Lyukas zoknit, mobilt a kukába? Neeee!

HelloVidék   
  Megosztom
Lyukas zoknit, mobilt a kukába? Neeee!

A szemét problémája az egyik legnagyobb kihívás a következő évtizedekben az emberiség számára. A Világbank jelentése szerint tíz éven belül a jelenleginél közel másfél milliárddal több ember fog városban élni, ezzel párhuzamosan pedig 1,5 kilogrammra nő az egy emberhez köthető szemét átlagos mennyisége naponta. Ez a jelenleginek a duplája. Ha nem szeretnénk belefulladni saját szemetünkbe, változtatnunk kell hulladékkezelési szokásainkon.

Egy Kamikatsu nevű Japán kisvárosban azon vannak, hogy minden keletkező hulladékot hasznosítanak. A titok nyitja a szigorú és következetes válogatás. Míg itthon a legtöbben a papír-műanyag-üveg hármasra gondolunk, mikor szelektív hulladékgyűjtésről van szó, addig Kamikatsuban egy átlag polgár 34 (!) kategóriát futtat át fejében, mielőtt a szemetesbe dobna valamit. Ha fontos számunkra a környezetvédelem, nem kell Japánig utaznunk. Szerencsére itthon is lehetőség van a legtöbb háztartási hulladék újrahasznosítására és a veszélyes hulladékok megfelelő megsemmisítésére.

Hello! Így kíméld a környezetet

Kinőtt ruha, megunt játék, alig használt sporteszköz. Ami számunkra már nem érték, másnak még jó lehet. Ne dobjuk a szemétbe, tegyük pénzzé, segítsünk ezzel másokon és a környezeten is! Erre valók az apróhirdetési oldalak. Az így érékesített tárgyakat nem kell újra legyártani, így tehermentesítjük a környezetet. A Jófogáson például nap mint nap tárgyak ezrei menekülnek meg a kidobástól. Az oldal felhasználói egyébként 2017-ben annyi széndioxidot takarítottak meg, mintha 45 napig semmi forgalom nem lenne Budapesten.

Ha új laptopot vagy hajszárítót vettünk, a dobozon, vagy a terméken minden bizonnyal szerepel egy kis ikon, rajta egy áthúzott szemetessel. Ez jelzi, hogy tilos a háztartási hulladék közé dobni. Ennek ellenére, mikor pár év elteltével elromlanak, a legegyszerűbb megoldásnak az tűnik, ha a kukában landolnak ezek a tárgyak is. Ugyanígy vagyunk a fél pár zoknival, a kiégett égővel, vagy a lejárt szavatosságú gyógyszerrel.

Bele se gondolunk, de egy számítógépben, vagy mobilban olyan mérgező anyagok vannak, mint például az idegméregnek számító ólom, az izomsorvadást, szív- és májkárosodást okozó berillium, a gyulladást okozó higany, vagy éppen a rákkeltő kadmium és dioxin. Ha a gép széttörik a szemétben, vagy esővíz, hőhatás éri, a veszélyes anyagok a környezetbe jutnak. A vegyi anyagok, festékek, gyógyszerek, vagy más veszélyes hulladékok a vízbe és a talajba kerülnek, ha nem megfelelően semmisítik meg őket.

Ha több dologtól válnánk meg egyszerre, a legegyszerűbb, ha felkeresünk egy hulladékudvart, ahol a háztartásokban keletkezett újrahasznosítható és egyéb speciális hulladékot összegyűjtik. A szolgáltatás ingyenes, a leadható hulladékok listája pedig szinte végtelen. A régi CD-től az elromlott hűtőn vagy számítógépen át szinte mindennek lesz helye.

Hello! Mit, hová?

  • Fél pár, vagy lyukas zokni – A Zokni Csereprogram keretén belül ingyen beküldhetjük zoknijainkat, amiket újrahasznosítanak. Gondoltad volna, hogy a lyukas zoknikból szigetelőanyag lesz?
  • Ez mind műanyag – minden, ami a sárgába mehet - A PP, HDPE, PE, PET jelzéssel ellátott műanyag nyugodtan mehet a sárga gyűjtőbe, de figyeljünk arra, hogy a háztartási flakonokat és dobozokat alaposan öblítsük ki, mielőtt a kukába dobnánk. Minden más műanyag esetében a hulladékudvar lehet a megoldás.
  • Gondoljuk át, mielőtt a vegyes kukába dobnánk valamit, lehet-e még új élete, eladható, vagy újrahasznosítható-e? Ha káros, vagy vegyi hulladék, szánjuk rá egy kis időt és dobjuk vagy vigyük a megfelelő helyre. Meghálálja majd a környezetük és a felnövekvő generáció is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

környezetvédelem

hellovidék

ökolábnyom