Megállították a sivatagosodást: megmenekülhet a vízi világ Somogyban

MTI   
  Megosztom
Megállították a sivatagosodást: megmenekülhet a vízi világ Somogyban

Befejeződött az a természetvédelmi projekt, amelyet az egyre szárazabb belső-somogyi vízi világ biológiai sokszínűségének megőrzése érdekében indított a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága.

A nemzeti park közleménye szerint a múlt századi vízszabályozások miatt a belső-somogyi területeken a talajvízszint csökkent, melynek következtében a vizes élőhelyek természeti állapota romlott, a lápos területek kiszáradtak és a patakokat kísérő erdőállományok környezeti feltételei is jelentősen romlottak.

"A szárazodó belső-somogyi vízi világ biológiai sokszínűségének megőrzése a vízháztartás javításával" elnevezésű projekt célja ezeknek a negatív folyamatoknak a megállítása, visszafordítása volt.

E célok érdekében munkálatokat végeztek a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetben és környezetében, a Gyótai-tórendszeren, valamint a Csombárdi-réten található tónál, ahol három víztér kialakításával kétéltűek és veszélyeztetett halfajok (széles kárász, compó, csíkfajok) számára létesültek új szaporodó helyek. A helyi védettségű Újvárfalvi-réten pedig új műtárgyakat építettek a talajvízszint emelése és ezáltal a vízhez kötődő élőlény-közösségek megőrzése érdekében.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, csaknem 187 millió forintos támogatással - olvasható a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának tájékoztatásában.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

természetvédelem

somogy

somogy megye

duna-dráva nemzeti park

vízszabályozás

környezetvédelem