Felejtsd el az sztk-t: ennyiért gyógyulhatsz a pécsi welness-kórházban

HelloVidék   
  Megosztom
Felejtsd el az sztk-t: ennyiért gyógyulhatsz a pécsi welness-kórházban

Egyedülálló helyzetben van Pécsen a Da Vinci Magánklinika: a magánegészségügyi intézményhez tartozik lényegében a fél Dunántól, mivel nincs komoly versenytársa a régióban. Ennek megfelelően erőteljesen növekszik pénzügyileg és nemrégiben terjeszkedtek is. Megvásárolták a szomszédos Kikelet Hotelt és átalakították. Van itt rendelő, szoba a hozzátartozóknak, étterem, wellnesrészleg, mindezt amerikai mintára.

A betegek nem vándorolnak a magánegészségügy felé, hanem tudatosan keresik a magánszolgáltatókat - mondta a Portfolio-nak adott interjúban Kovács Antal, a Da Vinci Magánklinika ügyvezető igazgatója. Ennek kapcsán megnéztük, hogyan működik az ország egyik legnagyobb vidéki magánegészségügyi intézménye, mennyiben speciális a működése a vidéki jelenlétének köszönhetően és hogy mit kínál.

Ezért különleges a pécsi intézmény

A Da Vinci Klinikának a járóbeteg-ellátás tekintetében Pécs és a régió a fő terepe, de a fél Dunántúl hozzá tartozik ebben a tekintetben, hiszen nincs komoly versenytársa a régióban. Van pár magánszolgáltató, de egyik sem ennyire komplex. Az impozáns épület fizikailag is különleges helyen van, a pécsi hegyoldalban.

Fotó: Sóki Tamás

Kovács Antal az interjúban ezzel kapcsolatban elmondta:

A fekvőbeteg-ellátás tekintetében 70 százalékban az ország minden pontjáról érkezőket műtünk, vagyis ebben a tekintetben ugyanúgy meg kell küzdenünk a betegekért, mint Budapesten egy nagyobb versenytársunknak.

De közben azt is bevallotta, hogy a térségben ez az intézmény a legnagyobb. Ez egy adottság, amivel együtt is kell élni, ugyanis ez a régió nem is tudna eltartani még egy ilyen nagy magánklinikát.

Nagyjából ugyanis 300-400 ezer emberről beszélünk, akik közül évente 25-30 ezer látogat meg bennünket, ez az a réteg, amely ki tudja és akarja fizetni a magánszolgáltatás költségét.

A kereslet látványosan lecsapódik a pénzügyi számokban is. 2018-ban a társaság várakozásai szerint az árbevétel 2 milliárd forint felett lesz. A kapacitásbővítés (megvették a szomszédos Kikelet Hotelt) miatt pedig van tér a további növekedésnek.

Fotó: Sóki Tamás

Így küzdenek a dolgozókért

Mivel Pécsen van az egyik legnevesebb orvosi egyetem az országban, nagyon magas klinikum számmal, ezért a népességhez viszonyítva nagyobb százalékban vannak egészségügyi dolgozók. A munkaerőhiánnyal azonban nekik is meg kell küzdeniük. Különböző eszközökkel tartják itthon a dolgozókat, az egyik ilyen a bérezés. Nagy különbség azonban nincs az itt kereshető összeg és az állami fizetések között, nagy szerepet játszanak ugyanis a munkahelyi körülmények, a leterheltség. És a módszer működik, Kovács Antal elmondása szerint

Azzal, hogy a szakdolgozók a magánintézményben dolgoznak, itthon maradnak, vagyis a szektornak nagy a munkaerő-megtartó ereje, szerepe.

Fotó: Sóki Tamás

Mennyi az annyi?

A magánegészségügyi intézmények kapcsán az első kérdés a betegek részéről, hogy mennyibe kerülnek a szolgáltatások és ezt követően vizsgálják azt a fogyasztóként viselkedő betegek, hogy mit kapnak a pénzükért. Az interjúban erre vonatkozóan is találunk információkat. Az elmúlt nyolc év alatt háromszor emelt az intézmény árat, és így is átlagosan 10 ezer forinttal a budapesti árak alatt vannak.

Fotó: Sóki Tamás

Kovács Antaltól laptársunk azt is megtudta, hogy várólista az intézményben még nem alakult ki, mint az állami ellátásban, de nagyon meg kell tervezniük a műtéti napjaikat ahhoz, hogy mind az orvosoknak, mind a betegeknek megfelelő legyen az időzítés.

A HelloVidék utánanézett néhány jellemző, és gyakran igénybe vett magánegészségügyi szolgáltatás árának a szolgáltatónál:

  • egy endokrinológiai konzultáció (1. alkalom) 17 ezer forint (Budapesten 24-25 ezer forint)
  • egy belgyógyászati szakvizsgálat 17 ezer forint (Budapesten 20-25 ezer forint)
  • nyugalmi EKG 5 ezer forint
  • védőoltás/vakcina beadás, fizikális vizsgálattal 17 ezer forint
  • a fogkő eltávolítása 15 ezer forint
  • a fog tömése 12 és 18 ezer forint között van (Budapesten 15-20 ezer forint)
  • a háziorvosi konzultáció díja 17 ezer forint
  • a nőgyógyászati vizsgálat 20 ezer forint (Budapesten 20-25 ezer forint)
  • a szülészeti alapcsomag 850 ezer forint
Fotó: Sóki Tamás

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

da vinci magánklinika

pécs

egészségügy

magánegészségügy

magánklinika

hellovidék

welness

kórház