlesztője, amihez 50 százalékos JTM-mel – jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató – számolva legalább 475 ezer forint nettó igazolt jövedelem szükségeltetik. Az elvárt minimális jövedelem azonban nagy valószínűséggel nem lesz elég, ugyanis a bankok a legtöbb esetben a nettó jövedelmet előbb csökkentik valamekkora megélhetési költséggel, és ezt követően kalkulálnak csak JTM-et, illetve az sem biztos, hogy elmennek a jogszabály által biztosított JTM határig.

Ha a pár babaváró hitelt is venne fel 20 éves futamidőre, akkor ennek 46 ezer forint lesz a havi törlesztője az első öt évben, így a babaváróra és a CSOK Pluszra összességében 283 500 forintot kell havonta kigazdálkodniuk csak hitelszolgálatra. Ehhez legalább 567 ezer forint nettó jövedelemmel kell rendelkezniük. (Azt feltételezve, hogy a bank a babaváró esetében a kamatmentes havi törlesztővel kalkulál a JTM kapcsán.)

Kik vehetik fel?

A CSOK Plusz és a babaváró hitel felvétele egy átlagos kétkeresős család számára elméletileg megvalósítható lehet, hiszen 2023. augusztusban a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 369 700, a kedvezményeket figyelembe véve 383 500 forint volt, míg a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 312 300 forintot ért el.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

bankmonitor

csok plusz

önerő

lakásvásárlás