Egyre csökken a véradók száma: vérhiány lehet a vége

HelloVidék   
  Megosztom
Egyre csökken a véradók száma: vérhiány lehet a vége

Csökken a véradási kedv, a közelmúltban volt olyan egymást követő év, amikor 15 ezerrel kevesebb donort regisztráltak, mint egy évvel korábban. Az országos vérellátónál különböző kampányokkal próbálják véradásra biztatni az embereket. Novemberben például az első véradók között ajándékokat sorsolnak - írja az atv.hu.

Ha naponta 1600-1800 ember adna vért, akkor lenne zavartalan a vérellátás az országban. Bár hazánkban még soha sem volt kritikus vérhiány, az utóbbi évek statisztikái szerint egyre csökken a véradási kedv.

2014-től észleltünk egy fokozatos csökkenést. Ez valamelyik évben kisebb volt, valamelyik évben nagyobb, aztán a tavalyi évben is volt egy elég jelentős csökkenés

– mondta az ATV-nek Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese.

A csökkenő véradási kedv miatt indított országos véradókampányt a vérellátó novemberben. A kampány keretében az Országos Vérellátó Szolgálat az első véradókat próbálja megszólítani, akik között wellness-csomagokat sorolnak majd ki. Bárki adhat vért 18 és 65 év között, aki egészséges és legalább 50 kg.

A Magyar Vöröskereszt szakmai vezetője, Major János kiemelte, hogy a szervezet éves szinten több mint 13 ezer véradó eseményt szervez, tehát minden nap van lehetőség szerte az országban véradásra jelentkezni. A véradás önkéntességre épül, de mindenki kap jelképesen csokoládét, ásványvizet és egy 500 forinos Erzsébet-utalványt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

véradás

segítség

országos vérellátó

véradó

donor