Felejtsd el az sztk-t: ennyiért gyógyulhatsz a pécsi welness-kórházban

HelloVidék   
  Megosztom
Felejtsd el az sztk-t: ennyiért gyógyulhatsz a pécsi welness-kórházban

Egyedülálló helyzetben van Pécsen a Da Vinci Magánklinika: a magánegészségügyi intézményhez tartozik lényegében a fél Dunántól, mivel nincs komoly versenytársa a régióban. Ennek megfelelően erőteljesen növekszik pénzügyileg és nemrégiben terjeszkedtek is. Megvásárolták a szomszédos Kikelet Hotelt és átalakították. Van itt rendelő, szoba a hozzátartozóknak, étterem, wellnesrészleg, mindezt amerikai mintára.

A betegek nem vándorolnak a magánegészségügy felé, hanem tudatosan keresik a magánszolgáltatókat - mondta a Portfolio-nak adott interjúban Kovács Antal, a Da Vinci Magánklinika ügyvezető igazgatója. Ennek kapcsán megnéztük, hogyan működik az ország egyik legnagyobb vidéki magánegészségügyi intézménye, mennyiben speciális a működése a vidéki jelenlétének köszönhetően és hogy mit kínál.

Ezért különleges a pécsi intézmény

A Da Vinci Klinikának a járóbeteg-ellátás tekintetében Pécs és a régió a fő terepe, de a fél Dunántúl hozzá tartozik ebben a tekintetben, hiszen nincs komoly versenytársa a régióban. Van pár magánszolgáltató, de egyik sem ennyire komplex. Az impozáns épület fizikailag is különleges helyen van, a pécsi hegyoldalban.

Fotó: Sóki Tamás

Kovács Antal az interjúban ezzel kapcsolatban elmondta:

A fekvőbeteg-ellátás tekintetében 70 százalékban az ország minden pontjáról érkezőket műtünk, vagyis ebben a tekintetben ugyanúgy meg kell küzdenünk a betegekért, mint Budapesten egy nagyobb versenytársunknak.

De közben azt is bevallotta, hogy a térségben ez az intézmény a legnagyobb. Ez egy adottság, amivel együtt is kell élni, ugyanis ez a régió nem is tudna eltartani még egy ilyen nagy magánklinikát.

Nagyjából ugyanis 300-400 ezer emberről beszélünk, akik közül évente 25-30 ezer látogat meg bennünket, ez az a réteg, amely ki tudja és akarja fizetni a magánszolgáltatás költségét.

A kereslet látványosan lecsapódik a pénzügyi számokban is. 2018-ban a társaság várakozásai szerint az árbevétel 2 milliárd forint felett lesz. A kapacitásbővítés (megvették a szomszédos Kikelet Hotelt) miatt pedig van tér a további növekedésnek.

Fotó: Sóki Tamás

Így küzdenek a dolgozókért

Mivel Pécsen van az egyik legnevesebb orvosi egyetem az országban, nagyon magas klinikum számmal, ezért a népességhez viszonyítva nagyobb százalékban vannak egészségügyi dolgozók. A munkaerőhiánnyal azonban nekik is meg kell küzdeniük. Különböző eszközökkel tartják itthon a dolgozókat, az egyik ilyen a bérezés. Nagy különbség azonban nincs az itt kereshető összeg és az állami fizetések között, nagy szerepet játszanak ugyanis a munkahelyi körülmények, a leterheltség. És a módszer működik, Kovács Antal elmondása szerint

Azzal, hogy a szakdolgozók a magánintézményben dolgoznak, itthon maradnak, vagyis a szektornak nagy a munkaerő-megtartó ereje, szerepe.

Fotó: Sóki Tamás

Mennyi az annyi?

A magánegészségügyi intézmények kapcsán az első kérdés a betegek részéről, hogy mennyibe kerülnek a szolgáltatások és ezt követően vizsgálják azt a fogyasztóként viselkedő betegek, hogy mit kapnak a pénzükért. Az interjúban erre vonatkozóan is találunk információkat. Az elmúlt nyolc év alatt háromszor emelt az intézmény árat, és így is átlagosan 10 ezer forinttal a budapesti árak alatt vannak.

Fotó: Sóki Tamás

Kovács Antaltól laptársunk azt is megtudta, hogy várólista az intézményben még nem alakult ki, mint az állami ellátásban, de nagyon meg kell tervezniük a műtéti napjaikat ahhoz, hogy mind az orvosoknak, mind a betegeknek megfelelő legyen az időzítés.

A HelloVidék utánanézett néhány jellemző, és gyakran igénybe vett magánegészségügyi szolgáltatás árának a szolgáltatónál:

  • egy endokrinológiai konzultáció (1. alkalom) 17 ezer forint (Budapesten 24-25 ezer forint)
  • egy belgyógyászati szakvizsgálat 17 ezer forint (Budapesten 20-25 ezer forint)
  • nyugalmi EKG 5 ezer forint
  • védőoltás/vakcina beadás, fizikális vizsgálattal 17 ezer forint
  • a fogkő eltávolítása 15 ezer forint
  • a fog tömése 12 és 18 ezer forint között van (Budapesten 15-20 ezer forint)
  • a háziorvosi konzultáció díja 17 ezer forint
  • a nőgyógyászati vizsgálat 20 ezer forint (Budapesten 20-25 ezer forint)
  • a szülészeti alapcsomag 850 ezer forint
Fotó: Sóki Tamás

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

da vinci magánklinika

pécs

egészségügy

magánegészségügy

magánklinika

hellovidék

welness

kórház