Gyógyszer is lehet halálos: jobb, ha az orvosra hallgatunk

HelloVidék   
  Megosztom
Gyógyszer is lehet halálos: jobb, ha az orvosra hallgatunk

Az egészségügyi ellátással összefüggésben, Európában és ezzel együtt hazánkban is az antibiotikum rezisztencia jelenti az egyik legnagyobb betegbiztonsági kockázatot. A túlzott antibiotikum használat (benne a lakossági felhasználással) ugyanis oda vezetett, hogy gyógyszereknek ellenálló baktériumok jelentek meg. Az úgynevezett antibiotikum rezisztencia ellen a lakosság is sokat tehet, azzal, hogy felelősségteljesen alkalmazza az antibiotikumokat, pontosan betartva az orvos utasítását. Erre hívja fel a figyelmet az Európai Antibiotikum Nap, amelyet az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) szervez.

Az ellenálló baktériumok kialakulása természetes jelenség, de az antibiotikumok helytelen használata felgyorsítja ezt a folyamatot.

Hatékony antibiotikumok nélkül az olyan életmentő orvosi kezelések, mint pl.: a sebészeti beavatkozások vagy az antibiotikumterápia nem lehetségesek. Az antibiotikum rezisztencia globális probléma és veszélyt jelent az európai és hazai polgárok egészségére is.

A betegek számára extra megnövekedett kórházi bennfekvési időt, növekvő egészségügyi ellátási költségeket jelent, és számos esetben halált okoz.

Az antibiotikumok túlzott felhasználásának oka egyfelől, hogy sokszor kifejezetten a betegek kérik meg orvosukat: írjanak fel nekik antibiotikumot. Tipikus probléma, hogy az orvos által felírt gyógyszer szedését a teljes kúra vége előtt a betegek abbahagyják, vagy az előzőleg felírt maradék antibiotikummal egy később jelentkező megbetegedést próbálnak meg házilag gyógyítani.

Az emberek többsége természetesnek veszi, hogy vannak hatásos antibiotikumok és bármikor rendelkezésre állnak, amikor csak szükség van azokra. Csakhogy ez hamarosan a múlté lehet. Minden egyes indokolatlan vagy nem megfelelő szedés alkalmat ad arra, hogy a rezisztens törzsek kialakuljanak.

Az ellenálló baktériumok terjedésének megakadályozásában kulcsszerepe van a nemzeti járványügyi megfigyelő rendszereknek.

Ebben a tekintetben Magyarország élen jár, hiszen hazánkban már 2006 óta kötelezően kell jelenteni az ellenálló baktériumok által okozott, egészségügyi ellátással összefüggő fertőzéseket. A Nemzeti Népegészségügyi Központ pedig folyamatosan figyelemmel kíséri a folyamatokat. Ez az európai viszonylatban is kiemelkedő járványügyi megfigyelő rendszer hozzájárul ahhoz, hogy az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésekről értesüljünk, ellene megfelelő intézkedésekkel tenni tudjunk.

Az ellenálló baktériumok terjedésének visszaszorítása közös felelősségünk. Az antibiotikumok nem gyógyítják a vírus okozta betegségeket, így a náthát és az influenzát sem. Az antibiotikumokat csak akkor szabad használni, amikor orvosa elrendeli. A helytelen, illetve túlzott antibiotikum használat rezisztens baktériumok kialakulásához vezethet. Ha betegségére antibiotikumot írtak fel, gyógyulása érdekében orvosa utasításainak megfelelően szedje!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

antibiotikum

egészség

kórház

életmód