Itt az újabb csavar a balatoni panoráma-adó ügyében

HelloVidék   
  Megosztom
Itt az újabb csavar a balatoni panoráma-adó ügyében

Lengyel Róbert siófoki polgármester úgynevezett panoráma-adó javaslata extra adóteherrel sújtaná a közvetlen Balaton-parti területeken álló ingatlanok tulajdonosait - írja a Sonline.

A Pénzügyi és Tulajdonosi Bizottsága visszadobta a Lengyel Róbert által előterjesztett panoráma-adót. Azért döntöttek így, mert előzetes hatástanulmány, társadalmi egyeztetés, és még számos hiányosság miatt nem tudták megtárgyalni Siófok adórendeletének módosítását. A tagok szerint az önkormányzati hivatalnak át kell gondolnia és át kell dolgoznia a tervezetet.

A bizottság tagjai hiányolták azt is, hogy a panorámaadó kivetéséről a javaslattevő városvezető és hivatala nem egyeztetett a parti sáv ingatlantulajdonosaival, a siófoki nyaralóközösséget képviselő civil szervezettel és azokkal a szállodákkal, vendéglátó-helyekkel sem, amelyek ugyancsak érintettek az ügyben. Erről Csorba Ottó, a bizottság elnöke számolt be egy sajtótájékoztatón.

Siófokon már most is két sávra osztják a várost adózás szempontjából: a vasúttól északra (azaz a tóparthoz közelebb eső) és az attól délre fekvő területeken eltér az ingatlan tulajdonosokat terhelő építményadó mértéke. A siófoki polgármester javaslata szerint a közvetlen parti sávban lévő, vagyis a balatoni panorámával rendelkező ingatlanokra annyival magasabb terhet vetne ki a város, hogy abból az önkormányzatnak éves szinten 79 millió forinttal több adóbevétele keletkezne.

Csorba Ottó bizottsági elnök azt is mondta: amikor a város a mostani adórendeletében foglalt szabályokat a kétezres évek elején megalkotta, azt hónapokig tartó társadalmi egyeztetés előzte meg.

Lakossági észrevételek is érkeztek, melyek komoly jogi kitettséget jelenthetnek, hiszen alkotmányossági kérdéseket is felvetnek. Többek között emiatt is elengedhetetlen, hogy a panoráma-adó kérdésében előzetesen kikérjék a Somogy Megyei Kormányhivatal szakmai véleményét is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

adó