Komoly következményekkel járhat az illegális agancsgyűjtés

HelloVidék   
  Megosztom
Komoly következményekkel járhat az illegális agancsgyűjtés

Sokak számára vonzó az a kilónkénti átlagos hatezer forintos vételár, melyet a szarvasok elhullott fejdíszéért fizetnek, azonban súlyos következménye is lehet a törvénytelen gyűjtésnek - írja a nool.hu.

Az elhullatott agancsok a területen gazdálkodó vadászatra jogosult szervezet tulajdonát képezik, gyűjtésük csak írásos hozzájárulással nem ütközik törvénybe. Egyéb esetben a büntető törvénykönyv szerint lopásnak minősül, és akár több százezer forintos vadvédelmi bírság is kiszabható érte.

A gím- és dámszarvasok agancsváltása minden évben februárban kezdődik: a gímszarvas általában február végén kezdi elhullatni a fejdíszét, és ez a folyamat egész márciusban zajlik. kezdődik, majd márciusban egész hónapban tart. A dámszarvasoknál később kezdődik ez az időszak, március végére és április hónapra tehető.

A rendszeres, illetve csoportosan történő gyűjtés a vad zavarásával jár. A téli időszakban amúgy is gyengébb kondícióban lévő állatokat ilyenkor nagyobb stressz éri, ami akár elhulláshoz is vezethet. Igaz, hogy a vadütközések nem kimondottan erre az időszakra jellemzőek, mégis előfordulhat, hogy az ekkor még csapatban lévő bikák az emberi zavarás hatására a műút felé szaladnak és balesetet okoznak

- mondta el Cseri Tibor, a Hollókő Vadásztársaság vadászmestere a lapnak.

Egyre nagyobb problémát jelent a vadgazdálkodóknak az illegális agancsgyűjtő tevékenység: Zalában és Somogyban a darabonként akár 5–6 kilogrammos darabok sem ritkák, így eltulajdonításuk komoly veszteségeket jelenthet a vadászoknak. Ezeknek az értéke ugyanis több tízezer forint is lehet.

A vadgazdálkodók többféle módon próbálnak védekezni az erdőt járó illegális gyűjtők ellen. A vadászmester elmondta, hogy ez ellen az adott terület fokozottabb figyelésével, illetve engedélyek kiadásával igyekeznek megakadályozni az illegális agancsozást. Az ellenőrzéseket gyakran a hatóságok segítik. Azt, hogy valaki bűncselekményt vagy szabálysértést követ el, mindig az eltulajdonított agancs értéke határozza meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szarvas

agancs

vadász

vadászat

vadvédelem