Ez a 6 élelmiszernövény mérgező: sokan nem is sejtik, pedig minden nap esszük
![Ez a 6 élelmiszernövény mérgező: sokan nem is sejtik, pedig minden nap esszük Ez a 6 élelmiszernövény mérgező: sokan nem is sejtik, pedig minden nap esszük](https://cdn.hellovidek.hu/images/site/articles/lead/2019/01/1547025128-efkmVXKh3_md.jpg)
Rengeteg zöldség és gyümölcs van, amit szívesen fogyasztunk, miközben nem is sejtjük, hogy nagy dózisban vagy nem megfelelően elkészítve veszélyesek is lehetnek az egészségünkre.
A Modern Farmer összeszedett néhány növényt, amikről a legvadabb álmunkban sem gondoltuk volna, hogy árthatnak nekünk.
1. Paradicsom
Maga a paradicsom termése nem mérgező, de a gyümölcsön kívül gyakorlatilag minden ártalmas: a növény szára, levelei, gyökere, sőt még az éretlen gyümölcsök is bőven tartalmaznak alkaloidot, ami enyhén mérgező az emberi szervezetre. Bár nem halálos, fogyasztása emésztési zavarokat okozhat.
![](/images/site/articles/inline/2019/01/1546870654-raIt7Ueq3_md.jpg)
2. Alma, cseresznye és barack
A felsorolt gyümölcsök magja nem ehető. Amúgy is kemény, keserű és élvezhetetlen, ami nem véletlen: a magok azért ilyen borzasztó ízűek, hogy az embereknek és az állatoknak eszükbe se jusson elfogyasztani ezeket a káros részeket. A keserű aroma az amigdalin nevű összetevőnek köszönhető, ami cianiddá alakul az emésztőrendszerben lévő savakkal érintkezve. Az almához képest a cseresznyében, a kajszibarackban, az őszibarackban és a nektarinban sokkal nagyobb mennyiségű amigdalin található meg, de ezeknek a gyümölcsöknek a magja is nagyon kemény, így ha véletlenül lenyelnénk egyet, nem kell kétségbeesni. A mag kemény burkát nem tudja ennyi idő alatt lebontani a gyomorsav, ezért az egyszerűen kiürül a szervezetből.
![](/images/site/articles/inline/2019/01/1546870615-wkisEPoSR_md.jpg)
3. Vörös bab
Sok hüvelyes okozhat enyhe gyomor- és bélrendszeri károsodást, feltéve, ha nincsenek megfelelően elkészítve. A vörös bab például nagy mennyiségű fitohemagglutinint tartalmaz, ami egy növényi eredetű kémiai vegyület. Ha nincs rendesen megfőzve, akkor már néhány darab elfogyasztása is súlyos hasmenést és hányást okozhat.
![](/images/site/articles/inline/2019/01/1546870559-dygej8zuH_md.jpg)
4. Rebarbara
Ez a divatos, furcsa növény – annak ellenére, hogy főként édes ízekkel kombinálják – egy nagyon savanyú zöldség, ami leginkább egy zellerszárra hasonlít. Vigyázni kell azonban a mennyiséggel, mert ha túltoljuk a rebarbarát, rendkívül mérgező tud lenni. A rebarbara levele oxálsavat tartalmaz, ami kisebb mennyiségben veseelégtelenséghez vezethet, de 11 kilogrammnyi rebarbarában található 25 gramm oxálsav pedig már egy emberi életet követelő méregnek felel meg.
![](/images/site/articles/inline/2019/01/1546870493-eiL2Iaon6_md.jpg)
5. Spárga
A spárga fiatal szárai továbbra is biztonságosan ehetőek, ellentétben a vörös bogyós gyümölcseivel, amik erősen mérgezőek. Már egy maroknyi termés is hányást és hasmenést okoz.
![](/images/site/articles/inline/2019/01/1546870447-8y2MCEHpP_md.jpg)
6. Kesudió
A kesudió valójában nem is dió, hanem egy olyan mag, ami furcsán csüng a kesufa gyümölcsén. Bár a kesu gyümölcse is ehető, a trópusokon kívül ritkán találkozhatunk vele. Felénk inkább a gyümölcsről lelógó kesudió terjedt el, annak is a pörkölt változata. A mandulával és a földimogyoróval ellentétben a kesudiót soha sem árulják a héjában, mivel a héja anarcadic savat tartalmaz, ami erősen mérgező.
![](/images/site/articles/inline/2019/01/1546870409-Q16i04QFl_md.jpg)
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)