Ezt a legtöbb állattartó nem tudja: pedig az egészségük múlik rajta

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt a legtöbb állattartó nem tudja: pedig az egészségük múlik rajta

Ha te is tartasz otthon háziállatot, akkor biztosak vagyunk benne, hogy bármikor írnál egy listát, miért a te kedvenced a legjobb társ a világon. Azoknak viszont, akiknek nincs, most 10 pontban próbáltuk összefoglalni, miért jobb az élet egy házikedvenccel az oldalunkon.

Az állattartás nem csak abból áll, hogy szeretgetjük kedvencünket és játszunk vele: ettől sokkal nehezebb és felelősségteljesebb feladataink is vannak. Fontos a táplálás, a nevelés, az orvosi vizsgálatok biztosítása és a számos egyéb hirtelen felmerülő gond azonnali megoldása is. Azzal, hogy magunk mellé veszünk egy állatot, nagy felelősséget vállalunk és ez nem mindig könnyű.

Sosem fogod magad egyedül érezni

Akármerre mész a lakásban, sosem leszel egyedül. Még akkor sem, ha épp nincs más ember rajtad kívül a házban. Egy kutya vagy macska mindig ott lófrál, ahol a gazdája. Hogy mennyire jó együtt lógni kedvencünkkel, azt az is bizonyítja, hogy ilyenkor megemelkedik szervezetünkben a szerotonin termelődése és ettől boldogabbnak, kiegyensúlyozottabnak érezzük magunkat. Ráadásul csökken a bennük lévő stressz is.

Valaki mindig örül annak, ha hazaérkezel

Amikor fordul a kulcs a zárban, kedvenced már az ajtó mögött ücsörög és alig várja, hogy megérkezz. Számára nagyon fontos személy vagy, így ezt a pillanatot várja azóta, hogy elmentél otthonról. Nem csoda, hogy miután belépsz a lakásba, az ő sajátos módján lelkesen üdvözöl is.

Mindig lesz kivel reggelizned, ebédelned és még vacsiznod is

Sosem kell egyedül asztalhoz ülnöd reggelente vagy esténként, hiszen mindig lesz egy kíváncsi orr, ami ott szaglászik körülötted. Akinek háziállata van, az tudja: megszűnik a személyes tér fogalma, mivel kedvencünk mindig odafurakodik, ahol éppen mi vagyunk. Nincs ez másként az étkezésekkel sem: mindig figyel egy szempár, ami potyafalatokra utazik.

Az állattartás felturbózza a hangulatod

Számos kutatás alátámasztotta már, hogy nagyon jó hatással vannak ránk a háziállataink. Ez nem csak abban mutatkozik meg, hogy vidámabbak vagyunk, hanem abban is, hogy konkrétan egészségesebbek is.

Például a kutyák:

  • csökkentik a stresszt,
  • a szorongást,
  • segítenek átlendülni a depresszión,
  • enyhítik a magányérzetet,
  • sőt testmozgásra és játékosságra is ösztönöznek,
  • ezáltal a gazdik szív- és érrendszeri egészségére is pozitív hatással vannak.

Erről korábban itt írtunk részletesen.

Képekben naplózott fejlődés

Ha van háziállatod, biztosan követsz legalább egy olyan Instagram oldalt, ahol a főszerepben valamilyen kisállat van. A te feed-ed is felpörgetheti néhány cuki fotó, ráadásul hónapok vagy évek múlva nagyon jó visszanézni, mennyit változott, fejlődött szőrös kis társad.

Bővül egy új taggal a családod

Miután gazdi lettél, elkezded családtagnak tekinteni a háziállatodat. Fontos lesz, hogy mit eszik, mivel játszik, de az is, hogy ne legyen beteg, ne szenvedjen hiányt semmiben sem. Távol élsz a családodtól vagy a barátaidtól? Kedvenced mindig örömmel tölti veled minden idejét - az év minden napját, óráját, percét.

Mindig mozgásban leszel

Nincs olyan, hogy lustálkodás. Ha lakásban élsz, mindig le kell vinni mozogni a kutyát, ha kertes házban, akkor ki kell menned játszani vele, megetetni, kitakarítani a kenneljét. Ha macskával osztod meg az otthonod, rendszeresen le kell foglalnod valamivel, különben nem tud mit kezdeni a felgyülemlett energiáival. Érdemes lefárasztani a cicákat, mivel így este kevésbé lesznek aktívak, ezáltal mi sem ébredünk fel a randalírozásukra.

Mosoly a hétköznapokban

Reggelente ugyan olyan gyűrött arccal ébrednek, mint mi. Persze gyakran gazdákat megszégyenítő módon tudnak horkolni, hümmögni álmukban. Ilyenkor készül a legtöbb cuki fotó, a lehetetlen pózokban szunyókáló kedvencekről.

Határtalan szeretetet kapsz vissza

A kedvenced számára te jelented a világot. Ha nem vagy otthon, türelmetlenül vár haza, ha otthon vagy a nyomodban jár. Követi minden lépésed, minden rezdülésed sőt, azt is megérzik, ha rossz kedved van. Ha lesz egy háziállatod sokkal felelősségteljesebb és figyelmesebb leszel - az emberekkel is. De kutatások szerint sokkal nyitottabbak és barátságosabbak is azok az emberek, akik otthon tartanak valamilyen állatot.

(via: fabfitfun.com)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

állatok

állat

kutya

macska

kisállat

állattartás

élet

életmód

boldogság

életminőség