Itt a figyelmeztetés: ezért érdemes mihamarabb beadatni az influenzaoltást

Népszava   
  Megosztom
Itt a figyelmeztetés: ezért érdemes mihamarabb beadatni az influenzaoltást

A napokban megérkeztek az influenza-elleni vakcinák, ezeket elsősorban a súlyos szövődmények elkerülése miatt érdemes beadatni.

Az éves szezonális influenzaoltást évente a WHO ajánlás alapján állítják össze. Abból igyekszik jósolni az északi féltekén várható járvány vírusaira, hogy mely változatok voltak aktívak legutóbb a déli féltekén.

Európában egyelőre nincs influenzás megbetegedés, tehát nem lehet tudni, mely vírusok okozzák majd a járványt. A napokban megérkeztek az influenza-elleni vakcinák, ezeket elsősorban a súlyos szövődmények elkerülése miatt érdemes beadatni, habár az influenza elleni vakcina nem tartozik a legtökéletesebb oltóanyagok közé, mert nem nyújt száz százalékos védelmet – írja a Népszava.

Az oltás szakértő szerint ettől a héttől már biztosan elkezdődhet a krónikus betegek, a 60 évnél idősebbek valamint a terhesek térítésmentes kampányoltása.

Az oltási hajlandóság erősen szóródik Budapesten a lakosság 10 százaléka, addig Pest-, és Borsod-Abaúj- Zemplén megyében Szabolcs-Szatmár-Bereg-, Győr-Sopron megyeiknek is csak az ott élők öt-hat százaléka jutott vakcinához.

A háziorvosoktól kérhető oltóanyag három komponensű, kétféle A és egy B (Victoria) vírus ellen nyújt védelmet, viszont nincs benne a 2017-ben rendkívül sok megbetegedést okozó influenza B (Yamagata) vírus elleni anyag. Így akinek eleve nem jár térítésmentes oltás, vagy biztosabb védelmet szeretne a várható járvány idején, annak ajánlott a négy komponensű oltás. Ez a vakcina a patikában vásárolható meg, de csak recept ellenében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

influenza

védőoltás

who

megbetegedés