Kutatók szerint ez a diéta megmenthet téged és a világot is

HelloVidék   
  Megosztom
Kutatók szerint ez a diéta megmenthet téged és a világot is

Kutatók szerint elég lenne egy étrendváltás ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjunk a népességnövekedés okozta környezeti hatásokhoz. Ráadásul most kidolgoztak egy új diétát, amit betartva, már rövid időn belül, látványos eredményeket érhetne el az emberiség.

Az ENSZ jelentése szerint a világ népessége 2050-re várhatóan eléri a közel 10 milliárdot, emiatt a világ vezetői kétségbeesetten keresik a választ arra: hogyan lehet majd élelemmel kiszolgálni az egyre növekvő népességet?

A Planetary Health étrendet megalkotó tudósok szerint, ha az emberek a világ minden táján átállnának az általuk tervezett, új típusú táplálkozásra, szemmel látható változásokat tapasztalhatnánk, már nagyon rövid időn belül.

  • Kevesebb lenne az elhízással küzdő emberek száma.
  • Megelőzhetnénk több millió idő előtti elhalálozást.
  • Csökkenne az üvegházhatású gázok kibocsátása.
  • Segítenénk a földterületek, vízkészletek megóvását is.

Az, hogy mit eszünk és az, hogy hogyan állítjuk elő az élelmiszereket, nagy hatással van a egész bolygó egészségére. A kutatók szerint az olyan krónikus betegségek, mint az elhízás, a cukorbetegség, az alultápláltság vagy a rák több fajtája, a rossz táplálkozás miatt is kialakulhatnak. De mindezek megelőzhetők lennének egy egységes és fenntartható étrend segítségével.

Ha minden ember átváltana a Planetary Health diétára, az drasztikus váltást jelentene az eddigi étkezési szokásainkat tekintve. Ráadásul, ha globálisan követnénk ezt a mintát, akkor párhuzamosan kellene fejleszteni az élelmiszertermelést és csökkenteni az élelmiszerhulladék mennyiségét is.

A diéta szerint az, hogy mit kell megváltoztatnunk az étrendünkben, attól is függ, hogy a világ melyik részén élünk, mivel az, hogy miből, mennyit fogyasztunk az területenként változó. Ettől függetlenül van néhány alapvető szabály, amit mindenkinek be kellene tartania, ha még sokáig egészségesek akar maradni. A kutatók szerint abban van a kulcs, hogy a vörös húsok és a cukrok fogyasztását felére kell csökkenteni, de a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és magvak fogyasztását meg kell duplázni.

Rendkívül jó hatással lenne bolygónkra, ha a világon mindenki csatlakozna ehhez az étrendhez, viszont a szakértők úgy vélik, az élelmiszerhez való egyenlőtlen hozzáférés korlátozza az étrend globális szintű elterjedését.

(Via: BBC)

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyümölcs

zöldség

kutatás

étrend

diéta

életmód

egészség

megelőzés

túlnépesedés