Ilyen hamar építi le az intelligenciát a műfű: 10-ből 2 magyar gyerek érintett

Nagy Boglárka   
  Megosztom
Ilyen hamar építi le az intelligenciát a műfű: 10-ből 2 magyar gyerek érintett

Tavaly év végén a meglévő 74 mellett 11 új szer került fel a tiltott pszichoaktív anyagok listájára Magyarországon, ezeket nevezzük dizájnerdrogoknak. A magyar büntető törvénykönyv a legszigorúbb Európában a kábítószerhez köthető bűncselekményekkel szemben. A tiltólistára az anyagok törzsképlete kerül fel, így több változata is büntethetővé válik. A dizájnerdrogok legnagyobb veszélye, hogy a használóik nem is tudják, mit visznek be a szervezetükbe. Dr. Erdélyi Ágnessel, a Sántha Kálmán Szakkórház telephelyi orvosigazgató-helyettesével beszélgetett a HelloVidék. A nagykállói egészségügyi intézményben többek között játék-, alkohol- és gyógyszerfüggő, valamint drogbetegeket is kezelnek.

A dizájnerdorogok lassan tíz éve vannak jelen hazánkban is, olcsóságukból fakadóan leginkább a szegényebb vidéken jelentenek nagyobb problémát és egyben veszélyt. Ezt támasztja alá az is, hogy a Nemzeti Drog Fókuszpont egyik terepkutatásából kiderült, hogy a mélyszegénységben élők körében amíg az idősebb generáció az alkohol és a cigaretta mellett gyógyszereket fogyaszt visszaélés szerűén, addig a fiatalok, már egészen korai időszaktól az új pszichoaktív szereket használják. Jellemzően már 12-13 éves koruktól aktív fogyasztókká válnak.

A Fókuszpont által megkérdezett fiatalok a szerválasztás okai közé sorolták, hogy az anyagnak köszönhetően elfelejtik a problémáikat, csökken a magányérzetük, de menő és unaloműző is a dizájnerdrog használata. 2018-as jelentésük szerint a különböző szereket kipróbálók aránya is magas, a felnőttek közül minden tizedik, a fiatal felnőttek között pedig minden ötödik fogyasztott már drogot. Legtöbben még mindig marihuánát és hasist, a szegényebb régiókban jellemző a dizájnerdrog, amiből Európa-szerte már 670-et jegyeznek hivatalosan. Itt a legnagyobb kockázat, hogy egyáltalán nem tudják miből, hol és hogyan készül a szer.

Sokszor maguk sem tudják, hogy mit visznek a szervezetükbe, csak sejtik vagy valaki azt mondja nekik, hogy az milyen jó lesz és nagyon sokszor azonosítják például a valódi marihuánával, hiszen biofű és egyéb olyan neveken is árulják ezeket a szereket, ami a fogyasztó számára egy kicsit enyhíti a fogyasztásnak a következményeit, elfogadhatóbbá teszi a szerfogyasztást. Sőt, ez a bio szó, a fű, a növényi eredet, maga a herbál szó is egy olyan fajta üzenetet ad a fiataloknak, mintha ez nem lenne káros az egészségre, mintha ez egy növényi alapanyagú, természetes anyag lenne, amit bártan be lehet vinni

- közölte Dr. Erdélyi Ágnes, a Sántha Kálmán Szakkórház telephelyi orvosigazgató-helyettese.

Az egészségügyi intézményben többek között játék-, alkohol- és gyógyszerfüggő, valamint drogbetegeket is kezelnek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban. Valójában nem lehet tudni, hogy mekkora a baj, amit a szakemberek biztosan állítanak, hogy nagyon sokan használják ezeket a szereket a térségben is. Sokkal nagyobb számban vannak azok, akik csak kipróbálják, de van jó néhány fiatal, aki rendszeresen használja ezeket az anyagokat.

Ezek frissen előállított anyagok, mielőtt kikerülnek az utcára semmiféle vizsgálat nem történik, ami azt vizsgálja, hogy az élő szervezetre ezeknek milyen közeli és hosszútávú hatásai lesznek, így valójában nem tudjuk azt, hogy azok a fiatalok, akik most életük egy szakaszában, néhány hónapon keresztül rendszeresen használták mondjuk ezt a herbál gyűjtőnéven szereplő, kémiailag előállított tudatmódosító szert és később abbahagyják, élnek egy rendes életet, hogy lesz-e következménye. Lesz-e valami olyan károsodás az idegrendszerben vagy, hogy ez a károsodás később kiheverhető-e, az idegrendszer megújuló képessége mennyire tudja leküzdeni ezeket az ifjú korban elszenvedett traumákat, ami egy még fejlődésben lévő idegrendszert érnek

- folytatta Dr. Erdélyi Ágnes.

A másik probléma, hogy ezeket a dizájner szereket nem vegyészek állítják elő, legtöbbször zuglaborokban készülnek, és azt sem lehet tudni, hogy az előállításuk során milyen tisztasággal és körültekintéssel készítették az anyagokat. Az előállító ipar részéről semmi más cél nincs, csak a pénzszerzés. Az anyagok sokszor Kínából vagy a környező országokból érkeznek a hazai drogpiacra.

