Lyukas zoknit, mobilt a kukába? Neeee!

HelloVidék   
  Megosztom
Lyukas zoknit, mobilt a kukába? Neeee!

A szemét problémája az egyik legnagyobb kihívás a következő évtizedekben az emberiség számára. A Világbank jelentése szerint tíz éven belül a jelenleginél közel másfél milliárddal több ember fog városban élni, ezzel párhuzamosan pedig 1,5 kilogrammra nő az egy emberhez köthető szemét átlagos mennyisége naponta. Ez a jelenleginek a duplája. Ha nem szeretnénk belefulladni saját szemetünkbe, változtatnunk kell hulladékkezelési szokásainkon.

Egy Kamikatsu nevű Japán kisvárosban azon vannak, hogy minden keletkező hulladékot hasznosítanak. A titok nyitja a szigorú és következetes válogatás. Míg itthon a legtöbben a papír-műanyag-üveg hármasra gondolunk, mikor szelektív hulladékgyűjtésről van szó, addig Kamikatsuban egy átlag polgár 34 (!) kategóriát futtat át fejében, mielőtt a szemetesbe dobna valamit. Ha fontos számunkra a környezetvédelem, nem kell Japánig utaznunk. Szerencsére itthon is lehetőség van a legtöbb háztartási hulladék újrahasznosítására és a veszélyes hulladékok megfelelő megsemmisítésére.

Hello! Így kíméld a környezetet

Kinőtt ruha, megunt játék, alig használt sporteszköz. Ami számunkra már nem érték, másnak még jó lehet. Ne dobjuk a szemétbe, tegyük pénzzé, segítsünk ezzel másokon és a környezeten is! Erre valók az apróhirdetési oldalak. Az így érékesített tárgyakat nem kell újra legyártani, így tehermentesítjük a környezetet. A Jófogáson például nap mint nap tárgyak ezrei menekülnek meg a kidobástól. Az oldal felhasználói egyébként 2017-ben annyi széndioxidot takarítottak meg, mintha 45 napig semmi forgalom nem lenne Budapesten.

Ha új laptopot vagy hajszárítót vettünk, a dobozon, vagy a terméken minden bizonnyal szerepel egy kis ikon, rajta egy áthúzott szemetessel. Ez jelzi, hogy tilos a háztartási hulladék közé dobni. Ennek ellenére, mikor pár év elteltével elromlanak, a legegyszerűbb megoldásnak az tűnik, ha a kukában landolnak ezek a tárgyak is. Ugyanígy vagyunk a fél pár zoknival, a kiégett égővel, vagy a lejárt szavatosságú gyógyszerrel.

Bele se gondolunk, de egy számítógépben, vagy mobilban olyan mérgező anyagok vannak, mint például az idegméregnek számító ólom, az izomsorvadást, szív- és májkárosodást okozó berillium, a gyulladást okozó higany, vagy éppen a rákkeltő kadmium és dioxin. Ha a gép széttörik a szemétben, vagy esővíz, hőhatás éri, a veszélyes anyagok a környezetbe jutnak. A vegyi anyagok, festékek, gyógyszerek, vagy más veszélyes hulladékok a vízbe és a talajba kerülnek, ha nem megfelelően semmisítik meg őket.

Ha több dologtól válnánk meg egyszerre, a legegyszerűbb, ha felkeresünk egy hulladékudvart, ahol a háztartásokban keletkezett újrahasznosítható és egyéb speciális hulladékot összegyűjtik. A szolgáltatás ingyenes, a leadható hulladékok listája pedig szinte végtelen. A régi CD-től az elromlott hűtőn vagy számítógépen át szinte mindennek lesz helye.

Hello! Mit, hová?

  • Fél pár, vagy lyukas zokni – A Zokni Csereprogram keretén belül ingyen beküldhetjük zoknijainkat, amiket újrahasznosítanak. Gondoltad volna, hogy a lyukas zoknikból szigetelőanyag lesz?
  • Ez mind műanyag – minden, ami a sárgába mehet - A PP, HDPE, PE, PET jelzéssel ellátott műanyag nyugodtan mehet a sárga gyűjtőbe, de figyeljünk arra, hogy a háztartási flakonokat és dobozokat alaposan öblítsük ki, mielőtt a kukába dobnánk. Minden más műanyag esetében a hulladékudvar lehet a megoldás.
  • Gondoljuk át, mielőtt a vegyes kukába dobnánk valamit, lehet-e még új élete, eladható, vagy újrahasznosítható-e? Ha káros, vagy vegyi hulladék, szánjuk rá egy kis időt és dobjuk vagy vigyük a megfelelő helyre. Meghálálja majd a környezetük és a felnövekvő generáció is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

környezetvédelem

hellovidék

ökolábnyom