Életveszély: ez okozza évi félmillió ember halálát az EU-ban

MTI   
  Megosztom
Életveszély: ez okozza évi félmillió ember halálát az EU-ban

A légszennyezettség jelenti a legnagyobb egészségügyi veszélyt Európa 41 országában, mintegy félmillió ember haláláért felel évente - derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) hétfőn bemutatott jelentéséből. A jelentés alapját az Európa-szerte kialakított mintegy 2500 mérőállomás adatai szolgáltatták. A lassú előrelépések ellenére az Európai Unió és a Egészségügyi Világszervezet (WHO) határértékeit többször is túllépték az adatok.

A veszélyt a finompor, a talajközeli ózon és a nitrogén-dioxid jelenti. Légzési panaszokat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket vagy rákot okoznak, súlyosabbá teszik a már meglévő betegséget és csökkentik a várható élettartamot - emelte ki az EEA.

A kutatók szerint bár némileg csökkent a légszennyezettség mértéke a korábbiakhoz képest, még mindig 442 ezer idő előtti haláleset következett be a finomszemcsés anyagok miatti légszennyezettség következtében, ebből 391 ezer a 28 európai uniós tagállamban. A jelentés szerint három éve a nitrogén-dioxid mintegy 76 ezer ember korai halálát okozta, a talajközeli ózon pedig 16 400 halálesetet okozott.

A finomszemcsés anyagok légzőszervi betegségeket és szívproblémákat okozhatnak, a legapróbb részecskék a legveszélyesebbek, mert mélyen bekerülhetnek a tüdőbe.

A szennyeződés legfőbb forrása a jelentés szerint a közlekedés, az energiatermelés, a mezőgazdaság, az ipar és a magánháztartások.

A légszennyezettség egy láthatatlan gyilkos, növelnünk kell az okok megszüntetésére tett erőfeszítéseket

- mondta Hans Bruyninckx, az EEA igazgatója. Mint elmondta, a közúti forgalomban keletkező károsanyag-kibocsátás gyakran rosszabb, mint a más forrásokból származó. Ezek az anyagok a talaj közelében felhalmozódnak, gyakoriak a városokban, ezáltal közel kerülnek az emberekhez. Azonban nem csak az emberek érintettek. A légszennyezettség az ökoszisztémákat is károsítja, befolyásolja a talajt, az erdőket, a tavakat és folyókat, csökkenti a termés mennyiségét.

Párizs és Brüsszel főpolgármestere felszólította Európát, hogy évente rendezzenek autómentes napot a légszennyezettség csökkentésére.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mti

légszennyezés

levegő

egészség

veszély