Egyre csökken a véradók száma: vérhiány lehet a vége

HelloVidék   
  Megosztom
Egyre csökken a véradók száma: vérhiány lehet a vége

Csökken a véradási kedv, a közelmúltban volt olyan egymást követő év, amikor 15 ezerrel kevesebb donort regisztráltak, mint egy évvel korábban. Az országos vérellátónál különböző kampányokkal próbálják véradásra biztatni az embereket. Novemberben például az első véradók között ajándékokat sorsolnak - írja az atv.hu.

Ha naponta 1600-1800 ember adna vért, akkor lenne zavartalan a vérellátás az országban. Bár hazánkban még soha sem volt kritikus vérhiány, az utóbbi évek statisztikái szerint egyre csökken a véradási kedv.

2014-től észleltünk egy fokozatos csökkenést. Ez valamelyik évben kisebb volt, valamelyik évben nagyobb, aztán a tavalyi évben is volt egy elég jelentős csökkenés

– mondta az ATV-nek Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese.

A csökkenő véradási kedv miatt indított országos véradókampányt a vérellátó novemberben. A kampány keretében az Országos Vérellátó Szolgálat az első véradókat próbálja megszólítani, akik között wellness-csomagokat sorolnak majd ki. Bárki adhat vért 18 és 65 év között, aki egészséges és legalább 50 kg.

A Magyar Vöröskereszt szakmai vezetője, Major János kiemelte, hogy a szervezet éves szinten több mint 13 ezer véradó eseményt szervez, tehát minden nap van lehetőség szerte az országban véradásra jelentkezni. A véradás önkéntességre épül, de mindenki kap jelképesen csokoládét, ásványvizet és egy 500 forinos Erzsébet-utalványt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

véradás

segítség

országos vérellátó

véradó

donor