Itt az újabb csavar a balatoni panoráma-adó ügyében

HelloVidék   
  Megosztom
Itt az újabb csavar a balatoni panoráma-adó ügyében

Lengyel Róbert siófoki polgármester úgynevezett panoráma-adó javaslata extra adóteherrel sújtaná a közvetlen Balaton-parti területeken álló ingatlanok tulajdonosait - írja a Sonline.

A Pénzügyi és Tulajdonosi Bizottsága visszadobta a Lengyel Róbert által előterjesztett panoráma-adót. Azért döntöttek így, mert előzetes hatástanulmány, társadalmi egyeztetés, és még számos hiányosság miatt nem tudták megtárgyalni Siófok adórendeletének módosítását. A tagok szerint az önkormányzati hivatalnak át kell gondolnia és át kell dolgoznia a tervezetet.

A bizottság tagjai hiányolták azt is, hogy a panorámaadó kivetéséről a javaslattevő városvezető és hivatala nem egyeztetett a parti sáv ingatlantulajdonosaival, a siófoki nyaralóközösséget képviselő civil szervezettel és azokkal a szállodákkal, vendéglátó-helyekkel sem, amelyek ugyancsak érintettek az ügyben. Erről Csorba Ottó, a bizottság elnöke számolt be egy sajtótájékoztatón.

Siófokon már most is két sávra osztják a várost adózás szempontjából: a vasúttól északra (azaz a tóparthoz közelebb eső) és az attól délre fekvő területeken eltér az ingatlan tulajdonosokat terhelő építményadó mértéke. A siófoki polgármester javaslata szerint a közvetlen parti sávban lévő, vagyis a balatoni panorámával rendelkező ingatlanokra annyival magasabb terhet vetne ki a város, hogy abból az önkormányzatnak éves szinten 79 millió forinttal több adóbevétele keletkezne.

Csorba Ottó bizottsági elnök azt is mondta: amikor a város a mostani adórendeletében foglalt szabályokat a kétezres évek elején megalkotta, azt hónapokig tartó társadalmi egyeztetés előzte meg.

Lakossági észrevételek is érkeztek, melyek komoly jogi kitettséget jelenthetnek, hiszen alkotmányossági kérdéseket is felvetnek. Többek között emiatt is elengedhetetlen, hogy a panoráma-adó kérdésében előzetesen kikérjék a Somogy Megyei Kormányhivatal szakmai véleményét is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

adó