Kiderült, miért térnek haza hetekkel korábban a költözőmadarak

MTI   
  Megosztom
Kiderült, miért térnek haza hetekkel korábban a költözőmadarak

A klímaváltozás miatt hamarabb térnek vissza Európába és Kanadába a költözőmadarak egy finn tanulmány szerint.

A Helsinki Egyetem kutatói szerint a költözőmadarak átlagosan egy héttel korábban térnek vissza, mint fél évszázaddal ezelőtt. A növekvő hőmérséklettel együtt a vándorlási időtartam is megnövekedett.

Az átlagolt vándorlási adatok változásai szerint a madarak tavaszi költözésüket az 1950-es évek óta átlagosan egy héttel hozták előbbre

- közölte Aleksi Lehikoinen, a Finn Természettudományi Múzeum munkatársa, az eredményeket bemutató tanulmány vezető szerzője. Kollégája, Andreas Lindén, a finn Novia Alkalmazott Tudományok Egyeteme kutatója hozzátette: ez a helyileg uralkodó hőmérsékletekkel van összefüggésben. Minél korábban kezdődik ugyanis a tavasz, annál hamarabb kezdődik a vándorlás. Mivel Európában a tavaszi hőmérsékletek erősebben emelkedtek, mint Kanadában, ezért ide hamarabb érkeznek meg a madarak.

A tudósok az Ecological Indicators című szaklapban bemutatott tanulmányuk elkészítéséhez 21 észak-európai és kanadai madármegfigyelő állomásnak mintegy 195 fajhoz hosszú távon gyűjtött adatait elemezték.

Azoknál az állatoknál, amelyek nem túl távol, Európán vagy Észak-Amerikán belül telelnek, évtizedenként 1,5-2 nap az eltolódás mértéke, míg a távolról érkezők esetében, melyek a telet jóval délebbre töltik, évtizedenként átlagosan 0,6-1,2 nap az eltolódás. Egyes fajoknál az elemzés szerint különösen nagyok a változások. Az énekeshattyúk (Cygnus cygnus) például két héttel korábban érkeznek Finnországba, mint az 1980-as években.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

globális felmelegedés

klímaváltozás

időjárás

költözőmadár

gólya

fecske