Így tisztítják meg a Dunát: 500 kilogramm kecsege került a folyóba

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Így tisztítják meg a Dunát: 500 kilogramm kecsege került a folyóba

A teljes körű budapesti szennyvíztisztításnak köszönhetően egyre tisztább a Duna vize, ezáltal a folyó élővilága is megújult, ezt a folyamatot segíti a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. (FCSM) és a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetségének (FŐHESZ) közös szerdai haltelepítési akciója, amelyben 500 kilogramm kecsegét telepítettek a Dunába az FCSM Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepénél - közölték az akció szervezői.

A közös haltelepítést a Magyar Halak Napja (március 20.) és a Víz Világnapja (március 22.) alkalmából időzítették szerdára. A közlemény szerint a FŐHESZ hosszú távú fajmegőrzési programjában a kecsegeállomány pótlását és növelését tűzte ki célul. Ennek megfelelően a szövetség az elmúlt három évben közel 5000 kilogrammnyi egyéves (30-40 centiméter nagyságú) kecsegét telepített a Dunába, az idén pedig még további 1500-2000 kilogrammot telepítenek ebből a halfajból a folyóba.

A kecsege az egyetlen tokfajunk, amely még ma is viszonylag nagyobb állománnyal bír, de a populáció mérete meg sem közelíti az 50-100 évvel ezelőtti nagyságot. Látva a Duna vízminőségének javulását, a bőséges táplálékszervezetek jelenlétét, a FŐHESZ - a hosszú távú fajmegőrzési programja keretén belül - a kecsegeállomány fejlesztését, annak pótlását és növelését tűzte ki célul. Ennek megfelelően az elmúlt három évben közel 5000 kg egy éves (30-40 cm nagyságú) kecsegét telepített a Dunába. A tervek szerint az idei évben még további 1500-2000 kg kis tok telepítésére is sor kerül.

Budapesten évente kb. 4-5 Velencei tónyi vízmennyiségű szennyvizet tisztítanak meg a szennyvíztisztítók, annak érdekében, hogy a befogadó Duna élővilágát megkíméljék a szennyeződésektől. Az FCSM a szennyvizek tisztításához a legkorszerűbb fizikai, kémiai és biológiai módszereket alkalmazza. A társaság az egyre gyakrabban előforduló özönvízszerű esőzések által okozott kihívásokra is megoldást keresett.

Fővárosi beruházásban idén márciusban indul a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen az a nagyszabású beruházás, melynek köszönhetően gyakorlatilag megduplázzák a meglévő záporvíztározó kapacitását. Várhatóan még az idén képes lesz a tisztító telep a jelenlegi 3600 m3 helyett 7000 m3 záporvízzel hígított szennyvíz - tisztítás céljából történő - tározására. Ennek a legnagyobb haszonélvezője az érzékeny vízbázisú Ráckevei-Soroksári Duna-ág lesz.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

duna

kecskege

halak napja

víz világnapja

folyó

tisztítás