Kiadták a figyelmeztetést: a cukorbetegek fele nem jut majd inzulinhoz

MTI   
  Megosztom
Kiadták a figyelmeztetést: a cukorbetegek fele nem jut majd inzulinhoz

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány a Lancet Diabetes & Endocrinology amerikai szaklap tanulmánya szerint.

A diabétesz a világ felnőtt lakosságának 9 százalékát sújtja, 1980-ban az arány 5 százalék volt. A kór egyebek mellett vaksághoz, vesebetegséghez, végtag-amputációhoz vezethet.

A betegek túlnyomó többségének 2-es típusú diabétesze van, amely az elhízással és a mozgáshiánnyal hozható kapcsolatba. Az esetek száma rohamosan nő, ahogy a fejlődő országokban terjed a nyugati típusú életmód.

A kutatók szerint több mint 20 százalékkal fog nőni az igény a 2-es típusú diabétesz gyógyítására szolgáló inzulinra a következő 12 évben, ám a 2030-ra jósolt 79 millió cukorbeteg nagyjából fele nem fog hozzájutni.

Annak ellenére, hogy az ENSZ elkötelezett a nem fertőző betegségek gyógyítására és a diabétesz-gyógyszerek biztosítására mindenki számára, a világ több részén kevés az inzulin és a betegek nehezen jutnak hozzá

- mondta a kutatást vezető Sanjay Basu, a Stanford Egyetemen tudósa. A szakember becslése szerint meghétszereződik az igény az inzulinra, ami a páciensek vércukorszintjét szabályozza, a legnagyobb hiány Afrikában lesz.

A szaklap a Nemzetközi Diabétesz Szövetség becsléseit vették alapul a cukorbetegség jövőbeli terjedéséről.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

diabétesz

kór

betegség

egészség

életmód

inzulin