“Azt gondolom, hogy elsősorban a tizenéves korosztály, a húszas évei elején járó fiatalok azok, akik a leginkább veszélyeztetettek. Főleg azért, mert ezek a szerek nagyon olcsók, nagyon könnyen beszerezhetők internetről, nagyon sokan azzal ringatják magukat, hogy ez nem illegális, mint az egyéb, klasszikus szerek, tehát, ha rajtakapják őket, hogy ilyet fogyasztottak, akkor ők mentesülnek mindenféle felelősségre vonástól és hát a bulikban keringenek ezek a szerek, fel lehet készülni. Valamilyen hatást várnak tőle, mert ugye valaki mondta nekik, hogy ha innen rendeled, akkor ilyet kapsz és akkor laza leszel vagy jobban fogsz pörögni, attól függ, hogy mi volt az a kiinduló vegyület, amire ez a kémiai módosítás megtörtént" - mesélte az orvosigazgató-helyettes. Dr. Erdélyi Ágnes hozzátette:

De sokszor nem azt kapják és akik rendszeresen használnak ilyen anyagokat, azért sokszor elmondják, hogy érzik, hogy hol történik ez a váltás, érzik, hogy ez a szer most nem olyan, hiába ugyan azon a néven, ugyan onnan szerezték be, mégis sokkal hamarabb kiütötte magát, sokkal több mellékhatása volt. Nagyon sokszor megfogalmazzák azok, akik kipróbálták a klasszikus marihuánát például meg egy ilyen biofűként árult valamit, hogy sokkal hamarabb érzik azokat a hatásokat, hogy nehezített lesz a légzése, hogy a tüdejének valahogy nem jók ezek az anyagok, mert amíg a marihuánás cigit szívta nem volt ilyen légzési nehézsége. Viszont azt is elmondják, hogy sokkal inkább érzik azt egy-egy ilyen anyagnak az elszívása után, hogy elkezdik kívánni. Úgy tűnik, hogy ezeknek az anyagoknak az addiktív potenciálja esetleg nagyobb, mint egy marihuánáé, tehát hamarabb hozzá lehet szokni vagy könnyebben alakulnak ki a szervezet számára olyan függőségi tünetek, amik utána az abbahagyást vagy a változtatást fogják nehezíteni.

A Sántha Kálmán Szakkórház pszichológusai egy belső felmérést is készítettek azon fiatalok körében, akik igazoltan, több hónapokon keresztül, rendszeresen herbált fogyasztottak és megjelentek az egészségügyi intézmény kezelésén. Egy intelligencia tesztet készítettek, az eredményén pedig maguk a szakemerek is megdöbbentek, mert már mérhető tanulási képesség csökkenést tudtak kimutatni, vagyis mérhető volt a memóriafunkciók csökkenése. A szakemberek a gyakorlatban is látják, hogy ezek a herbál fogyasztók nehezebben koncentrálnak, sokkal hamarabb elvesztik az érdeklődésüket és a kíváncsiságukat a világ iránt, hiszen a szer hatására olyan nyugalmi állapotba kerülnek, hogy nem vesznek tudomást a jövőről vagy a napi gondjaikról, de akár az örömökről sem - mesélte Dr. Erdélyi Ágnes. Azt is hozzátette, hogy minden szerhasználatnál akkor kezdődnek a bajok, ha valaki az adott szert, legyen az kábítószer vagy alkohol, egy probléma megoldására használja. Ha valaki például a napi stressz vagy feszültség levezetésére kezd el inni vagy valamilyen drogot használni, az észre sem veszi és nagyon hamar függővé válik. A függőknek csak egy töredéke jut el valamilyen rehabilitációs központba.

Általában az a kevés is ember sem önszántából jut el a szakemberekhez, hanem valamilyen külső presszióra, például a család észreveszi, segíteni próbálnak, csak nagyon nehéz azon segíteni, aki ezt nem tartja problémának. Hiába magyarázza a család, hogy ők ezt és ezt a változást látják, sok mindenre nem emlékszik a beteg. Vannak olyan függő betegeink, akik most már így a tisztulás közepén önmaguk is megdöbbenek, hogy öt év történésről nem tudnak számot adni saját maguknak, hiszen elmosta a szerhasználat

- tette hozzá Dr. Erdélyi Ágnes.

A szakember azt mesélte, bár nem tudja statisztikai adattokkal alátámasztani, véleménye szerint minden középiskolában van legalább egy tanuló, aki már kipróbált valamilyen illegális szert. Dr. Erdélyi Ágnes azt javasolja, a szülők beszélgessenek a gyermekeikkel, ne gondolják, hogy ha például a fiatal alkoholszag nélkül megy haza a buliból, de feltűnően jó kedve van vagy furcsán viselkedik, az normális. Egy fiatalkorban meghozott felelőtlen döntés akár hosszú évtizedekre megváltoztathatja egy szerfogyasztó életét, ezért kell mérlegelni, hogy egy buli kedvéért tényleg érdemes vagy sem kipróbálni bármilyen pszichoaktív anyagot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hellovidék interjú

nemzeti drog fókuszpont

dizájnerdorog

drog

dr. erdélyi Ágnes

sántha kálmán szakkórház

szabolcs-szatmár-bereg megye

nagykálló