Kiderült, mennyire illedelmesek a magyarok: ezt sokan elfelejtik, ha vendégségbe mennek

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült, mennyire illedelmesek a magyarok: ezt sokan elfelejtik, ha vendégségbe mennek

Leveszik a cipőjüket a magyarok, ha vendégségben vannak, de csínján bánnak az ajándékozással – mutat rá az Opinio piackutató reprezentatív felmérése. A többség szívesen átadja a helyet a rászorulóknak és toleráns a köztéri dohányzással szemben, azonban a késésre adott reakciók már megosztják a közvéleményt.

A felmérésben résztvevők háromnegyede (76%) automatikusan leveszi a cipőjét, amikor vendégségben jár, de sokan (17%) csak akkor hajlandóak erre, ha a ház ura is elvárja. Tízből négy (43%) válaszadó szerint minden esetben illik ajándékot vinni a vendéglátónak, viszont többen vannak azok (48%) akik szerint elég csak különleges alkalmakkor készülni egy kis meglepetéssel. A nők szigorúbbak ezen a téren, és jóval többen hoznak magukkal mindig ajándékot (48%), mint a férfiak (39%).

A megkérdezettek harmada (36%), de leginkább a hölgyek (41% vs férfiak 32%) vélik úgy, hogy a házigazdának ildomos legalább egy kis házi süteménnyel vagy ropogtatni valóval várni a vendégeket. Jóval kisebb arányban vannak azok, akik főtt ételre számítanak (17%) egy ilyen alkalmon, sőt, negyedük beéri egy kis bolti snackkel (27%), és akadnak, akik még ennyit sem várnak el a vendéglátótól (20%). Az iskolázottságtól is nagyban függ, hogy mi kerül vendéglátáskor az asztalra. Míg a 8 általánost végzettek több, mint negyede (29%) szerint legalább egy főtt fogással érdemes készülni, addig a diplomások alig tizede (9%) vélekedik így.

Köszönünk és átadjuk a helyet az idősebbeknek

Az 50-59 éves korosztályból szinte mindenki (92%) köszön a szomszédjainak a liftben, a lépcsőházban vagy az utcán, még akkor is, ha egyébként nincsenek beszélőviszonyban, míg a fiatalabb korosztályokra ez kevésbé jellemző (80%). Az általános vélekedéssel ellentétben, a fővárosban élők ugyanolyan arányban előzékenyek (84%) a köszönést tekintve, mint a vidékiek.

A magyarok többsége (54%) saját bevallása szerint átadja a helyet az idősebbeknek, a kisgyerekeseknek és a várandósoknak is a tömegközlekedési eszközökön, míg minden tizedik (8%) honfitársunk legfeljebb akkor, ha megkérik rá. A válaszadók több mint fele (52%) csak sürgős esetben telefonálna nyilvános helyen, erre a nők érzékenyebbek (56%), mint a férfiak (48%). A közterületi dohányzással kapcsolatban meglehetősen toleránsak az emberek (53%), amíg nem az arcukba fújják a füstöt. A kutatásban résztvevők kétharmada (67%), különösen a tinédzserek (16-19 év, 80%) szerint teljesen elfogadott az orrfújás is nyilvános helyen.

Mi a helyzet a késéssel, várakozással?

A késés megítélése azonban már némileg megosztja a társadalmat, mivel közel felük szerint (47%) mindig meg kell indokolni, miért nem ért oda pontban az illető, miközben hasonló arányban vannak azok (43%) is, akik szerint erre csak akkor van szükség, ha sokat kellett várni a másik félnek. A férfiak között majdnem duplája azok aránya (12%), akik szerint még jelentős késés esetén sem szükséges magyarázatot adni, mint a nők körében (7%).

A sorban állás etikettjét firtató kérdés is törésvonalat jelent a válaszadóknál, mivel tízből négy (43%) résztvevő szerint egyáltalán nem illik megkérdezni az előttünk állót, hogy megelőzhetjük-e, de szinte ugyanannyian (40%) vannak azok, akik szerint viszont igen, ha jó indokkal tesszük.

A felmérésről

A felmérés 2024. március 12-17 között, készült, 1037 fős mintán. A fent bemutatott eredmények országosan reprezentatívak a 16-59 éves, okostelefonnal rendelkező lakosságra kor, nem, iskolai végzettség, lakóhely településtípusa és régiója szerint. A felmérés statisztikai hibahatára 3,1%, azaz a fent bemutatott %-os eloszlások maximum ennyivel térhetnek el attól, amit a teljes magyar lakosság lekérdezése eredményezett volna.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

vendégek

család

látogatás

viselkedés

rokonok