Döntöttek: pénzt osztogatnak a testvérvárosi kapcsolatokra

MTI   
  Megosztom
Döntöttek: pénzt osztogatnak a testvérvárosi kapcsolatokra

Összesen 500 millió forintos támogatást biztosít a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága anyaországi és külhoni magyar testvérvárosi együttműködésekre, valamint ifjúsági és cserkész tevékenységre a külhoni magyar területeken.

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár sajtótájékoztatón elmondta: a testvértelepülési programokat és együttműködéseket célzó, valamint az ifjúsági és cserkész közösségek tevékenységét segítő pályázatokat tavaly november 20-án hirdették meg, 250-250 millió forintos kerettel.

Mindkét felhívásra olyan pályázatokkal lehetett jelentkezni, amelyek megvalósítási időszaka idénre esik - jelezte az államtitkár. Megjegyezte azt is, hogy

A 2015 óta meghirdetett testvértelepülési pályázattal összefüggésben kiemelten fontosnak tartják, hogy személyes kötődések alakuljanak ki az anyaországi és a külhoni magyar közösségek között. A cél, a nemzeti összetartozás és a magyar-magyar kapcsolatok erősítése szerte a Kárpát-medencében - mutatott rá Potápi Árpád János.

A pályázattal elnyerhető összeg 500 ezer és kétmillió forint között volt. A mostani felhívás során a beérkezett kérelmeknek a 78 százalékát tudták támogatni, 351-ből 274-et - ismertette. Az igényelt összeg közel a duplája volt a rendelkezésre álló keretnek. Az új testvértelepülési kapcsolatok mellett forrást lehetett igényelni nemzeti ünnepek közös programjaira is, a testvértelepüléseken működő oktatási és nevelési intézmények együttműködésének támogatására, a kulturális örökség ápolására, kulturális, ifjúsági és hagyományőrző tevékenységek megvalósítására

A 2016 óta meghirdetett ifjúsági és cserkész közösségek tevékenységét segítő pályázat célja, hogy erősítsék a külhoni magyar ifjúsági közösségeket, és, hogy a határon túli magyar területeken olyan közösségek legyenek, amelyekben a fiatalok jól érzik magukat, közös programokat tudnak megvalósítani.

A pályázaton a 15-35 éves korú ifjúsági korosztály közösségteremtő programjait, közösségépítést elősegítő tevékenységét támogatták, az egy pályázattal elnyerhető támogatás 500 ezer és egymillió forint volt; a cserkész közösségek esetében nem volt korosztályi megkötés

- közölte Potápi Árpád János. A beérkezett pályázatok túlnyomó többsége, 97 százaléka támogatást nyert, 359-ből 349-at támogattak. A nyertes pályázatok 65 százaléka Erdélyből, 17 százaléka Felvidékről, 7,7 százaléka Vajdaságból, 7,4 százaléka Kárpátaljáról került ki - tette hozzá a nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

támogatás

testvérváros

ifjúsági

cserkész