Itt a figyelmeztetés: ezért érdemes mihamarabb beadatni az influenzaoltást

Népszava   
  Megosztom
Itt a figyelmeztetés: ezért érdemes mihamarabb beadatni az influenzaoltást

A napokban megérkeztek az influenza-elleni vakcinák, ezeket elsősorban a súlyos szövődmények elkerülése miatt érdemes beadatni.

Az éves szezonális influenzaoltást évente a WHO ajánlás alapján állítják össze. Abból igyekszik jósolni az északi féltekén várható járvány vírusaira, hogy mely változatok voltak aktívak legutóbb a déli féltekén.

Európában egyelőre nincs influenzás megbetegedés, tehát nem lehet tudni, mely vírusok okozzák majd a járványt. A napokban megérkeztek az influenza-elleni vakcinák, ezeket elsősorban a súlyos szövődmények elkerülése miatt érdemes beadatni, habár az influenza elleni vakcina nem tartozik a legtökéletesebb oltóanyagok közé, mert nem nyújt száz százalékos védelmet – írja a Népszava.

Az oltás szakértő szerint ettől a héttől már biztosan elkezdődhet a krónikus betegek, a 60 évnél idősebbek valamint a terhesek térítésmentes kampányoltása.

Az oltási hajlandóság erősen szóródik Budapesten a lakosság 10 százaléka, addig Pest-, és Borsod-Abaúj- Zemplén megyében Szabolcs-Szatmár-Bereg-, Győr-Sopron megyeiknek is csak az ott élők öt-hat százaléka jutott vakcinához.

A háziorvosoktól kérhető oltóanyag három komponensű, kétféle A és egy B (Victoria) vírus ellen nyújt védelmet, viszont nincs benne a 2017-ben rendkívül sok megbetegedést okozó influenza B (Yamagata) vírus elleni anyag. Így akinek eleve nem jár térítésmentes oltás, vagy biztosabb védelmet szeretne a várható járvány idején, annak ajánlott a négy komponensű oltás. Ez a vakcina a patikában vásárolható meg, de csak recept ellenében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

influenza

védőoltás

who

megbetegedés