10 év múlva megtudjuk, milyen idő volt 3 millió évvel ezelőtt

Index   
  Megosztom
10 év múlva megtudjuk, milyen idő volt 3 millió évvel ezelőtt

A földi klíma 2030-ra a 3 millió évvel ezelőtti időjárási viszonyokhoz fog hasonlítani – írja az Index.

Ha a szén-dioxid-kibocsátás a mostani szinten marad, akkor 2150-re a Földön olyan időjárási viszonyok fognak uralkodni, mint az első emlősök kifejlődésének idején 50 millió éve - állítja egy tanulmány, amely az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) jelent meg.

Az 5 millió évvel ezelőtt kezdődött és 2,5 millió évvel ezelőtt véget ért pliocén közepén, vagyis körülbelül 3 millió éve száraz és meleg éghajlat volt uralkodó.

  • Észak- és Dél-Amerika ekkor még nem rendelkezett szárazföldi összeköttetéssel.
  • Grönlandot nem fedte jégtakaró.
  • A tengerszint a mainál 18 méterrel magasabb volt.
  • Az átlaghőmérséklet 1,8-3,6 Celsius fokkal magasabb volt a mostaninál.

Mivel a jégsapkáknak hosszú idő kell, hogy felolvadjanak, Grönland még nem válik zölddé a következő évszázadban, s az óceánok szintje sem fog megemelkedni 18 méterrel ez idő alatt.

A gyors felmelegedés azonban több olyan fajt készületlenül fog érni, amelyek millió évekig tartó folyamat eredményeként fejlődtek jelenlegi formájukba. Számos faj el fog tűnni - mondta Jack Williams, a wisconsini egyetem klimatológusa.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

éghajlatváltozás

időjárás

kutatás