Mutatjuk, mi mindenre jó a kókuszolaj: ez a 7 felhasználási mód mindent visz!

HelloVidék   
  Megosztom
Mutatjuk, mi mindenre jó a kókuszolaj: ez a 7 felhasználási mód mindent visz!

A kókuszolaj nagyon egészséges, és rendkívül sok mindenre jó. Alkalmazzák az egészségügyben, a kisállat gondozásban, a szépségápolásban, gyógykezeléseknél, vagy akár masszázsnál is. Legtöbben mégis a konyhában használják, mivel a legegészségesebb olajok között tartják számon.

A kókuszolaj közepes láncú zsírsavakból (MCT) épül fel, ami azt jelenti, hogy a glicerin egységekhez kapcsolódó zsírsavak szénhidrogénlánca közepes hosszúságú. Ennek a felépítésnek nagy előnye az állati eredetű (hosszú láncú zsírsavakból álló) zsírral szemben, hogy sokkal gyorsabban lebomlik a szervezetben, tehát a kókuszolajban lévő glicerin gyorsabban ég el. A kókuszolaj növeli az energiaszintet, jó koleszterinszintet eredményez, és kiegyensúlyozza a vércukor szintjét is. Mivel magas az égéspontja, akár magas hőmérsékleten is főzhetünk vele anélkül, hogy káros vegyületekre bomlana szét. A kókuszolaj sütésre is kitűnően alkalmas, bármilyen receptben említett olaj, vagy vaj helyettesíthető vele.

A One Green Planet cikke szerint a kókuszolaj sokkal több mindenre felhasználható, mint főzésre; vannak, akik a fürdőszobában és a hálószobában is tartanak egy üveggel, és megvan rá a jó okuk. A kókuszolajat az élet számtalan területén felhasználják, mint például az egészségügyben, a szépségápolásban, a kisállat gondozásban, gyógykezeléseknél, vagy akár masszázsnál. Nem véletlen, hogy a kókuszolaj ennyi mindenre jó, ugyanis többek között gyulladásgátló, antibakteriális, antimikrobiális és gombaölő tulajdonsága is van. Nagy előnye továbbá más készítményekkel szemben, hogy nem tartalmaz semmilyen mesterséges vegyületet. Mutatjuk mi az a hét mindennapi tevékenység, aminél a kókuszolaj megkönnyítheti az életedet.

1. Arc és test hidratálás

Ha száraz, repedezett a bőrünk, a kókuszolaj jó választás; arcra és testre is egyaránt használható. Nagyon jól hidratál, ráadásul a bőr összes rétegébe behatol, és mivel rendkívül jó a felszívódási képessége, használata után nem lesz olajos érzetű a bőrünk tőle. Növeli a kollagén képződést, így erősíti az alsó bőrszöveteket és segít megelőzni a ráncosodást.

Felhasználásakor egyszerűen kenjük magunkra a kókuszolajat, vagy keverjük össze illóolajokkal egy nyugtató, aromaterápiás élmény eléréséhez. Sokkal jobban járunk a kókuszolajjal, mint a különféle krémekkel, ha arcápolás a célunk, mivel a kókuszolaj elég finom ahhoz, hogy a szemek körül is használhassuk, és tökéletesen puhává varázsolja az ajkakat.

2. Bőrradírozás

A kókuszolaj tökéletes bőrradírnak is. Akár magában is használható, de össze is lehet keverni azonos mennyiségű cukorral, vagy kávézaccal, hogy durvább legyen az anyaga. Ha végigdörzsöljük a bőrünket vele, eltünteti a durva és száraz, elhalt bőrt. Használata után finom és puha lesz a bőr, ráadásul egy kicsit még fényleni is fog.

