Kutatók szerint ez a diéta megmenthet téged és a világot is

HelloVidék   
  Megosztom
Kutatók szerint ez a diéta megmenthet téged és a világot is

Kutatók szerint elég lenne egy étrendváltás ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjunk a népességnövekedés okozta környezeti hatásokhoz. Ráadásul most kidolgoztak egy új diétát, amit betartva, már rövid időn belül, látványos eredményeket érhetne el az emberiség.

Az ENSZ jelentése szerint a világ népessége 2050-re várhatóan eléri a közel 10 milliárdot, emiatt a világ vezetői kétségbeesetten keresik a választ arra: hogyan lehet majd élelemmel kiszolgálni az egyre növekvő népességet?

A Planetary Health étrendet megalkotó tudósok szerint, ha az emberek a világ minden táján átállnának az általuk tervezett, új típusú táplálkozásra, szemmel látható változásokat tapasztalhatnánk, már nagyon rövid időn belül.

  • Kevesebb lenne az elhízással küzdő emberek száma.
  • Megelőzhetnénk több millió idő előtti elhalálozást.
  • Csökkenne az üvegházhatású gázok kibocsátása.
  • Segítenénk a földterületek, vízkészletek megóvását is.

Az, hogy mit eszünk és az, hogy hogyan állítjuk elő az élelmiszereket, nagy hatással van a egész bolygó egészségére. A kutatók szerint az olyan krónikus betegségek, mint az elhízás, a cukorbetegség, az alultápláltság vagy a rák több fajtája, a rossz táplálkozás miatt is kialakulhatnak. De mindezek megelőzhetők lennének egy egységes és fenntartható étrend segítségével.

Ha minden ember átváltana a Planetary Health diétára, az drasztikus váltást jelentene az eddigi étkezési szokásainkat tekintve. Ráadásul, ha globálisan követnénk ezt a mintát, akkor párhuzamosan kellene fejleszteni az élelmiszertermelést és csökkenteni az élelmiszerhulladék mennyiségét is.

A diéta szerint az, hogy mit kell megváltoztatnunk az étrendünkben, attól is függ, hogy a világ melyik részén élünk, mivel az, hogy miből, mennyit fogyasztunk az területenként változó. Ettől függetlenül van néhány alapvető szabály, amit mindenkinek be kellene tartania, ha még sokáig egészségesek akar maradni. A kutatók szerint abban van a kulcs, hogy a vörös húsok és a cukrok fogyasztását felére kell csökkenteni, de a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és magvak fogyasztását meg kell duplázni.

Rendkívül jó hatással lenne bolygónkra, ha a világon mindenki csatlakozna ehhez az étrendhez, viszont a szakértők úgy vélik, az élelmiszerhez való egyenlőtlen hozzáférés korlátozza az étrend globális szintű elterjedését.

(Via: BBC)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyümölcs

zöldség

kutatás

étrend

diéta

életmód

egészség

megelőzés

túlnépesedés