10 év múlva megtudjuk, milyen idő volt 3 millió évvel ezelőtt

Index   
  Megosztom
10 év múlva megtudjuk, milyen idő volt 3 millió évvel ezelőtt

A földi klíma 2030-ra a 3 millió évvel ezelőtti időjárási viszonyokhoz fog hasonlítani – írja az Index.

Ha a szén-dioxid-kibocsátás a mostani szinten marad, akkor 2150-re a Földön olyan időjárási viszonyok fognak uralkodni, mint az első emlősök kifejlődésének idején 50 millió éve - állítja egy tanulmány, amely az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) jelent meg.

Az 5 millió évvel ezelőtt kezdődött és 2,5 millió évvel ezelőtt véget ért pliocén közepén, vagyis körülbelül 3 millió éve száraz és meleg éghajlat volt uralkodó.

  • Észak- és Dél-Amerika ekkor még nem rendelkezett szárazföldi összeköttetéssel.
  • Grönlandot nem fedte jégtakaró.
  • A tengerszint a mainál 18 méterrel magasabb volt.
  • Az átlaghőmérséklet 1,8-3,6 Celsius fokkal magasabb volt a mostaninál.

Mivel a jégsapkáknak hosszú idő kell, hogy felolvadjanak, Grönland még nem válik zölddé a következő évszázadban, s az óceánok szintje sem fog megemelkedni 18 méterrel ez idő alatt.

A gyors felmelegedés azonban több olyan fajt készületlenül fog érni, amelyek millió évekig tartó folyamat eredményeként fejlődtek jelenlegi formájukba. Számos faj el fog tűnni - mondta Jack Williams, a wisconsini egyetem klimatológusa.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

éghajlatváltozás

időjárás

kutatás