Veszélyes a levegő Miskolcon: szmogriadót rendeltek el

MTI   
  Megosztom
Veszélyes a levegő Miskolcon: szmogriadót rendeltek el

Miskolcon fokozatosan romlik a levegő minősége, ezért Kriza Ákos polgármester kedd reggel elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát - tájékoztatott a polgármesteri hivatal sajtóosztálya.

A közlemény szerint az automata mérőállomásokon a szálló por (PM10) koncentrációja jelentősen, 8-22 százalékkal túllépte a riasztási küszöbértéket, ezért döntött így a polgármester. A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható, jelenleg is sűrű a köd a város fölött.

Kriza Ákos továbbra is arra kéri a miskolciakat, hogy vegyenek részt a szmoghelyzet mérséklésében, ne használják személyautójukat, főleg a dízelüzeműeket, utazzanak autóbusszal, villamossal, ha lehetséges, mérsékeljék a szén-, és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát. Tilos az avar és kerti hulladék égetése, valamint bármilyen nyílt téri tűz gyújtása.

Ennek betartatására és fokozott ellenőrzésére felhívtam a miskolci önkormányzati rendészet figyelmét

- fogalmazott a polgármester.

A szálló por egészségügyi hatásairól szólva a közlemény kitér arra, hogy a porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba.

A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonsága és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

A porrészecskék toxikus anyagokat (például fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat tartalmazhatnak, és elősegítik bejutásukat a szervezetbe. Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a gyerekek. A levegő szennyezettsége rendkívül magas, ezért kerüljék a szabadban való sportolást, hosszabb tartózkodást - javasolja a közlemény.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szállópor

légszennyezés

szmog

szmogriadó