10 év múlva megtudjuk, milyen idő volt 3 millió évvel ezelőtt

Index   
  Megosztom
10 év múlva megtudjuk, milyen idő volt 3 millió évvel ezelőtt

A földi klíma 2030-ra a 3 millió évvel ezelőtti időjárási viszonyokhoz fog hasonlítani – írja az Index.

Ha a szén-dioxid-kibocsátás a mostani szinten marad, akkor 2150-re a Földön olyan időjárási viszonyok fognak uralkodni, mint az első emlősök kifejlődésének idején 50 millió éve - állítja egy tanulmány, amely az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) jelent meg.

Az 5 millió évvel ezelőtt kezdődött és 2,5 millió évvel ezelőtt véget ért pliocén közepén, vagyis körülbelül 3 millió éve száraz és meleg éghajlat volt uralkodó.

  • Észak- és Dél-Amerika ekkor még nem rendelkezett szárazföldi összeköttetéssel.
  • Grönlandot nem fedte jégtakaró.
  • A tengerszint a mainál 18 méterrel magasabb volt.
  • Az átlaghőmérséklet 1,8-3,6 Celsius fokkal magasabb volt a mostaninál.

Mivel a jégsapkáknak hosszú idő kell, hogy felolvadjanak, Grönland még nem válik zölddé a következő évszázadban, s az óceánok szintje sem fog megemelkedni 18 méterrel ez idő alatt.

A gyors felmelegedés azonban több olyan fajt készületlenül fog érni, amelyek millió évekig tartó folyamat eredményeként fejlődtek jelenlegi formájukba. Számos faj el fog tűnni - mondta Jack Williams, a wisconsini egyetem klimatológusa.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

éghajlatváltozás

időjárás

kutatás