Életveszély: ez okozza évi félmillió ember halálát az EU-ban

MTI   
  Megosztom
Életveszély: ez okozza évi félmillió ember halálát az EU-ban

A légszennyezettség jelenti a legnagyobb egészségügyi veszélyt Európa 41 országában, mintegy félmillió ember haláláért felel évente - derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) hétfőn bemutatott jelentéséből. A jelentés alapját az Európa-szerte kialakított mintegy 2500 mérőállomás adatai szolgáltatták. A lassú előrelépések ellenére az Európai Unió és a Egészségügyi Világszervezet (WHO) határértékeit többször is túllépték az adatok.

A veszélyt a finompor, a talajközeli ózon és a nitrogén-dioxid jelenti. Légzési panaszokat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket vagy rákot okoznak, súlyosabbá teszik a már meglévő betegséget és csökkentik a várható élettartamot - emelte ki az EEA.

A kutatók szerint bár némileg csökkent a légszennyezettség mértéke a korábbiakhoz képest, még mindig 442 ezer idő előtti haláleset következett be a finomszemcsés anyagok miatti légszennyezettség következtében, ebből 391 ezer a 28 európai uniós tagállamban. A jelentés szerint három éve a nitrogén-dioxid mintegy 76 ezer ember korai halálát okozta, a talajközeli ózon pedig 16 400 halálesetet okozott.

A finomszemcsés anyagok légzőszervi betegségeket és szívproblémákat okozhatnak, a legapróbb részecskék a legveszélyesebbek, mert mélyen bekerülhetnek a tüdőbe.

A szennyeződés legfőbb forrása a jelentés szerint a közlekedés, az energiatermelés, a mezőgazdaság, az ipar és a magánháztartások.

A légszennyezettség egy láthatatlan gyilkos, növelnünk kell az okok megszüntetésére tett erőfeszítéseket

- mondta Hans Bruyninckx, az EEA igazgatója. Mint elmondta, a közúti forgalomban keletkező károsanyag-kibocsátás gyakran rosszabb, mint a más forrásokból származó. Ezek az anyagok a talaj közelében felhalmozódnak, gyakoriak a városokban, ezáltal közel kerülnek az emberekhez. Azonban nem csak az emberek érintettek. A légszennyezettség az ökoszisztémákat is károsítja, befolyásolja a talajt, az erdőket, a tavakat és folyókat, csökkenti a termés mennyiségét.

Párizs és Brüsszel főpolgármestere felszólította Európát, hogy évente rendezzenek autómentes napot a légszennyezettség csökkentésére.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mti

légszennyezés

levegő

egészség

veszély