Súlyos a helyzet a legkisebb falvakban: durva fertőzésektől mentik a gyerekeket

Liszkai Attila   
  Megosztom
Súlyos a helyzet a legkisebb falvakban: durva fertőzésektől mentik a gyerekeket

A családok, és azokon belül főként a gyermekek hiányos higiéniai ismeretei hatalmas problémát jelentenek Magyarországon., ezen pórbál segíteni a Marcipán cica társulat, ami októberben újra útnak indult zenés bábelőadásaival, hogy a tisztaság és a tisztálkodás fontosságára tanítsa a gyerekeket.

150 évvel ezelőtt egy magyar orvos jött rá, hogy a fertőtlenítéssel megelőzhetők a kórházi fertőzések. Úgy tűnik azonban, hogy Semmelweis Ignác tanait nem csak kortársai nem vették komolyan. Noha a kórházakban sem mindig rózsás ma a helyzet,

Igencsak aggasztó például az a szakértők által tapasztalt jelenség, miszerint sok gyerek nem meri használni az iskolák mellékhelyiségét - függetlenül azok állapotától -, mert félnek, hogy elkapnak valami fertőzést. A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy több hazai gyermekosztályon is kezelnek emiatt hólyag és alsóhúgyúti fertőzésekkel és visszatartással gyermekeket.

A reménysugár!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2013-ban indította el az "Ételt csak okosan!" című kampányt, ami azóta is aktív. A program keretein belül szakemberek látogatnak el óvodákba, szerte az országban, és élelmiszerbiztonsági előadásokat tartanak. A kampány segítségével hívják fel a figyelmet az élelmiszer célirányos vásárlására, a helyes élelmiszer-tárolásra, és

Itt persze érdemes megjegyezni, hogy a higiéniai helyzet nagyban függ a családok iskolázottságától is. Az Unilever Magyarország Kft. felmérései szerint a magasabb iskolai végzettségű családok jobban figyelnek az élőhelyük tisztaságára, a rendszeres mosakodásra, kézmosásra és a fogmosásra, míg az alacsonyabb iskolai végzettségű családoknál ez sok esetben nem mondható el.

Marcipán cica is segít a bajban!

Mindezt figyelembe véve indította el - épp a legelmaradottabb térségekben, infrastrukturától távoli falvakban - programját a Marcipán cica társulat, akiknek küldetése a helyes higiéniai szokások terjesztése.

A Mese a tisztaságról című darabot Zsámár Katalin és Gay Tamás írta az ÁNTSZ, az Unilever Magyarország Kft. és az Egészségesebb Óvodákért Nemzeti Hálózat felkérésére. Több mint kétszázszor játszották Magyarország egész területén, óvodákban, művelődési házakban, családi napokon és gyermek-rendezvényeken. A darab lényege, hogy játékosan, közös élménnyel tanítja meg a gyerekeknek az alapos tisztálkodás fontosságát. A mesét általában óvodásoknak és első osztályos diákoknak mutatják be.

Marcipán cica ötlete Zsámár Katalin fejéből pattant ki, ő maga tanárként az élménnyel oktatás híve, gyermekkorában pedig jóformán a bábszínházban nőtt fel, így a műfaj nem lehetett kérdéses. Katalin édesanyja, Szöllősy Irén Jászai Mari díjas bábművész, akinek leghíresebb alakítása a Futrinka utcában Cicamica, illetve a Zsebtévé sorozatban Bunyós Bálint volt. Katalin gyermekként közel került a bábjátékhoz, és bár később hivatását tanárként találta meg, továbbvitte édesanyja hagyatékát.

A báb-cicák történetei végigkövetik a család történetét, Szöllősy Iréntől kezdődően, Zsámár Katalinon keresztül, Gay Ágotáig, aki Katalin lánya, és ő is részt vett már Marcipán cica meséiben, így három generáción ível át a családi mese. Habár a darabot gyermekeknek írták, a közönség is – akárcsak az alkotók – három generációból érkezik, mivel sok olyan szülő jön el, aki gyerekként Cicamica, vagy Marcipán cica történetein nőtt fel, és elhozza gyermekeit, unokáit.

A Mese a tisztaságról történetében Peti, az okos, de rendetlen és piszkos kisfiú a néző gyerekek és Marcipán cica segítségével megtanulja, hogy a bacilusok igenis léteznek, és veszélyesek, de tisztasággal és egészséges életmóddal legyőzhetők. A darab egy 35 perces, interaktív, zenés mese.

A második darabban, a Marcipán cica és az oroszlánságban Marcipán cica egy könyvből megtudja, hogy ő az állatok királyának, az oroszlánnak a leszármazottja, így hódolatra szólítja fel a háziállatokat. Mivel nem jár sikerrel, elhatározza, hogy elutazik Afrikába, hogy eltanulja az oroszlántól az uralkodás mesterségét. Kalandos utazása után célhoz ér, és találkozik az oroszlánnal, de rá kell jönnie, hogy őfelségének egyáltalán nincs királyi dolga. A Marcipán cica és az oroszlánság Gábor Éva képeskönyve alapján készült, ez a darab is interaktív és zenés, 50 perc terjedelemben.

2018 októberében Marcipán cica húsz faluba látogatott el, a Könytárbusz támogatásával, a helyszínek a következők voltak: Vámosoroszi, Tiszaberek, Sonkád, Magosliget, Zajta, Kispalád, Szamosszeg, Cégénydányád, Szamossályi, Gacsály, Vállaj, Győrtelek, Csaholc, Fülpösdaróc, Encsencs, Jánkmajtis, Nábrád, Nagyhódos, Kishódos és Garbolc.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

higiénia

egészségügy

egészség

falu

marcipán

cica

gyerek