Fenekestől felforgatja a magyar ingatlanpiacot a CSOK Plusz: ezek most a legkapósabb vármegyék

HelloVidék   
  Megosztom
Fenekestől felforgatja a magyar ingatlanpiacot a CSOK Plusz: ezek most a legkapósabb vármegyék

Októberben országszerte éves szinten éves szinten 17 százalékkal nőtt a lakáspiaci kereslet. A fővárosban 22 százalékkal több érdeklődés érkezett az eladó lakóingatlanokra. Fejér, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Vas vármegyében 24-30 százalékkal nőtt az érdeklődések száma éves összevetésben.

Az októberben meghirdetett eladó lakások és házak friss kínálata éves összevetésben 12 százalékkal csökkent, de az elérhető teljes hirdetésállomány tavaly október végéhez képest 20 százalékkal bővült. Már több mint 150 ezer eladó lakóingatlan hirdetésből válogathatnak a vevők, de az alacsonyabb fordulatszámon pörgő kereslet nem képest felszívni a kínálatot a piacról. Az új lakástámogatási program, a CSOK Pluszról szóló bejelentés a fővárosi lakások iránti keresletnek látható lendületet adott.

A korábbi visszafogott hónapokhoz képest októberben az ébredezés jeleit mutatta az országos lakáspiac, ami leginkább a keresleti oldalon látható - derül ki az ingatlan.com legújabb összesítéséből, amely megvizsgálta azt is, hogy az új állami lakásprogramról, a CSOK Pluszról szóló októberi bejelentés milyen hatással volt a piacra.

Élénkült a kereslet, Budapesten már érezhető valami a CSOK Pluszból

A kereslet országosan 17 százalékkal nőtt éves összevetésben, ám fontos, hogy alacsony szinthez képest következett be a növekedés. Budapesten 22 százalékkal nőtt az érdeklődők száma. A vármegyék többségében is nőtt a kereslet, Fejérben 30, Hajdú-Biharban és Győr-Moson-Sopronban 29-29, Vas vármegyében pedig 24 százalékkal. Tolnában, Nógrádban és Békésben viszont visszaesés és stagnálás látható tavalyhoz képest.

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az ingatlan.com szakértője azt is elmondta, hogy a CSOK Pluszról szóló bejelentés óta alig egy hét telt el, így messzemenő következtetéseket egyelőre nem lehet levonni a változásokról. Balogh László szerint viszont figyelemre méltó a budapesti keresletváltozás mértéke. 2023 októberében a napi érdeklődések átlagos száma a CSOK Plusz-bejelentést követően országosan 14 százalékkal csökkent, ám Budapesten érezhetően javulást hozott a 2024-es lakástámogatási program kihirdetése. A fővárosi eladó lakóingatlanok iránti napi érdeklődések száma ugyanis több mint 20 százalékkal nőtt október 26-tól kezdve.

Több eladó lakásból válogathatnak a vevők, de csökkent a friss kínálat

Az októberben meghirdetett eladó lakások és házak friss kínálata éves összevetésben 12 százalékkal csökkent, de az elérhető teljes hirdetésállomány tavaly október végéhez képest 20 százalékkal bővült. Már több mint 150 ezer eladó lakóingatlan hirdetésből válogathatnak a vevők, de az alacsonyabb fordulatszámon pörgő kereslet nem képest felszívni a kínálatot a piacról.

Mire lehet számítani a következő hónapokban?

A történelmi távlatokban is mélypontról induló idei lakáspiaci kereslet élénkülésének jövőre extra lendületet adhat a CSOK Plusz.

Ha a bejelentés utáni első napokban látott tendencia hosszabb távon kitart, akkor elsőként Budapesten és a nagyvárosokban tapasztalható majd látványosabb mozgás a lakáspiacon. Rövid távon érdekes módon nem a gyermeket tervező családok mozgatják a keresletet, hanem azok a többgyermekesek, akik még idén szeretnének élni az úgynevezett nagyvárosi CSOK jelenleg elérhető kedvezményeivel.

- fogalmazott Balogh László. Az ingatlan.com szakértője szerint azok a befektetők is hozzájárulhatnak az élénküléshez, akik a támogatásra jogosult vevők idei vagy 2024-es piacra lépése előtt keresik a beszállási pontokat, azaz a jó lehetőséget az ingatlanvásárlásra.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

ingatlanpiac

család

csok

csok plusz

lakásvásárlás

otthon