10 év múlva megtudjuk, milyen idő volt 3 millió évvel ezelőtt

Index   
  Megosztom
10 év múlva megtudjuk, milyen idő volt 3 millió évvel ezelőtt

A földi klíma 2030-ra a 3 millió évvel ezelőtti időjárási viszonyokhoz fog hasonlítani – írja az Index.

Ha a szén-dioxid-kibocsátás a mostani szinten marad, akkor 2150-re a Földön olyan időjárási viszonyok fognak uralkodni, mint az első emlősök kifejlődésének idején 50 millió éve - állítja egy tanulmány, amely az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) jelent meg.

Az 5 millió évvel ezelőtt kezdődött és 2,5 millió évvel ezelőtt véget ért pliocén közepén, vagyis körülbelül 3 millió éve száraz és meleg éghajlat volt uralkodó.

  • Észak- és Dél-Amerika ekkor még nem rendelkezett szárazföldi összeköttetéssel.
  • Grönlandot nem fedte jégtakaró.
  • A tengerszint a mainál 18 méterrel magasabb volt.
  • Az átlaghőmérséklet 1,8-3,6 Celsius fokkal magasabb volt a mostaninál.

Mivel a jégsapkáknak hosszú idő kell, hogy felolvadjanak, Grönland még nem válik zölddé a következő évszázadban, s az óceánok szintje sem fog megemelkedni 18 méterrel ez idő alatt.

A gyors felmelegedés azonban több olyan fajt készületlenül fog érni, amelyek millió évekig tartó folyamat eredményeként fejlődtek jelenlegi formájukba. Számos faj el fog tűnni - mondta Jack Williams, a wisconsini egyetem klimatológusa.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

éghajlatváltozás

időjárás

kutatás