3. Szájápolás

Sokan alkalmazzák az olajhúzás, vagy másképp olajrágás (oil pulling) módszerét. Bár elsőre úgy tűnhet, hogy ez csak egy új trend, valójában egy rendkívül ősi módszer újraéledéséről van szó. Több ezer évvel ezelőtt Indiában létrehoztak egy testi-lelki egészségi rendszert, amit Ayurvedic-nek neveztek. Az olajhúzás metódusa is innen ered, neve eredetileg “kavala” vagy “gundusha” volt, és éhgyomorra alkalmazták. A módszer lényege az, hogy a szájba kell venni egy kanál olajat, és húsz percig folyamatosan forgatni odabent, ez után ki lehet köpni. Bár nincs rá tudományos bizonyíték, sokan meg vannak győződve róla, hogy az olaj kiszívja a méreganyagokat a testből, és higiénikussá teszi a szájat, sőt fejfájásra, másnaposságra és alvászavarra is jó.

Tudományosan is bizonyított tény, hogy baktérium- és gombaölő tulajdonságának köszönhetően a kókuszolaj képes helyreállítani a száj higiéniáját. Rengeteg benne az E-vitamin, ami antioxidánsként viselkedik, és így hatásos a szájápolásra. A kókuszolajat szódabikarbónával elkeverve akár fogkrémként is használhatjuk, eredményként fehérebb fogakat és egészségesebb ínyt kapunk.

4. Hajkondicionálás

Rengeteg hajkondicionálóban megtalálható a kókuszolaj, ez nem véletlen: akárcsak a bőrnél, a hajnál is képes minden egyes rétegben felszívódni. Használjuk úgy, mint egy mély kondicionálót: hagyjuk a kókuszolajat a hajunkon hosszabb időre, hogy legyen ideje hidratálni. Saját hőmérsékletén is beledörzsölhetjük a hajunkba, de akár fel is melegíthetjük, hogy folyékonnyá váljon, ebben az esetben azonban mindenképp hagyjuk kihűlni, mielőtt felhasználjuk. A felkent réteget legalább 20 percig hagyjuk a hajunkon, de az sem árt, ha csak jóval később mossuk le. Ha este használtuk, akár másnap reggelig rajta maradhat a kókuszolaj. Miután lemostuk, a hajunk puhább és fényesebb lesz.

5. Kisállat gondozás

A kókuszolaj nem csak az emberek hajának tesz jót; kedvenceink bundáját is puhábbá és csillogóbbá varázsolja. Tegyünk egy kanálnyi kókuszolajat háziállatunk ételébe minden nap, ettől nem csak bundája lesz szebb; jót tesz bőrének, emésztésének és leheletének is. Antibakteriális és gombölő hatásának köszönhetően a kókuszolajjal fertőtleníthetjük kedvencünk kisebb sebeit, kiütéseit is, sőt ha egy keveset a bundájába dörzsölünk, távol tarthatjuk tőle a bolhákat is.

6. Sebgyógyítás, égés, kiütések kezelése

Akkor is segítségünkre lehet a kókuszolaj, ha megsérülünk, vagy kiütések gyötörnek minket, mivel elősegíti a kollagén termelődését, ezzel pedig a bőrszövetek is gyorsabban meggyógyulnak. Antibakteriális hatásának köszönhetően használatával megelőzhetjük az apró sebek elfertőződését. Ha megégünk a napon, minél előbb kenjük be magunkat kókuszolajjal, ugyanis így megelőzhető bőrünk hámlása. Mivel természetes hidratáló, a kókuszolaj egy-két csepp levendulaolajjal gyorsan képes begyógyítani az égési sebeket is, még mielőtt bőrünk elkezdene hámlani.

7. Masszázsolaj

Mivel a kókuszolaj tökéletesen képes beszívódni a bőrbe, ráadásul rengeteg benne az E-vitamin, bűn lenne nem felhasználni masszázsolajként. Az olaj szobahőmérsékleten szilárd, így nem folyik és csöpög össze-vissza, mint a folyékony olajok. Ha azonban folyósabb masszázsolajra van igényünk, fel is melegíthetjük, így finom, trópusi illata lesz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kókuszolaj

masszázs

higiénia

hidratálás

hajápolás

bőrápolás

szájápolás

égés

gyógyítás