Hiába a CSOK Plusz: 2024-ben még nagyobb teher lesz új építésű lakást venni

HelloVidék   
  Megosztom
Hiába a CSOK Plusz: 2024-ben még nagyobb teher lesz új építésű lakást venni

Nagyobb pénzügyi terhet jelenthet 2024-től egy újépítésű ingatlan megvásárlása családi otthonteremtési kedvezménnyel a városokban, ugyanis ezek 5%-os áfája nem lesz visszaigényelhető. Ez egy CSOK Plusz hitellel megvásárolt 150 millió Ft vételárú lakás esetében 7 millió Ft feletti plusz kiadást jelent a Bankmonitor szakértői szerint. Ez ráadásul éppen azokon a nagyobb településeken jelent többlet terhet, amelyeken egyébként is magasabbak az átlagos négyzetméterárak.

Az újépítésű lakóingatlanokat jelenleg 5%-os áfatartalom terheli, ami jövőre sem változik. Ez már önmagában is jelentős kedvezményt jelent a „normál” 27%-os általános forgalmi adóhoz képest: egy nettó 100 millió Ft vételárú lakás esetében például 22 millió Ft a különbségből adódó pénzügyi előny. További kedvezmény, hogy amennyiben az újépítésű ingatlan megvásárlásához, illetve a generálkivitelezővel történő építkezéshez CSOK-igénylés kapcsolódik, akkor az 5%-os áfa teljes egészében visszaigényelhető még 2023-ban. Ezen kívül az önállóan építkezők a rájuk vonatkozó 27%-os áfát igényelhetik vissza 5 millió Ft összeghatárig idén.

Változások az ÁFA-visszatérítésben

2024-től azonban az áfa-visszatérítési támogatás azonban már kizárólag az 5 ezer főnél kisebb, úgynevezett preferált településeken lesz elérhető. Vagyis a nagyobb településeken akkor sem lesz visszaigényelhető a forgalmi adó, ha a lakáscélt egyébként CSOK Plusz hitelből finanszírozza a család.

Ez egy bruttó 150 millió Ft vételárú ingatlan esetében (ez a 2024-től induló CSOK Plusz támogatott hitel esetében a megvásárolható ingatlan vételárának felső határa) 7 142 857 Ft plusz terhet jelenthet amiatt, hogy nem lesz visszaigényelhető az 5%-os áfatartalom. Az önállóan építkezőket is hátrányosan érinti a változás, esetükben legfeljebb 5 millió Ft lehet a szigorítás miatti többletteher.

Jól járnak a kistelepüléseken élők

A preferált kistelepüléseken az áfa 2024-ben is a jelenlegi feltételekkel lesz visszaigényelhető:

  • Korszerűsítés és/vagy bővítés esetén a munkálatok 27%-os áfája 5 millió Ft összeghatárig visszaigényelhető. Ebben az esetben nem feltétel a Falusi CSOK igénylése.
  • Új ház vásárlása, vagy generálkivitelezővel történő építkezés esetén a vételár 5%-os áfája teljes egészében visszaigényelhető akkor, ha a család Falusi CSOK-ot is igényelt.
  • Új ház építése esetén a költségek 27%-os áfája visszaigényelhető 5 millió forint összeghatárig abban az esetben, ha Falusi CSOK igénylése is történt.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

csok

falusi csok

csok plusz

családtámogatás

család

ingatlanvársárlás