Ez a 6 élelmiszernövény mérgező: sokan nem is sejtik, pedig minden nap esszük

HelloVidék   
  Megosztom
Ez a 6 élelmiszernövény mérgező: sokan nem is sejtik, pedig minden nap esszük

Rengeteg zöldség és gyümölcs van, amit szívesen fogyasztunk, miközben nem is sejtjük, hogy nagy dózisban vagy nem megfelelően elkészítve veszélyesek is lehetnek az egészségünkre.

A Modern Farmer összeszedett néhány növényt, amikről a legvadabb álmunkban sem gondoltuk volna, hogy árthatnak nekünk.

1. Paradicsom

Maga a paradicsom termése nem mérgező, de a gyümölcsön kívül gyakorlatilag minden ártalmas: a növény szára, levelei, gyökere, sőt még az éretlen gyümölcsök is bőven tartalmaznak alkaloidot, ami enyhén mérgező az emberi szervezetre. Bár nem halálos, fogyasztása emésztési zavarokat okozhat.

2. Alma, cseresznye és barack

A felsorolt gyümölcsök magja nem ehető. Amúgy is kemény, keserű és élvezhetetlen, ami nem véletlen: a magok azért ilyen borzasztó ízűek, hogy az embereknek és az állatoknak eszükbe se jusson elfogyasztani ezeket a káros részeket. A keserű aroma az amigdalin nevű összetevőnek köszönhető, ami cianiddá alakul az emésztőrendszerben lévő savakkal érintkezve. Az almához képest a cseresznyében, a kajszibarackban, az őszibarackban és a nektarinban sokkal nagyobb mennyiségű amigdalin található meg, de ezeknek a gyümölcsöknek a magja is nagyon kemény, így ha véletlenül lenyelnénk egyet, nem kell kétségbeesni. A mag kemény burkát nem tudja ennyi idő alatt lebontani a gyomorsav, ezért az egyszerűen kiürül a szervezetből.

3. Vörös bab

Sok hüvelyes okozhat enyhe gyomor- és bélrendszeri károsodást, feltéve, ha nincsenek megfelelően elkészítve. A vörös bab például nagy mennyiségű fitohemagglutinint tartalmaz, ami egy növényi eredetű kémiai vegyület. Ha nincs rendesen megfőzve, akkor már néhány darab elfogyasztása is súlyos hasmenést és hányást okozhat.

4. Rebarbara

Ez a divatos, furcsa növény – annak ellenére, hogy főként édes ízekkel kombinálják – egy nagyon savanyú zöldség, ami leginkább egy zellerszárra hasonlít. Vigyázni kell azonban a mennyiséggel, mert ha túltoljuk a rebarbarát, rendkívül mérgező tud lenni. A rebarbara levele oxálsavat tartalmaz, ami kisebb mennyiségben veseelégtelenséghez vezethet, de 11 kilogrammnyi rebarbarában található 25 gramm oxálsav pedig már egy emberi életet követelő méregnek felel meg.

5. Spárga

A spárga fiatal szárai továbbra is biztonságosan ehetőek, ellentétben a vörös bogyós gyümölcseivel, amik erősen mérgezőek. Már egy maroknyi termés is hányást és hasmenést okoz.

6. Kesudió

A kesudió valójában nem is dió, hanem egy olyan mag, ami furcsán csüng a kesufa gyümölcsén. Bár a kesu gyümölcse is ehető, a trópusokon kívül ritkán találkozhatunk vele. Felénk inkább a gyümölcsről lelógó kesudió terjedt el, annak is a pörkölt változata. A mandulával és a földimogyoróval ellentétben a kesudiót soha sem árulják a héjában, mivel a héja anarcadic savat tartalmaz, ami erősen mérgező.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

zöldség

gyümölcs

növény

mérgező

toxikus anyagok